1914-1984-1994-2014

sanjemČetiri različite godine, četiri različite konstitucije vlasti, četiri različita vremena, štošta je toga Bosna i Hercegovina proživjela i doživjela u proteklom stoljeću. Prije točno sto godina Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostat će zauvijek upisani na svjetskoj povijesnoj i političkoj karti. 1914-tu godinu obilježio je početak Prvog svjetskog rata. Prije trideset godina, 1984-te Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostat će zauvijek upisani na sportskoj karti svijeta, olimpijski duh pozitivne energije širio se čitavom državom i rijetko tko nije bio ponosan na veličanstvene zimske olimpijske igre koje je organiziralo Sarajevo.

Piše: Marinko Šanje/HSPF.info

Prije dvadeset godina rat je bjesnio Bosnom i Hercegovine, „veliki umovi“ su se sastajali kako da okončaju krvav rat i prekroje granice kako je kome odgovaralo.

Danas, mnogo godina poslije kao sjećanje na početak prošlog stoljeća ostale su nam stare austro-ugarske željezničke postaje, arhitektonska idila koju sve više grize zub vremena, od Zimskih olimpijskih igara maskota Vučko u velikom broju kućanstava i danas je na policama, ostali su i olimpijska borilišta, doduše veliki broj ih je devastiran, što zbog ratnih zbivanja što zbog nebrige vlasti. Dok su tih godina najveće zvijezde bili sportaši, glumci pjevači, njihova mjesta danas su zauzeli političke zvijezde i zvjezdice, još nam samo trebaju izlaziti u poster izdanjima kao dodatak tjednih političkih magazina.

Devedesetih se rijetko tko i želi sjećati, a srušeni objekti, ožiljci na zgradama, kućama a ponajviše ožiljci na srcima zbog gubitka najmilijih svakodnevno nas podsjećaju.

Proteže se riječ ostavština, sada smo u 2014-toj godini i bojim se pomisliti što će i koliko toga ostati iza  nas, ali i koliko će nas zapravo ostati ovdje na našoj djedovini. Kliše je govoriti tko nas je doveo da tražimo izlaz iz bezizlazne situacije, tražimo poneka otvorena vrata, otvoreni prozor kako bi živjeli a ne preživljavali. Danas nam pod uspjeh podrazumijevaju ako se na ljestvici konkurentnosti ili borbi protiv korupcije nađemo ispred Tanzanije ili Istočnog Timora, uspjeh je ako nekoliko stotina mladih ode u inozemstvo za boljim životom nego protekle godine. Pravi uspjeh je živjeti ovdje sve ove godine  i unatoč svemu imati osmijeh na licu i čekati neke bolje dane za nas i Bosnu i Hercegovinu.

HSPF.info

Komentari

komentara