2013-ta, budi pozdravljena i ne ponovila nam se

slikagodine2013Godina velikih događaja ali malih promjena je iza nas, rijetko tko će od naših prijatelja, susjeda i sugrađana za 2013-tu godinu reći: ponovila se. Kalendare od prošle godine sklonili smo s osmijehom i stavili nove kao i svaki put vjerujući u neku bolju novu godinu u Bosni i Hercegovini, no to vjerovanje traje koliko i mamurluk od novogodišnje noći. Vrlo brzo se vratimo u stvarnost života u našoj državi.

Piše: mag.pol. Marinko Šanje/HSPF.info

Kao građani i građanke BiH nakon dugo vremena osjećali smo se ujedinjeni oko zajedničkog cilja, prava na matični broj novorođenoj djeci ove države, Bebolucija se odvijala diljem gradskih trgova, središnji prosvjed ispred zgrade institucija u Sarajevu uspio je u svojoj primarnoj namjeri i naša djeca dobila su matične brojeve.

Probudila se i studentska masa, naime kolege u Banjoj Luci generalni tajnik SNSD-a Rajko Vasić je nazvao kopiladima, nakon prvotnog nereagiranja predsjednika RS-a Milorada Dodika, spomenuti je ipak prihvatio ostavku tajnika svoje stranke.

(R)evolucija odnosno studentski prosvjedi zbog isključivanja BiH iz Erasmus programa nije polučila toliki odjek u javnosti, ali konačno se u zraku osjećao miris nezadovoljstva građana prije svega mladih stanjem u državi.

Do sada smo znali koliko nas je nezaposlenih, a ubrzo ćemo saznati koliko nas je i ukupno, zahvaljujući Popisu stanovništva koji se održao u mjesecu listopadu, mali korak prema EU, ali veliki korak zasigurno za BiH.

Predsjedništvo se i dalje rotira prema starom principu, s jednom promjenom stranačkog dresa, Željko Komšić napustio je SDP i osnovao Demokratsku frontu, do promjene je došlo i na čelu HDZ-a 1990, Božu Ljubića zamijenio je Martin Raguž, smjena je bilo i u Vijeću ministara, iz koalicije je izbačen SDS a na ministarska mjesta došli su kadrovi SNSD-a.

U godini za nama naši političari proputovali su dosta, od Bruxellesa, Praga, Budimpešte, pa do Šantićeve ulice u Mostaru odnosno mostarskog zatvora. Europska turneja oko pregovora Sejdić-Finci završila je neslavno, a uhićenje predsjednika Federacije Živka Budimira prenijela je većina regionalnih i europskih novinskih agencija.

Protekla godina bila je godina svakojakih pokušaja, vlasti se pokušavaju boriti s korupcijskim tsunamijem, pokušaji o borbi protiv nezaposlenosti ne uspijevaju, a nažalost i pokušaji motivacije mladih da ostanu u BiH nisu imali konkretnih rezultata.

U ljetnim mjesecima velike gužve bile su ispred ureda za dokumente tzv. CIPS ureda zbog ulaska susjedne RH u Europsku uniju, Unija nam nikad nije bila toliko blizu a tako daleko. Hrvati u BiH koji imaju i državljanstvo Republike Hrvatske imali su priliku glasovati na izborima za europski parlament kao i na referendumu o pitanju braka kao zajednice žene i muškarca.

Mostar je još jednu godinu proveo bez gradonačelnika i bez izbora, prelijepa zgrada gradske vijećnice i dalje zjapi prazna.

Na neispunjenja obećanja smo navikli, tako da nas je to u protekloj godini možda i najmanje iznenadilo, a na ispunjena obećanja možemo gledati kao dobitak na lotu, a veće šanse su za ovo drugo.

Na listi najkorumpiranijih zemalja Bosne i Hercegovine nema na listi ali iz samo jednog razloga, ne zato što smo uspjeli iskorijeniti ovo društveno zlo već zbog toga što nismo bili uključeni kao država u istraživanje.

Autocesta odnosno koridor Vc koliko toliko napreduje, i na južnoj dionici sve je bliži spajanju sa autocestom u RH.

Poželjeli smo dobrodošlicu novoj 2014. godini, no pogled nam je ipak pobjegao na brojač trošenja državnog proračuna, ovu godinu svaka sekunda stajati će nas 292 konvertibilne marke, sedam više nego prošle, no kažu da je sedam sretan broj. 2013-ta budi pozdravljena i ne ponovila nam se.

HSPF.info

Komentari

komentara