Angela u zemlji bez sugovornika

Angela u zemlji bez sugovornika Vjerojatno ne postoji dijete koje nije čulo za Alisu u zemlji čudesa, knjigu dječje fantastike engleskog književnika Lewisa Carrolla, koja prati doživljaje male djevojčicu u nestvarnom svijetu svakojakih stvorenja.

 

Piše: Ivan Kraljević/pogled.ba


 

S druge strane, vjerojatno ne postoji nijedan šaljivdžija koji nije čuo ni onu bosansku priču o Alisi u zemlji čudesa, iliti ga o Fati u Mercatoru. No, u ovom podneblju Carrollova priča dobila je i treću verziju. Naime, prošlih se dana njemačka kancelarka Angela Merkel našla u sličnoj situaciji, pa smo tako nakon Alise u zemlji čudesa i Fate u Mercatoru, dobili i „Angelu u zemlji bez sugovornika“.

Prošloga ponedjeljka i utorka naša nova junakinja boravila je u Zagrebu i Beogradu. Premda je bila veoma blizu „zemlje iz snova“, ipak ju je zaobišla u širokom luku. Kako će tako biti, uoči same posjete rezervnim državama većine bh. građana, prognozirao je ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku u regiji, Bodo Weber istaknuvši kako „u zemlji nema nikakvog napretka, a s druge još nije uspostavljeno ni Vijeće ministara BiH.“ No, za ovo zaobilaženje BiH, Weber je okrivio obje zemlje, budući da „njemačka politika u BiH nema nikakve rezultate, niti ima izgleda za neki napredak, dok takva situacija nije s Hrvatskom i Srbijom koje će rado posjetiti“. Istu tezu potvrdila je i ‘novopečena’ njemačka veleposlanica u BiH Ulrike Maria Knotz kada je u Dodikovoj bazi Banja Luci, što će njemu dati elan za nastavka dosadašnje politike, rekla kako, iako „veoma zainteresirana za BiH“ Merkelova nema „adekvatnog sugovornika“ u BiH. Iz ovih izjava uoči samoga dolaska u Zagreb i Beograd, pa i u Ljubljanu, daju se izdvojiti neke potvrdne i vezane činjenice.

Naime, samom tezom kako nema „adekvatnog sugovornika“ u BiH, njemačka kancelarka Angela Merkel je potvrdila Weberove teze o lošim rezultatima njemačke politike, pogotovo ako se zna da je Merkelova u posredničkoj ulozi posvetila skoro cijelu godinu na sastančenja, dogovore i pregovore s bh. političkim liderima oko uspostave vlasti u BiH. S druge strane, ako je doista zainteresirana za ovu državu besmislenog smisla, ne može tek tako reći kako nema s kime porazgovarati. Osobno, ako me nešto ili netko doista zanima onda se dajem na raspolaganje za razgovor i ne okolišam u tome, kako je izgleda Merkelova učinila. Kontradiktorna Merkel ipak već na samome odlasku ponovno sjetila BiH, „zemlje bez sugovornika“, u koju nažalost, ovoga puta nije zalutala. Prema pisanju pojedinih medija ‘poražena’ Merkel nikada ne odustaje. Angela Merkel je postavila određene ciljeve koje je ipak i ostvarila. U Hrvatskoj, uvijek prijateljskoj i zahvalnoj državi njemačka politika je ostala na visokim kotama, posebice nakon izjave kako se regija treba ugledati na rad Hrvatske. A onda je sutradan, službenom Beogradu jasno dala do znanja kako treba obnoviti dijalog s Kosovom, što bi u konačnici dovelo i do samoga priznavanja neovisnosti te pokrajine na sjeveru, i to sve poradi EU. Nakon toga je na svojim službenim stranicama potvrdila kako je razgovarala s Josipovićem oko pomoći u rješavanju enigme, zvane BiH. Pa bi tako njezin sljedeći cilj trebala biti BiH, a njezina “glavna poluga u pokušaju približavanja nepomirljivih stajališta političkih lidera u BiH” bio bi hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji od svih ostalih predsjednika iz regije najbolje kotira u BiH, posebice što ga vole i Bošnjaci, ali i veći broj Hrvata. Tako se iz svega ovoga dade zaključiti kako je posjet Merkelove ipak urodio plodom, jer je njemačka politika ostala na starome, pri velikoj ulozi na Balkanu, tamo gdje se oduvijek „Njemačka smatra najvažnijim igračem, jer u Berlinu nema skepticizma“, kako to lijepo zaključuje Frankfurter Rundschau. Jasno do znanja i točno u glavu, jer nije Njemačka bezrazložno najjača demokracija, pa i politika u ovom dijelu Europe.

Njemačka je ostvarila svoje, ali BiH nije. Stoga se nakon ovog mimoilaženja, naši političari trebaju zapitati, i zaviriti u svoje sebične začahurenosti i ne dozvoliti da nam se događaju ovakve stvari i da nas izbjegavaju velike sile i velike politike koje u svakom segmentu politike imaju utjecaja i znanja da pokažu kako i što treba raditi. Jer Njemačka je sigurno država od koje možemo puno toga učiti, zemlja koja je također doživjela ogromne ratne strahote i suprotnosti. Iako sam pobornik što manjem miješanja međunarodnih „snaga“ u BiH, ali bez njih se ipak ne može. Ovo nam je sada bila opomena koja za cilj ima svima otvoriti oči. Prva prilika je rujanski sastanak u Mostaru, inače će smisao besmisla nastaviti, a u foteljama će ostati oni koji nisu dobili potporu ni da odu u Sarajevo, a kamoli da gore sjede i predstavljaju svoj narod. Osim za Hrvate, isto vrijedi i za Srbe i Bošnjake. Narod je suveren i narod je izabrao svoje, stoga udostojite se barem poštovati ono što je narod rekao. Formirajte konačnu pravednu, legalnu i legitimnu vlast, pa se možda sljedećega puta Angela doista nađe u zemlji s dosta sugovornika, koji će u najboljem pravcu povesti ovu zemlju, kojoj stalno prijeti neka vrst opasnosti.

 

hspf.info

Komentari

komentara