„Bosna i Hercegovina, novopečena država Nigerija“

 

Pitate se zašto ovakav naslov? Čemu ovakav naslov? Da li možda vrijeđam političke elite, vlas,t sve ono što bi trebalo biti stabilno, jedinstveno i nadasve kolegijalno u Bosni i Hercegovini? Da, radim to.

 

Piše: Mira Iličić/HSPF.info


 

 

 

U ovoj državi se ne događa ništa, niti se ništa rješava u posljednjih deset godina. Građani, djeca, studenti, radnici, umirovljenici svakog dana žale se na cijeli sustav, pokušavajući naći neko rješenje, ali uzalud. U posljednje vrijeme razgovaram sa studentima koji vide izlaz samo ako odu trbuhom za kruhom u neku  drugu državu jer se iznimno nadaju i na neki način znaju da će maksimalno iskoristiti svoj potencijal.

 

S druge strane, iskreno bi željeli ostati i graditi nešto što će doprinijeti svojoj rodnoj državi  ali uz ovakav sustav i način stjecanja posla, i čekanja mjesecima da radi ono za što je muku mučio i trudio se kroz čitavo svoje obrazovanje, baš i ne vjerujem. Gdje su ti „ljudi“ koji hoće da rade, koji žele ovu državu pokrenuti, dići je na noge, dati joj vjetar u leđa, možda ima ali iznad njih su oni koji se moraju slušati da bi mogli ostati na svojim pozicijama. Kako bi bilo lijepo da vidimo onu državu, da napokon možemo reći da sam zadovoljan živeći na ovoj zemlji i sretan što mogu priuštiti svojoj obitelji osnovne uvjete, jer je dosta iz dana u dan gledati beskućnike koji se svako jutro pitaju kako će preživjeti danas, na koji način se domoći ostarjele hrane iz kontejnera širom ove države, i zašto ovo ne bi bila „druga Nigerija“, kad se sve asocira na onakvu državu u kojoj postoji samo preživljavanje, preživljavanje a sve zbog onih ljudi koji nemaju dovoljne odnosno nikakve volje a kamoli političke da rješavaju osnovne stvari kao što su ove koje sam upravo navela.

 

Vlasti jednostavno zatvaraju oči pored živućih problema jer smatraju da će proći kao i svaki, ne neće, stvorit će se veliki plamen koji će na samom kraju ako se ne bude dodavala voda (odnosno rješenja), pomesti sve i mi ćemo na kraju biti najveći gubitnici kao i uvijek. Mi na demokratski način biramo tko će biti vođe ovog napaćenog naroda u državi, nadalje, oni nama postaju sluge na neki način podanici da mi budemo zadovoljni kako živimo i kako radimo da postignemo svoje uspjehe.

 

Ali u stvarnosti to nije tako, oni imaju imovinu pokretnu i nepokretnu koju obični smrtnik može da vidi samo na televiziji, rade što žele, a ne ono što moraju. Treba zagovarati vrednote rada i poštovanja dostojanstva svake ljudske osobe. Da bi se to postiglo treba u sebi zatomiti sebičnost i želju za iskorištavanjem drugih, pogotovu onih slabijih. Kamo sreće kada bismo sličan primjer našli kod naših političara.

 

Na samom početku sam navela, pa evo i na kraju, zašto sam ovu državu nazvala Novopečenom Nigerijom, zato što jednostavno ćemo biti država koja će samo preživljavati u raljama naših vodećih, dok se ne stvore one osobe koja će imati dovoljno jaku političku volju da učine ovu državu boljom i ugodnijom za život svima nama.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara