Dosta je gaženja po žrtvama

vukovarHDZ u događajima u Vukovaru nije imao nikakvu ulogu i nije ga primjereno optuživati da stoji iza svega što se događalo na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, izjavio je politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak pokušavajući ”oprati” svoju stranku od optužbi da stoji iza skandala na obilježavanju Dana sjećanja.

Piše: Andrea Latinović / Autograf.hr

”Neprimjereno je optuživati HDZ da stoji iza svega što se događalo u Vukovaru jer je to podcjenjivanje hrvatskih branitelja i ljudi koji predstavljaju Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji su osmislili sve što se dogodilo u tom gradu. HDZ tu nije imao nikakvu ulogu, osim što podupiremo Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara u nastojanjima da se u tom gradu na drugi način primjenjuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina”, kazao je Čuljak na konferenciji za novinare.

Čuljak je, naime, komentirao izjavu prve potpredsjednice Vlade i HNS-ove predsjednice Vesne Pusić, koja je rekla da je Vukovar na Dan sjećanja bio žrtva politikanstva, a događaje u Vukovaru, u kojima je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja, nazvala stranački dirigiranom blokadom. Na novinarsko pitanje na koga misli, odgovorila je kako misli na HDZ.

Vesna Pusić ponovno je javno izrekla ono što misle i drugi koji su ostali šokirani događajima u Vukovaru, jasno apostrofirajući HDZ kao stranku koja stoji iza organiziranog pokušaja puča u Vukovaru. Sve evidentnije izlazi na vidjelo kako ta stranka doista ima prste u izazivanju incidenta, koji je već prešao hrvatske granice izazivajući nevjericu u Europi, a i šire.

Strašno je što se i dalje pretužna vukovarska obljetnica razvlači u međustranačkim obračunima, koji se time spuštaju na degutantnu razinu. Jest, moguće je da Vesna Pusić ima pravo, moguće je da je HDZ vukao konce u organizaciji tzv. Stožera za vukovarsku Hrvatsku, sve je to više nego moguće, čak i izvjesno. Neće trebati mnogo vremena da se to pokaže, a istina već sada izlazi na vidjelo.

No razmislimo o tome treba li Vukovar zaista biti tema svakidašnjih političkih obračuna. I SDP i HDZ trebali bi stati s time, upravo kao dokaz da ipak gaje pijetet prema vukovarskim žrtvama. Dosta je; Hrvatska je sve vidjela, većini je sve jasno! Prebacite se na druge teme, recimo stravičan broj nezaposlenih, pad BDP-a, novo zaduživanje u inozemstvu, bijeg obrazovanih iz države, anticivilizacijske poteze kojih je sve više, bavimo se i dalje hrvatskim kriminalcima odjevenima u Bossova odijela!

Ali ostavimo sada i konačno vukovarske žrtve na miru; neka počivaju, bez naših uznemirivanja! Nitko nam nije dao pravo da ih ponovo iskapamo svojim jeftinim borbama za vlast i novu podjelu fotelja. Svi su rekli sve što su trebali – jedni su optužili druge, drugi prve, sve je rečeno. Povucimo se i pustimo na miru nesretne ljude pod zemljom, a i njihove preživjele obitelji, koje ne trebaju nova ubijanja! Ovaj put riječima.

Komentari

komentara