Dr. sc. Mile Lasić: Idealna koalicija bi bila SDA-HDZ-SBB

mile lasic 1Prof. Mile Lasić kazao je kako bi idealno bilo da treći partner SDA i HDZ-u bude Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića. – Ali nisam u to posve siguran zbog krvno zavađenih Izetbegovića i Radončića, nekada prijatelja, tako da je treći u ovom nizu ili srazu zapravo Željko Komšić i njegova stranka. On je za Radio Dobre Vibracije (vidjeti i poslušati, http://www.rdv.ba/portal/rhythm/news/?id=2061) komentirao i činjenicu da se dvojica glavnih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Martin Raguž uopće nisu sučeljavali, čak ni spominjali jedan drugog u kampanji. Prof. Lasić kaže kako Čović ništa nije morao raditi kad je odlučeno da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Sve mu je ovaj put išlo na ruku. Dakle, najprije bezobrazluk koji je napravljen prije četiri godine stvorio je klimu u kojoj njegov izbor kad se već odlučilo da će biti kandidiran, to se moglo znati, neće biti upitan. Martinu nisu mogli pomoći ni bošnjački glasovi. A povrh svega imao je peh pa nije postao novi Komšić, što je opet dobro za njega, jer poznajem čovjeka. Dakle, nije mogao ovaj put računati na dovoljan broj bošnjačkih glasova jer ovi su se zaokupili sobom. Dakle, kad je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH nije bilo toliko velikoga uplitanja sa strane, mada ne smijemo zaboraviti sjajnu gospođu iz Bihaća koja je rekla kako će svih 21 tisuća njezinih članova glasovati za Raguža. Ona pritom misli da je dobar patriota, dobar političar i da nešto dobro čini ovoj zemlji. Zato sam rekao kako se ništa nije promijenilo glede političke kulture. No, ovaj put, srećom, nije bilo toliko napetosti i toliko podvala, zapravo manje smo podvala učinili jedni drugima, kazao je prof. Lasić RDV-u.

– Dakle, nastavlja Lasić, da je na bošnjačkoj političkoj sceni bilo manje protukandidata i da je bitka bila unaprijed jasna da se nisu ti glasovi disperzirali na petoricu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, mi bismo sada imali novoga Komšića. Gospodin Raguž bi bio legalno izabran u vlast, ali ne bi imao legitimitet. Spominjući Platformašku vlast koju on naziva “puzajućim državnim udarom”, Lasić je rekao da je to bila dobra sintagma jer je on stvarno dopuzao.

– Pri kraju se ta neprirodna koalicija, skupljena s koca i konopca, kako bi se zaobišla legitimna volja hrvatskog naroda, zapravo razbila i postala je predmet međusobnih optužbi. Neki od sudionika, koji nikad nisu trebali biti tamo, uhićeni su od strane onih kojima su izabrani da im služe kao pokriće, dakle, kao ček bez pokrića, izjavio je prof. Lasić za mostarski RDV, a prenosi Hrvatski medijski servis.

– Otišao je, samo još nije svjestan toga da je otišao s političke scene, čovjek koji je kriv ne samo što je zadavio ideju socijaldemokracije u ovoj zemlji nego i koji je ubio ideju alternative, jer ovoj zemlji je potrebna i socijaldemokratska alternativa i građanska. I sad se poslije ovog užasnog naslijeđa, kojeg iza sebe ostavlja Lagumdžija, mora početi od samoga početka. Je li Demokratska fronta Željka Komšića to u stanju učiniti, ja nisam posve siguran, kazao je prof. Lasić za Radio Herceg-Bosne (http://rtv-hb.com/?action=show_article&id=125).

Zajedno s dr.sc. Esadom Bajtalom je za Treći dnevnik Federalne televizije (FTV) govorio i o drugim aspektima općih parlamentarnih izbora u BiH. Neslužbeni rezultati općih izbora otvorili su, naime, različite mogućnosti postizbornog koaliranja. Gosti Dnevnika 3 ovim povodom bili su politički analitičar dr. Esad Bajtal i dr. Mile Lasić, profesor s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (vidjeti: http://www.federalna.ba/bhs/vijest/110187/o-izborima-i-postizbornim-koalicijama) …

HSPF.info, 17. listopada 2014.

Komentari

komentara