Dr. sc. Mile Lasić: Tko god pobijedi bit će u problemu

Mile-Lasić-25Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dao je intervju za Pressrs.ba u kojem naglašava kako neće biti jedinstvenog pobjednika na predstojećim nedjeljnim izborima, iz toga razloga moguća je pojava “smrdež” koalicija koju čini nelegalna i nelegitimna elita ili pak “gnjavež” koalicija koju čine legalni i legitimni predstavnici suprotstavljenih interesa koji iz tog razloga vlade drže u blokadi. Autorstvo nad ovim duhovitim sintagmama pripada Milanu Sitarskom (IDPI), beograđaninu s mostarskom adresom.

– U samoj kampanji svjedoci smo da nam političari ne nude ništa novo zbog čega bismo se mogli nadati boljoj budućnosti. Počevši od slogana, do fotoshopa vidljivog na plakatima i billboardima. Sve je to staro pakovanje, zamotano u celofan. Možemo vidjeti da ne postoji nijedna nova ideja koja vodi ka konsenzusu, kako u entitetima, tako i na razini BiH. Nigde nema ideje koja bi značila čvrstu europsku perspektivu ove zemlje. Tu i tamo, netko deklarativno govori o Europi. Sve je već viđeno i beskrajno staro, te se sami politički akteri pojavljuju kao prevaziđeni i olinjali lisci koji bi, navodno, mijenjali svijet, ali da se oni ne promijene – naglasio je Lasić.

Možemo li očekivati neki veći angažman EU i međunarodne zajednice u BiH poslije izbora?

Može se pretpostaviti da će doći do određenog angažmana EU i međunarodne zajednice kada se u prosincu konstituira nova Europska komisija i formiraju koalicije, ali ne može se sa sigurnošću govoriti o tome, jer morala bi se promijeniti politika Unije prema nama. Oni zasad kažu da ne mogu oni donositi odluke umjesto nas i traže da se međusobno dogovorimo. S druge strane, naši političari nisu u stanju da se dogovore i govore jednim glasom prema EU i zato tapkamo u mjestu. Ne možemo biti sigurni iz razloga što su druge zemlje u regiji, poput Srbije, pa i Albanije, veći prioritet za EU. Oni BiH smatraju smirenim ili pacificiranim problemom, koji ne traži hitnu reakciju i zato bi ovo moglo biti razdoblje agonije za nas.

Zašto su onda svi političari toliko sigurni i samouvjereni u pobjedu na sljedećim izborima?

Mi živimo u totalno neodgovornoj političkoj kulturi. Nema odgovornosti za izgovorenu riječ i obećanja. Za čudo je što nitko od građana ne pita političare što su do sada uradili i što su nam dali. Ovdje imamo totalno dno i najnižu razinu podaničke kulture, nerazumijevanje građana i spremnost na podvalu. Političari igraju na sigurno i obraćaju se političkoj klijenteli, zaposlenima u državnim službama i ovisnima od njihove vlasti, a mi drugi koji smo sumnjičavi i propitujemo, ili bismo htjeli propitivati te politike, nismo za njih uopće zanimljivi. Njih zanima samo njihova klijentela.

To onda znači da u BiH i nema dovoljno kritičke mase koja bi mogla nešto promijeniti ka boljem.

Upravo tako. Nije uopće realno očekivati da se bilo što promijeni. Slabašna šansa u FBiH postoji da se ovaj put kaže da je dosta formiranja platformi koje će opet izgurati Hrvate iz vlasti, a sve drugo je zapravo viđeno i nije realno očekivati neku veliku promjenu. Ja je ne vidim. Druga je stvar što bi bilo dobro, a to je da se formiraju i profiliraju desni i lijevi blokovi i da se točno znaju postizborne koalicije koje proizlaze iz tih kvaliteta, ali unutar narodnih stranaka se vode veliki obračuni, kao i unutar lijevih stranaka koje to zapravo nisu, jer one su neojakobinske, neostaljinističke, u suštini nacionalističke.

Što onda očekuje ove koji pobijede i dođu na vlast u sljedećem razdoblju?

Ništa dobro. Oni ne znaju ništa drugo raditi nego boriti se da dođu na vlast, ali mislim da se uvaljuju u veliku muku, jer izostanak iz procesa u pridruživanju EU znači pozabaviti se sigurnim prosvjedima u sljedeće četiri godine. Najgore je što političke elite nisu spremne na konstitucionalni redizajn ove zemlje, a on je neophodan, kao što je neophodno ispuniti one dvije obveze iz procesa pridruživanja EU. Oni to ne žele, a ako stojimo u mjestu, prosvjedi su neizbježni i ja ne bih bio rado u koži domaćih političara koji se grčevito bore za vlast, jer će se teže nositi sa svim tim nego što to danas zamišljaju.

Znači oni i ne znaju u što se upuštaju?

Može se reći i tako, a možda i bolja ona narodna “kukala im majka”.

HSPF.info/Pressrs.ba

Komentari

komentara