Dr. sc. Mile Lasić: Završna riječ na Konferenciji o ustavnoj reformi Federacije BiH

Poštovani sudionici Konferencije,

kolegice i kolege, dame i gospodo,

dodijeljena mi je izuzetna čast da zatvorim dvodnevnu konferenciju o preporukama Ekspertnog tima za ustavni preustroj Federacije Bosne i Hercegovine.


Politička korektnost podrazumijeva da se u ime Ekspertnog tima i osobno ime, a vjerojatno i svih sudionika Konferencije, zahvalim prvo H. E. Patricku Moonu, veleposlaniku SAD u BiH, što je uopće inicirao ustavnu reformu Federacije BiH. Bilo je krajnje je vrijeme za njezin remont, ili riječima Njegove Ekselencije – vrijeme je za bolju Federaciju. Oni koji gunđaju zbog njegove inicijative moraju se zapitati: zašto je nisu sami inicirali, ili već realizirali? Neki politički subjekti su bezrazložno skeptični i sumnjičavi, mada ne mogu biti zaobiđeni u procesu ustavne reforme.

S razlogom ih se, pak, željelo suočiti s mišljenjem akademske zajednice, strukovnih udruga i nevladinog sektora, kako bi ih se argumentima uvjerilo da je federalna ustavna reforma ne samo moguća, nego i nužnost, pa možda i uvod u niz reformi kako bi se cijela Bosna i Hercegovina tranzitirala iz stanja drijemeža u njezinu europsku budućnost, to jest učinila kompatibilnom s političko-pravnim ambijentom Europske unije.

Zahvaljujem se u ime Ekspertne skupine i H. E. Peteru Sorensenu za eksplicitnu potporu ovom projektu, čime je u ime Europske unije posvjedočio da Bosna i Hercegovina u cijelosti može računati na svoju europsku budućnost, dakako pod uvjetom da se bude u stanju samoreformirati sukladno zahtijevnim pravilima o pristupanju EU. U protivnomu ostat će BiH samo u geopolitičkom i zemljopisnom pogledu europskom zemljom i propustit će šansu razriješiti i bh. državno pitanje i bh. nacionalna pitanja.

Zahvaljujem se i svim pojedincima i udrugama koje su prijedlozima u pisanim oblicima ili u razgovorima s nama dali doprinos dijagnosticiranju problema i iznalaženju rješenja koja bi mogla voditi racionalnijem, konzistentnijem i demokratskijem ustroju Federacije. Svi su oni – bili zainteresirani građani ili vršitelji odgovornih političkih dužnosti u općinama, kantonima i na razini Federacije, bili nositelji pravosudnih funkcija ili ugledni članovi akademske zajednice, strukovnih ili nevladinih organizacija – izravno doprinijeli da se namjeravana ustavna reforma smije već nazvati „reformom odozdo“, a da naše preporuke budu legitiminije, stručnije i konzistentnije. Zapravo smo mi kao Ekspertna skupina moderirali mini javnu predustavnu raspravu, kako bi preporuke bile obružane solidnom demokratskom legitimacijom. Otuda bi onaj tko ih bude ignorirao, ma iz koje nacije ili političke opcije dolazio, morao voditi računa ne samo o kvaliteti i konzistentnosti preporuka, nego i o vlastitoj (anti)demokratskoj poziciji ukoliko ne prihvati nužnost ustavne reforme.

Dakako, preporuke su rezultat i političkog i stručnog kompromisa. Kada ne bi bile takove, ne bi ni imale nikakve šanse postati ustavno-pravnom stvarnošću u Federaciji, za koju smo predložili da se ubuduće zove Federacija u Bosni i Hercegovini, da ostane federacija kantona/županija/regija, ali i postane zajednica jednakopravnih građana, ma koja ih majka rodila i kako sebe razumijevali u kulturološkome i nacionalnomu pogledu. Kompromis je uostalom suština nove paradigme nenasilja i konsenzualne političke kulture koja je spas za svaku složenu višenacionalnu zemlju, pa i za BiH, ili integraciju kakva je EU.

Posebnu zahvalnost izražavam svim sudionicima u radu ove konferencije, jer su tijekom protekla dva dana od nje načinili svojevrsni svenarodni parlament ili „pred-ustavni konvent“, dajući – u konačnici – preporukama legitimacijsku potporu i svojim stručnim znanjima i ljudskim integritetima. Dakako, kao Ekspertni tim se obvezujemo uvažiti mišljenje sudionika Konferencije kako bi preporuke učinili još konzistentnijim prije nego što se zapute tamo gdje im je od samog početka i bilo predviđeno odredište – u Parlament Federacije.

Koristim ovu prigodu da apeliram i na medije i svekoliku javnost da ovu ustavnu inicijativu prihvati kao šansu za prvu domaću proeuropsku reformu, koja ne podrazumijeva pobjednike i gubitnike, jer bi od reforme trebali profitirati svi bh. građani, bili pripadnici konstitutivnih naroda, ili se ne mogli i ne htjeli takvima izjašnjavati.

Nitko ne smije biti apriori zakinut u političkomu i kulturološkomu ili bilo kojem pogledu, nego svatko zaslužuje jednakost u šansama, bio privrženikom starih kolektivnih ili novih skupnih identiteta, ili sljedbenikom višestrukih identiteta. Na ovaj usuglašeni pristup smo u Ekspertnoj skupini ponosni, pa se skromno nadamo da bismo mogli biti upamćeni i po tomu i po temeljitosti i konzistentnosti naših (i vaših) preporuka! Uostalom, živimo u svijetu kulturološkog pluralizma i trans-nacionalnih socijalizacija i integracija, pa je krajnje vrijeme da se i u dijelu BiH i u cijeloj BiH pobjegne čim prije od „sindroma jednosti“, na jednoj, kao i od sindroma nijekanja bliskosti među nama, na drugoj strani. Svi bismo se, zapravo, morali što žurnije ostaviti winner-loser logike, to jest isključivosti bilo koje vrste i početi se orijentirati prema vrijednostima nove paradigme – nenasilja, uvažavanja drugosti, višestrukih identiteta i konsenzualne političke kulture!

Apeliram izrijekom i na sve relevantne političke subjekte u Federaciji da učine ovu reformu svojom, da žurno prionu neodložnom poslu zvanom federalna ustavna reforma. Apeliram i na sve prijatelje u svijetu da ne ostave ni Federaciju ni cijelu zemlju na cjedilu, nego da podupru kretanje BiH u pravcu euroatlantskih integracija putem niza temeljitih ustavnih pro-europskih reformi.

Samo tako se može preduprijediti da BiH ne ostane „zamrznuti konflikt“ u srcu Europe, samo se tako BiH može pomoći da postane punopravna članica euroatlantske obitelji naroda i država, kako bi u konačnici mogla biti normalnom zemljom, lijepom i u kulturološkomu i političkomu koliko je danas samo u zemljopisnom pogledu.

Ekspertna skupina će, dakle, ovih dana nastaviti raditi na konačnom oblikovanju preporuka, kako bi ih čim prije ovlašteni predlagač za ustavne reforme uveo u redovitu proceduru u Parlament Federacije. Mi smo dakako, kao Ekspertni tim zainteresirani da se duh i sadržaj a pogotovu konzistencija naših preporuka sačuvaju i u budućem Ustavu Federacije. Utoliko smo spremni biti od koristi ovlašćenim ustavotvorcima, ako to od nas bude zatraženo!?

Hvala još jednom onima koji su inicirali potragu za „boljom Federacijom“ kao i svima onima koji su prihvatili sudjelovati u procesu federalne ustavne reforme odozdo. Sada je na onima koji imaju moć da preporuke pretvore u bolju Federaciju.

Nas sviju radi!

Sarajevo, 15. svibnja 2013. godine

Komentari

komentara