Država kakve nema!

Prosvjedi u BiH. Kaže doskočica s nekog od portala „Kud svi Turci tud i mali Mujo.“ Ne želim ovim aludirati ni na koga ali početak ovog svega se podudara s onim u Turskoj. U Turskoj je 200-tinjak aktivista koji su se borili za očuvanje parka pokrenulo borbu protiv vlasti. Sad su desetci tisuća ljudi na ulicama. Sukobljavaju se pristalice vlasti i opozicije.

Piše: Josip Antičević/HSPF.info

A kako je kod nas? Zakon o JMBG-u je pokrenuo svu ovu priču. Roditelji su se pobunili za prava svoje djece, što je i logično, ali sve dalje je veo misterije. U trenutku blokade parlamenta oko 14h ispred se nalazi od 500-tinjak građana do 1500 i više. FTV ima uključenje ispred parlamenta gdje se okupilo više tisuća građana BiH, a s istog mjesta Al Jazeera javlja o više stotina građana. To su samo mediji iz Sarajeva da ne pričamo šire . Komu odgovara više a komu manje građana?

Svi su političari podjednako krivi za ovu situaciju, ističu prosvjednici, a onda se pojavljuje gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i pruža podršku prosvjednicima i kupi političke bodove. Daje izjavu kako problem JMBG-a nije nerješiv problem i da za njega ne treba pomoć MMF-a kao za pitanje gospodarske krize. A predstavnici svjetskih banaka od kojih očekujemo pomoć, su zatvoreni u parlamentu opet po procjenama od 150 do 350 ljudi. Komu odgovara ovaj kaos?
Sljedeći dan prosvjedi u Mostaru, okupilo se opet oko 150 do 300 građana s obje strane Neretve koji su pokazali zajedništvo po pitanju tek rođenih beba. Prosvjed koji je bio najavljen kao prosvjed uposlenika gradske uprave je odgođen te preimenovan u skup potpore za zakon o JMBG-u. Ali to nije dovoljno pa se iz tog izrodio mimohod koji je imao za cilj smjenu vladajućih elita. Što u principu i nije loše da se tu nisu samo našli SDA i HDZ-a? Što je s ostalim strankama?

Kad pričamo o cilju prosvjednika znamo svi da se svi građani BiH slažu da bebe ne smiju ispaštati posljedice Srpske, Bošnjačke, Hrvatske ali i Bosanske politike. Znači cilj prosvjeda je neupitan dok god se drže teme ali kada prosvjedi pređu iz te teme u neku drugu onda se pitamo koliko imaju smisla. Imamo li mi opoziciju kao u Turskoj da je podržimo?
U BiH se ukorijenilo mišljenje da su nacionalne stranke jedina vlast, a neke „bosansko-hercegovačke“ socijaldemokratske  stranke opozicija. Iako to nije tako u praksi, mnoge od njih se predstavljaju kao istinski predstavnici opozicije u ovoj državi, a tvore vlast i u Federaciji i na državnom nivou. Sada oni iskorištavaju ove prosvjede kako bi se borili protiv nacionalnih stranaka i dalje učvrstili svoju poziciju. Ideje koje oni zastupaju , unitarna BiH bez entiteta , bez kantona, po principu jedan čovjek jedan glas na nivou države, se mogu vidjeti na plakatima prosvjednika koji se bore za plemeniti cilj prava male djece. Naravno da njima odgovara socijalni bunt, naravno da im odgovara veliki broj prosvjednika jer žele poduprijeti i usmjeriti ovaj bijes naroda protiv nacionalnih elita kako bi pravili državu po svojoj mjeri. Odgovara im i da stranci ne ulažu jer će narod jednom puknuti po uvriježenom mišljenju tko je vlast.

Ali sve i da bude bunta i da se spremimo boriti protiv vladajućih ,uvjereni smo da ta priča neće proći. Dokaz tome je da na ove prosvjede ni je izašlo cak ni 1% stanovnika Sarajeva, a mediji pišu o prosvjednicima iz svih dijelova BiH. I ako se skupi veći broj prosvjednika za promjenu vlasti, većina njih neće odustati od nacionalnih ideja, a tu se smatraju opozicijom stranke koje su već na vlasti u entitetima. Samim time već na vlasti imamo opoziciju a zalažemo se za promjene. Znači borimo se za promjene, borimo se za bolje sutra, a nemamo viziju tko nam to može pružiti, jer nam niti vlast niti opozicija ne valjaju.

Jedina šteta ovdje je što se preko leđa malih beba pokušavaju ostvariti velike političke ideje. Zašto se pored nacionalnih prava u ovoj državi sad ugrožavaju neka osnovna ljudska prava a sve ostalo je dio konfuzije u državi kakve zasigurno nigdje nema.

HSPF.info

Komentari

komentara