Državna himna BiH ili s one strane Drine gajtan trava raste?!

 

Himna (grč.pjesma, hvalospjev) je reprezentativna pjesma, najčešće države, koja se pjeva ili svira u svečanim i službenim prilikama. Riječ je obično o domoljubnoj pjesmi koja veliča povijest, tradicije i napore dotičnog naroda.Može biti službeno priznata kao državna himna ili općeprihvaćena u narodu kao svečana pjesma.

 

Piše: Gabrijela Rajković/HSPF.info


 

 

Međutim, nijedno pravilo ne postoji bez izuzetka. Čitajući jedan časopis, naišla sam na Tolstojevu misao da je glazba stenografsko bilježenje osjećaja.I baš tu je počela priča o državi čije je područje pripadalo Rimskom Carstvu,Mađarima, Osmanlijama, Autro-Ugarskoj, Jugoslaviji, a danas je prepušteno samo sebi. To područje je, dakako, Bosna i Hercegovina.

 

Ujedno, to je država koju vizualno obilježavaju zastava, grb i himna-bar nešto konkretno.Većina državljana BiH uopće ne zna kako se zove himna, a kad ih upitate za tekst kolutaju očima. Nije ni čudo, jer teksta uopće nema. Tehnički, tekst je postojao, ali bio je to plagijat starogradske pjesme “S one strane Plive.. “.

 

Nakon te (ne) slavno propale himne, 1995. godine usvaja se nova s potpisom Dine Merlina, naslova “Jedna i jedina.” No, zbog navodnog nespominjanja Srba i Hrvata u tekstu, 1999. godine zamijenjena je s novom himnom “Intermezzo.”

 

Pitam se onda kakva je to država čija se zastava vijori u zraku na zvuk “Intermezza”, dok građani drže figu iza leđa ili u džepu i urlaju “Jednu i jedinu”?Kakva je to država u kojoj ne postoji tekst koji može obuhvatiti povijest i tradiciju naroda koji žive u njoj, osim u knjigama Ive Andrića?

 

Kuda ide društvo ove države ako maše bijelim krpama i šalovima umjesto zastavom?Znači li to da se narod predao i prepustio laissez faire-u?Znači li to da će svaki put biti izviždan “Intermezzo ” i da će se priča vrtjeti u krug bez kraja i konca? Iako prijedlog za tekst postoji, još nije usvojen od strane Parlamentarne skupštine BiH.

 

Realnost je kako službeno marginaliziranje ove teme pegla rubove tko zna kojih ladica.Stoga se pitam hoće li ikada ikakav tekst biti usvojen ili je svaki već unaprijed predodređen na propast?Hoće li ikakva glazba i tekst koji još ne postoje moći izazvat “stenografsko bilježenje osjećaja” u bilu naroda BiH? Nisam sigurna, ali svakako želim da takva himna jednog dana zaživi. Samo nek` je Bog sačuva od početnika na violini.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara