Europi trebaju državnici

 

“Političar razmišlja o sljedećim izborima, a državnik o budućim generacijama“, kazao je talijanski nestranački premijer Mario Monti za ruska glasila u povodu dvodnevnog posjeta Rusiji, gdje se najprije u nedjelju sastao s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom (što je susret bez presedana), a u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

 

Piše: Silvije Tomašević/Večernji list


 

 

Monti je citirao prvog poslijeratnog premijera talijanske Republike Alcidea De Gasperija, koji je taj citat vjerojatno preuzeo od američkog političara i guvernera Arkanzasa Jamesa Paula Clarkea (1854.-1916.).

 

Monti je tijekom svog prvog posjeta Rusiji, u susretu sa šefom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, kazao da „sadašnja kriza nije nastala samo zbog ekonomskih razloga već i zbog pomanjkanja duhovnih i moralnih vrijednosti“. Potrebno je braniti kršćanske vrijednosti „bez kojih suvremeno društvo postaje slabo i može biti lako napadnuto“. Citat koji je mogao izreći i papa Benedikt XVI. Možda će do susreta dvojice poglavara i doći. A Kiril je Montiju kazao kako su odnosi Moskve i Vatikana znatno poboljšani te kako će u kolovozu pohoditi Poljsku, što je krucijalni korak u pomirenju Rusa i Poljaka te pravoslavaca i katolika.

 

U rezidenciji ruskog predsjednika u Sočiju na Crnom moru Vladimir Putin je Montiju kazao da vremena nisu laka, ali da su odnosi između dvije zemlje dobri. Robna se razmjena 2011., kazao je, vratila na razinu u razdoblju prije krizne 2008. Bez obzira na tešku situaciju na svjetskim tržištima, dodao je Putin, „ni jedan od naših zajedničkih projekata se nije zaustavio, a potpisani su i novi“.

 

„Upravo zbog teške situacije u kojoj se nalazi Europa, a posebno eurozona, moramo razvijati stvarnu ekonomiju – industriju“, rekao je Monti. Kada bi se gledala realna ekonomija, onda talijanske obveznice ne bi bile pod pritiskom špekulanata. Zapravo Europska unija trebala bi šakom udariti po stolu, odnosno stvoriti obranu od financijskih špekulanata koji se igraju tuđim sudbinama.

 

I iz Bruxellesa je stiglo snažno upozorenje. Bez obzira na njemačke pritiske, „Grčka mora ostati u eurozoni“, izjavila je glasnogovornica EU Antoine Colombani te dodala da će nova sredstva pomoći biti upućena Ateni u rujnu.

 

Kolovoz će biti posebno težak na financijskim tržištima za Italiju i zbog toga Monti izjavljuje kako treba gledati na realno stanje ekonomije, na proizvodnju, a ne na virtualno financijsko tržište. No, ove povijesne izjave naznačuju dvije stvari. Prvo, da bi u svim poslovima trebalo biti više morala. To govori i Pravoslavna i Katolička crkve, ali ne zato što to govori crkveni nauk, već zato što bi svima trebalo biti odbojno sve što je zarađeno i postignuto na nemoralan način.

 

Drugo, jesu li današnji političari ujedno i državnici? Malo tko među političarima ima hrabrosti provesti nepopularne mjere misleći pri tome da budućim generacijama ne bude lošije nego nama. Monti, koji neće izaći na izbore, mogao bi uvesti neke temeljne promjene u talijanskom društvu. Političari, premda bi se parlamentarni izbori trebali održati u travnju 2013., već sada razmišljaju o njima te priželjkuju prijevremene jesenske kako bi izbacili Montija iz vladine palače. Dakako, ne mislim da bi trebale vladati vlade koje nisu izabrane na izborima, već želim kazati kako bi političari trebali promijeniti svoje držanje i početi razmišljati kao državnici, a ne kao skupljači nekoliko postotaka glasova s kojima će ucjenjivati cijelo društvo. Stanje je krizno i za izlazak iz njega potrebne su drastične odluke.

 

Da su potrebne, govore svi političari, ali kada dođu na dnevni red, kao što je prijedlog Montijeve vlade da se broj od 110 pokrajina smanji na 43, onda kažu kako to ne treba provesti jer će se smanjiti i usluge građanima. To, dakako, nije točno. Smanjit će se broj stolaca na koje mogu sjesti političari.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara