H.H. Diab: Zvali su me novinarom opasnih namjera, a vehabije novim muslimanima

hassan_haidar_diabU jezivoj video-poruci koja je objavljena 10. srpnja, Srbija je od islamskih terorista označena kao početna meta, odnosno centar Balkana koji prvo trebaju osvojiti, nakon čega slijede ostale zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Možemo reći da je Islamska država već odavno premašila one dimenzije koje su joj na početku pripisivane, od terorističke organizacije postala je država. Nad jezivim i nehumanim činovima njezinih boraca zgraža se cijeli svijet.

O ovoj tematici, za Radio Herceg-Bosne, sa Hassanom Haidarom Diabom, novinarom i analitičarom bliskoistočnih političkih pitanja, razgovarala je Jelena Čevra.

Koji su uzroci nastanka stravične tvorevine Islamske države? Gdje treba tražiti krajnje korijene koji su je prouzrokovali?

Ono što je evidentno godinu dana nakon stvaranja te krvoločne tvorevine jest to da je Islamska država stvorena da uništi šiitski libanonski Hezbollah, koji je postao potencijalna opasnost za Izrael. To je šiitska militantna organizacija pa je s druge strane stvorena sunitska militantna organizacija. Drugi razlog nastanka jest pokušaj smanjivanje utjecaja Irana u regiji. Neki američki generali su također kazali da je ISIL stvoren da uništi Hezbollah, a isto tako stoji u dokumentima koje je Snowden objavio. Dakle, glavni cilj stvaranja te organizacije je bio uništenje libanonskog Hezbollaha koji je sve više postajao dominantan, ne samo na teritoriju Libanona nego se proširio i na teritorij Sirije.

Ono što zabrinjava kada govorimo o Islamskoj državi jest to da je ona izmakla kontroli i širi se sve više i više i nitko ne zaustavlja taj njezin krvoločni pohod. Zanimljivo je ono što ste naveli u uvodu, ona jest premašila dimenzije terorističke organizacije, ali Islamska država nikada neće opstati kao teritorijalna cjelina. Ono što zabrinjava jest to da danas ima oko 22 tisuće boraca iz cijeloga svijeta, a među njima i veliki broj sa Balkana i sa zapada.  Nakon završetka tog rata oni će se vratiti. Veliki problem će biti iskorijeniti tu radikalnu ideologiju ubijanja. Oni se vraćaju sa tom ideologijom sa ciljem ubijanja što više kršćana jer ih smatraju nevjernicima, pa čak i neke muslimane smatraju neprijateljima i misle da ih treba ubiti jer se ne slažu sa njihovim vjerovanjima. Dakle, da zaključimo međunarodna zajednica, odnosno SAD sa svojim saveznicima je stvorio Islamsku državu kako bi bila protuteža libanonskom Hezbollahu, s druge strane da smanji utjecaj Irana u Iraku i Siriji.

Svojim konceptom komunikacije kroz nasilje Islamska država nastoji poslati poruku da se te strašne stvari mogu dogoditi svakome od nas. Uspijeva li to ostvariti, odnosno doživljava li svijet dovoljno ozbiljno Islamsku državu, jesu li poduzete sve raspoložive mjere kako bi se zaustavio njezin teror?

Konkretno nije poduzeto ništa. Naime, najavljen je „rat“ protiv ISIL-a koji vodi SAD, ali što je napravljeno konkretno? Apsolutno ništa.  Nedavno sam bio u Iraku i u Siriji i ono što amerikanci rade ISIL-u je ništa. Mi znamo kakvu moć imaju amerikanci, znamo kako su i na koji način bombardirali Afganistan, Irak, Siriju. Da amerikanci imaju volju poraziti Islamsku državu oni bi je mogli poraziti.

Druga stvar, što se tiče novca, ISIL je prošle godine imao proračun od 2 mlrd dolara, a danas je povećan na 4 mlrd dolara (da ne spominjem svakodnevno priključivanju sve većeg broja džihadista). Postavlja se pitanje otkud njima toliki novac? Da svijet želi nešto poduzeti ta krvoločna tvorevina bi nestala teritorijalno, ali opet bismo imali problema povratnika s ratišta.

Vidimo da struktura Islamske države sliči na strukturu prave države, pa unutar svojih redova ima emira, ministra za šerijat, ministra sigurnosti, ministra za mučenike i zarobljenike. Uz to, najvažnije od svega, ono što ste upravo spomenuli, ima jako mnogo boraca. Otkud tolika brojka boraca Islamske države? Zbog čega joj se priključuju?

Oni koriste riječ „kalifat“. Znamo da kalifat potječe iz vremena proroka Muhameda. Svaki musliman (bio on umjeren ili radikalan) teži za stvaranjem kalifata, tj. da svi žive u jednoj islamskoj državi. Međutim, ne na takav način kakav ISIL nama prezentira. Mi znamo da za vrijeme proroka Muhameda nije smjela pasti niti jedna vlas s glave židova, kršćana i dr. Vidite u kolikoj je to suprotnosti s ovim što oni rade. Oni koriste tu riječ kalifat da mobiliziraju te mlade ljude izgubljene u prostoru i vremenu.

Ono što je još važnije jest kriva američka politika prema palestinskom pitanju, to je dodatna motivacija tim mladićima. U više navrata sam gledao video zapise kako ISIL mobilizira te mlade ljude, posebno za samoubilačke napade. Oni prikazuju video materijale sa zločinima koje su izraelci počinili nad palestincima.

Ono što želim istaknuti jest da je veliki krivac zapadna politika prema palestincima. Svakodnevno smo svjedoci prizora kako izraelci palestincima otimaju državu, ubijaju, zatvaraju, a da ne spominjemo pojas Gaze koji je zaista bio stravičan i na kojemu su izraelci koristili sve raspoloživo naoružanje, a odgovor zapada je uvijek bio (bez obzira na stradale civile) pravo na samoobranu. Kad bi palestinci ispalili jedan projektil na teritorij to je terorizam.

Mogli bismo mi smanjiti odlazak tih mladih radikala, ne u velikom broju, ali bismo svakako mogli utjecati, samo kad bi zapad promijenio politiku prema palestinskom pitanju. Mislim da je to glavni problem.

Gdje će ta apokaliptična želja da se zavlada svijetom, rečeno riječima Umberta Ecoa, naići na prepreku, odnosno gdje i kada će se dogoditi propast Islamske države?

Mislim da svijet treba početi razmišljati i staviti interese sa strane. Vraćamo se u osamdesete godine kada su amerikanci zbog svojih interesa vezanih za Sovjetski savez stvorili Osamu bin Ladena. To nije tajna, svatko zna da su amerikanci stvorili Osamu bin Ladena i stvorili Al Qaedu, isto kao i danas ISIL. CIA ih je naoružavala, financirala, obučavala… Došlo je vrijeme kada se Sovjetski savez povukao i tada je Al Qaeda postala problem. Ista je situacija i danas kada amerikanci i neki njihovi saveznici žele zaustaviti Iran i uništiti Hezbollah. Svi se nadamo da će potpisani sporazum između Irana i svjetskih sila o nuklearnom programu promijeniti tu politiku. Moramo ozbiljno razmišljati o budućnosti, politika se treba staviti sa strane i treba razmišljati. Kao čovjek koji se već 25 godina bavi islamskim radikalizmom, mislim da svijet nikad nije bilo suočen sa jednom tako krvoločnom organizacijom. Treba je što prije poraziti na način da prestane dobivati potporu iz vana. Da se prestanemo baviti politikom i interesima Islamska država bi bila uništena. Opet napominjem da će se tada dogoditi veliki problem povratnika jer je po tom pitanju situacija izmakla kontroli.

Želim istaknuti i to da sam odavno upozoravao na radikalizam na teritoriju bivše Jugoslavije jer se fenomenom vehabija bavim od 90ih godina. Kada sam 2005.godine bio u selu Maoči, kad sam pisao o onima koji nam danas stvaraju velike probleme, bio sam proglašen novinarom opasnih namjera, bio sam izložen neviđenom linču sa svih strana. Sjećam se da ih je gospodin Mustafa Cerić tada nazvao novim muslimanima. U Hrvatskoj je jedan veliki vjerski poglavar tražio moj izgon iz Hrvatske. Moja namjera je bila samo upozoravati na taj zločinački fenomen koji će jednog dana, nakon deset ili dvadeset godina biti jedna velika prijetnja. Volio bih da sam bio u krivu, a da su ovi vjerski poglavari koji su ih nazivali novim muslimanima i tražili moj izgon iz Hrvatske bili u pravu.

U više navrata ste istaknuli problem povratnika, neslužbeni podaci kažu da unutar redova Islamske države ima i mnogo bh državljana. Kako se boriti protiv prijetnje koju oni predstavljaju, koja je strategija, što učiniti?

U ovom trenutku je to teško reći. Kako se boriti protiv osobe koja je došla poginuti? Zatvorom? Smrtnom kaznom? Za one koji su već otišli je prekasno, iako treba ih nadzirati, zato postoje obavještajne službe. Treba učiniti sve da se utječe na nove mlade ljude koji sa 15-16 godina puštaju brade i sl. te padaju pod utjecaj te ideologije. Tu se krije opasnost i tu treba djelovati.  Po mom mišljenju islamska zajednica sa područja čitave bivše Jugoslavije i Balkana nije prigovorila niti jednu riječ protiv tih radikalnih skupina dok nisu počeli činiti ta zvjerstva. Je li itko iz islamske zajednice do prije par mjeseci govorio protiv njih? Nije. Zato što tu vlada politika isto kao kod bošnjačkih političara. Neće reći ništa protiv njih jer im trebaju glasovi. Opet se vraćam na početak: politika daje vjetar u leđa ekstremistima. U Tunisu do ovog drugog pokolja nije nikome palo na pamet zatvarati stotinjak džamija. Zašto ne bi bile zatvorene? Nema tu priče o demokraciji i ljudskim pravima, to su džamije koje su proizvodile teroriste, u kojima su ljudi educirani o ekstremizmu i uništavanju drugih. Zašto ne bi bile zatvorene? Nije važno je li to džamija ili crkva, treba biti zatvorena. Međutim, zbog šačice glasova takve stvari se prešućuju i zbog toga nažalost imamo ovakvu situaciju.

HSPF.info

Komentari

komentara