Hajdučka Republika Mijata Tomića

hajduckarepublikaU konglomeratu raznih stranaka, na prostorima gdje ima previše političara i funkcionera, više nego običnih stanovnika, u mjestu gdje je za biti ministar potrebno jedino imati želju, u društvu gdje je cilj postati javni službenik i tako se uhljebiti i osigurati do mirovine i uz to s obiteljskog stabla postaviti na razna mjesta većinu rodbine koju znaš i ne znaš. U državi koja funkcionira po principima i načelima koja rijetko tko može razumjeti, ovdje gdje je oporba uglavnom šutljiva i fiktivna, te čeka svoju priliku po staroj antologijskoj Srećka Šojića iz “Bele Lađe” – “Ima i u opoziciji šta da se ćapa.” U takvome društvu i okruženju, na kraju krajeva u takvome životu postoji nešto drugačije! Nešto pozitivno, što može svima služiti na čast i ponos. To nešto se zove Hajdučka Republika Mijata Tomića.

Smještena na prekrasnom prostranom području, okružena šumom i planinama, između tri hrvatske županije: Herceg-Bosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke. Utemeljena je 5. lipnja prije točno 13 godina. Obuhvaća suverenitet na području njezinih granica koje se prostiru od crte najvećeg vrha Vrana do kapelice sv. Ante, i do crte raskrižja Risovac-Kedžara. Njen prvi predsjednik – Vladar bio je Vinko Vukoja – Lastvić koji je u svome povijesnom govoru istakao slijedeće: “Izražavajući višestoljetnu nacionalnu samobitnost, povijesna zbivanja, što se posebno očitovalo u junačkom hajdučkom otporu Mijata Tomića u obrani od Turske najezde i Otomanske imperije, u očuvanju neovisnosti, slobode i svete vjere svoje Hrvatske nacije – u novije vrijeme se, ne primajući strane protektorate – u činjenici da jurisdikciju nad ovim teritorijem ne prihvaćaju sve tri hercegovačke županije: zapadna, neretvanska i bosanska; poštujući volju svojih građana, a u cilju napretka, blagostanja, opće slobode i izlaska iz izolacije ovim ustavnim odredbama utemeljuje se hajdučka, demokratska i neovisna: Hajdučka Republika Mijata Tomića!”

Republika je to u mnogome drugačija od drugih, zabranjeno je, kako Ustav kaže – djelovanje političkih stranaka jer štete zdravlju naroda. Bitne odluke donosi Vladar skupa sa svojom vladom, koju čine ministri iz raznih područja. Tako postoji primjerice i ministar za neženje, te ministrica za umjetne plavuše. Republika je djeljiva i pripada svim građanima, a to mogu biti svi – ukoliko to žele. Svi također imaju sva moguća prava. Svedena prava uglavnom na odmor, uživanje, šetnju, hranu i piće.

Prvi Vladar Republike tragično je stradao 16. listopada 2009. godine u prometnoj nesreći. Mnogi zlobnici i dežurni dušebrižnici vidješe u tome lom, kraj i propast jedne od najuspješnijih demokracija u povijesti republikanstva! No, zahvaljujući hrabrosti, mudrosti i pronicljivosti, a i smionosti Vinkove kćeri koja nipošto ne htjede zatrti uspomenu na oca i ugasiti njegov projekt, u Republici danas cvjetaju ruže. Kako se vladar bira doživotno, nekom logikom Vladareva kći naslijedila je titulu, po uzoru na stara kraljevstva i carstva. Ako niste bili u središtu Republike – u motelu Hajdučke vrleti, to svakako napravite. Zadovoljstvo koje ćete osjećati zbog vremena provedenog u restoranu nemjerljivo je. Stručnost i profesionalnost osoblja kojim vladarica Marija uspješno rukovodi je toliko osjetna da ga se ne bi posramili ni najskuplji restorani u bjelosvjetskim metropolama. Previše hvalim? Skeptični ste? Otiđite i posjetite Hajdučku Republiku. Registracijske pločice na automobilima od Dubrovnika do Varaždina, preko Austrije, Njemačke i sve do Nizozemske i Skandinavije ne lažu, ako ja lažem. Putovnica vam ne treba, a režim je bezvizni, Schengen je daleko, još uvijek, jer Republika po svome statutu nije opredijeljena za bilo kakvo integriranje u veće zajednice. Sretan put i dobar provod!

Piše: Ivan Crnjac

HSPF.info

Komentari

komentara