Hoće li Ustavni sud srušiti BiH?

dodik_izetbegovicGodine donošenja nepravednih odluka zapravo i nisu mogle imati drugačiji ishod: prije ili kasnije netko bi se ozbiljno pobunio protiv činjenice da Bošnjaci i stranci upravljaju najvišom sudskom instancom u zemlji. Referendum o Danu RS-a samo je povod, a pristranost suda je pravi uzrok što će Srbi istrajati na referendumu.

Srbi će održati referendum o Danu RS-a ”1000 posto” i to neće zaustaviti nikakva odluka Ustavnoga suda BiH. To je rekao predsjednik RS Milorad Dodik, a njegovo mišljenje dijele i lideri oporbenog Saveza za promjene Mladen Ivanić (srpski član Predsjedništva BiH i šef PDP-a), Mladen Bosić (SDS) i Dragan Čavić (DP).

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Ustavni sud BiH je, naime, potvrdio kako se 9. siječnja kao Dan Republike Srpske smatra neustavnim. Ustavni sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS. Za ovakvu odluku je glasovalo sedam od ukupno devet sudaca Ustavnoga suda BiH.

No, to naravno malo znači Srbima. Male su šanse, praktično nepostojeće, da Srbi sada odustanu od referenduma o tomu kad će se slaviti dan Repubike Srpske. Smatraju kako su u Ustavnome sudu nepravedno preglasani, a posebno su alergični na činjenicu da se ključne odluke donose suglasjem bošnjačkih i stranih sudaca. Ranije su takve odluke pogađale Hrvate, no evo sada je jedna donesena i suprotno željama srpskog establišmenta u BiH.

U opasnu igricu su se upustili i bošnjački i srpski politički prvaci. A međunarodna zajednica uredno dolijeva ulje na vatru, ali ne posljednjom dlukom oko Dana RS-a, nego to čini godinama. Ustavni sud BiH je od Daytona do danas korišten kako bi međunarodna zajednica oblikovala unutarnje odnose u BiH. Zbog toga se presude tog suda poštuju selektivno – sa stola se uzima ono što komu odgovara.

Takav odnos je prije ili kasnije morao eskalirati u krizu kakvu smo sada dobili: BiH nikad od Daytona nije bila bliže povratku u kaos.

Naime, suprostavljanje odlukama Ustavnoga suda BiH je kazneno djelo. Održavanje referenduma u RS bi se tako tumačilo suprostavljanjem odlukama ovod suda za razliku od pukog neprovođenja sudskih odluka (poput neizmjenjivanja izbornih pravila za Mostar).

Bakir Izetbegović, lider Bošnjaka, je doveo Srbe u bezizlaznu situaciju. Oni referendum jednostavno moraju provesti – to je ono što od njih očekuje srpski narod u BiH i to će se dogoditi. No, je li onda Izetbegović spreman preuzeti na sebe odogvornost za potencijalni sukob Bošnjaka i Srba u BiH?

Tko će biti ta osoba koja će dati zapovijed da državna policijska agencija SIPA ode u Banja Luku i uhiti ne samo Dodika, nego i desetke, možda čak i stotine, osoba koje rade na prvođenju referenduma? Hoće li se uhititi i prvaci srpske oporbe?

MUP RS-a zapravo je aktivno uključen u provedbu referenduma jer su se referendumski spiskovi birača tvorili prema njihovim podatcima. Stoga je za očekivati kako bi MUP RS spriječio svaki pokušaj sabotiranja održavanja referenduma.

Dovoljna bi bila samo jedna poluzapaljiva situacija da se SIPA i MUP RS sukobe te da dobijemo građanski rat između Srba i Bošnjaka u BiH. Taj rat bi mogao trajati tri minute, tri tjedna ili tri godine, ali stvari više nikad ne bi bile iste.

No, za raspad BiH tada ne bi bili krivi Srbi i Milorad Dodik, nego isključivo Bakir Izetbegović.

Izetbegović je taj koji je odlučio ”udariti na Srbe tamo gdje ih boli”. On je podnio apelaciju o Danu RS, on je taj koji je znao kako će Srbi reagirati. On i njegovi prethodnici na čelu SDA su ti koji zajedno sa Amerikancima od Ustavnoga suda BiH prave vlastitu prćiju koja donose odluke po principu ”kadija te tuži, kadija ti sudi“. Naposljetku, i zbog potreba predizborne kampanje SDA Srbi i Bošnjaci su dovedeni na rub sukoba.

Godine donošenja nepravednih odluka zapravo i nisu mogle imati drugačiji ishod: prije ili kasnije netko bi se ozbiljno pobunio protiv činjenice da Bošnjaci i stranci upravljaju najvišom sudskom instancom u zemlji. Referendum o Danu RS-a samo je povod, a pristranost suda je pravi uzrok što će Srbi istrajati na referendumu.

Zato, vežite se, polijećemo! Duboko smo zagazili u još jedno uzbudljivo poglavlje iz kratkog života postdeytonske BiH! Nadajmo se da će proći bez krvi.

Dnevnik.ba

 

Komentari

komentara