Hrvatski kanal: Unaprijed propala šarena laža?

 

Prema podacima koje se može pronaći na CIA-nu Facebooku, u moru podataka o Bosni i Hercegovini, stoji i onaj da je 2,1 posto građana nepismeno. No, to je samo podatak koji dijeli građane na one koji znaju napisati svoje ime i one koji to ne znaju. Većina zna pisati i čitati, ali je politička i medijska pismenost nepoznanica, a o nekom kritičkom promišljanju da i ne govorimo.

 

Piše: Saša Kulukčija/Bitno.ba


 

 

Posljednjih je dana medijski prostor Bosne i Hercegovine (posebice Federacije) zagušen vijestima o uspostavi “hrvatskog tv kanala”. Oni koji poznaju političku situaciju i umiju čitati domaće medije znaju da ta priča ima najmanje veze s tv-kanalom i Hrvatima.

 

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu, većinom glasova, utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH, koji je predložio predsjedatelj Vijeća nakon što resorno ministarstvo nije pripremilo i u programu rada za 2013. godinu predložilo izradu tog zakona, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH”, tako vijest prenosi većina domaćih medija.

 

Senzacije željni, gotovo svi, mediji su prenijeli ovu vijest s naslovom koji ukazuje kako je navedeni prijedlog zakona već usvojen, gotova stvar, te je samo pitanje kadrovske križaljke kada će “hrvatski tv-kanal” početi s emitiranjem.

 

U zemlji s tri odvojena javna mišljenja interpretacije i reakcije su kao i uvijek različite. Hrvatski dio javnosti likuje, bošnjački negoduje, a srpski je naoko indiferentan.

 

Činjenica kako su bošnjačke stranke oštro reagirale na preglasavanje ministara iz svojih stranaka u Vijeću ministara jasno ukazuje kako predloženi zakon neće dobiti dovoljno ruku ni u Zastupničkom ni u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Pobliže upućeni u rad Javnog RTV servisa BiH dobro znaju kako je sadašnja situacija na rubu kolapsa, a dug se gomila iz dana u dan.

 

Ni predstavnici međunarodne zajednice, utemeljitelji javnog RTV servisa, nisu skloni uspostavi “hrvatskog tv-kanala”. Najčešće se strane diplomate može čuti kako govore da BiH, što se njih tiče, može imati javnih emitera koliko želi, samo da su financijski održivi. U prijevodu: “Treba ugasiti i ova tri.”

 

Iskustvo života u BiH lako navodi na zaključak kako je sva buka oko “hrvatskog tv-kanala” samo još jedna šarena laž političkih elita koje upravljaju sudbinama svih nas u BiH zajedno.

 

Nakon što predloženi zakon ne bude usvojen prilika će se iskoristiti da se dolije još malo ulja na vatru nacionalnih strasti.

 

Hrvatski političari će upirati prstom u bošnjačke i spominajti majorizaciju, iako su od samog početka znali da se zakon neće usvojiti. S druge strane bošnjački političari će izvojevati još jednu pobjedu u “očuvanju BiH” iako je situacija dijametralno suprotna. Srpski će lideri mlako podržati Hrvate i iskoristiti situaciju da ukažu na važnost Republike Srpske jer bi u budućnosti i oni mogli proći kao Hrvati kada dođe do ustavnih promjena.

 

Utakmica je ovo čiji se ishod unaprijed zna. Rezultat će samo učvrstiti pozicije političkih stranaka koje su postale same sebi svrha. Još jednom ćemo se podsjetiti kako živimo u partitokraciji. Političke elite će zadržati stanje kontroliranog kaosa iz koga samo oni i vuku korist. Stranačka novinarska pera će se ponovno naoštriti da “običnom” građanstvu objasne tko je kriv što nema posla i(li) plaća.

 

Nakon “hrvatskog tv-kanala” slijedi nam neka nova šarena laž da se oko nje zabavljamo dok čekamo bolje sutra.

 

Također, postoji i još jedan scenarij, a to je da hrvatski političari “nagovore” bošnjačke da glasuju za zakon. U tome slučaju, treba se dobro zapitati što su to predstavnici Hrvata ponudili Bošnjacima zauzvrat.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara