Ivan Crnjac: Imamo Predsjednicu, nije problem

kolinda_g_kZadnjih dana svi smo svjedoci mnogim događajima koji su za Republiku Hrvatsku uglavnom od povijesnog značaja, a neki se mogu i koristiti kao oružje za međusobna prepucavanja između velikih stranaka, ali i kao međustranački razlozi za sukobe, reformiranje i obračunavanje. Hrvatska je ušla u mali krug zemalja na čijem čelu je žena. To je pozitivno iz nekoliko razloga, svi znamo uglavnom koji su to razlozi, gospođa Predsjednica zaslužuje apsolutno povjerenje, jer ga još nije iznevjerila. Nadam se da će biti iznad svih stranaka, te istinska predsjednica svih ljudi koji žive u Hrvatskoj. No treba se zapitati i kako je do toga svega došlo.

Kolinda Grabar Kitarović za pobjedu može biti zahvalna u prvom redu svojim biračima, izbornom stožeru, stručnom timu i menadžerima oko sebe, te običnim malim ljudima koji su navijali za nju, i koristili društvene mreže kao oružje i sredstvo besplatne promidžbe. No, zasluge pripadaju i Kukuriku koaliciji i Planu 21. Zašto njima? U sljedećih nekoliko rečenica ću pokušati to i objasniti opisujući pojedine ključne osobe iz koalicije, pri tome ih ne želim kritizirati na temelju njihovog opredjeljenja i tsl., nego na osnovu onog što (ni)su činili. Idemo redom.

Bivši predsjednik Ivo Josipović

Kod bivšeg predsjednika nije bio problem to što ga je podržavala lijeva koalicija, ali je bio problem kad je doveo prijatelja doktora iz Njemačke zbog operacije očnog kapka u Zagrebu, to je odrađeno brzinski, iako obični građani čekaju i do pola godine za takve stvari, no hajde zanemarimo to, ipak je zdravlje bilo u pitanju, no govor u izraelskom parlamentu, promjena Ustava radi zaštite udbaša, svrstavanje na jednu stranu za vrijeme referenduma o braku su ozbiljni problemi. Govorom u Izraelu je Izraelcima dao do znanja da dolazi iz fašističke zemlje iako je to apsurd. Svrstavanjem na stranu onih koji su bili protiv (na referendumu) se pokazao kao predsjednik koji nije predsjednik svih građana, a famoznim “Lex Perković” je oštetio ugled RH u Europi, no on je bivši i možemo ga zaboraviti, za kraj kao opis njegovog mandata ću citirati vlasnika jednog portala iz Hrvatske: “Vjerujte za dvije godine ćete na spomen Ive Josipovića pomisliti da se radi o bivšem štoperu N.K. Cibalije.”

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova

Problem s gospođom Pusić nije u tome što navodno pripada obitelji čiji su preci bili aktivni kao komunistički zločinci, problem nije ni u tome što je HNS pretvorila u privatnu tvrtku te skrenula u liberalne vode, nakon rastave s Čačićem, HNS je njena stranka i neka s njom čini što ju volja. Ali kad gospođa Pusić kaže da bi se silovane žene iz Domovinskog rata trebale solidarizirati sa gay prosvjednicima, to je problem, kad o trošku poreznih obveznika putuje iz Ankare za Zagreb, e to je problem. Kad pokuša neprimjerenim izjavama umanjiti vrijednost legitimnoj i legalnoj pobjedi Predsjednice, e to je problem…

Zoran Milanović, predsjednik Vlade

Kod gospodina premijera nije problem to što je gotovo pa uništio socijaldemokraciju u Hrvatskoj, nije problem čak ni to što je navodni dezerter, ali kad pokazuje toliku razinu političke nekulture te ne želi čestitati predsjednici pobjedu, e to je problem. Kad za neuspjehe svojih suradnika optužuje bivšeg premijera, to je problem. Glasače HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović naziva razbojnicima, a njihovu stranku kriminalnom zadrugom, to je problem. Traženje krivca za nedjelovanje u obliku neke druge osobe je znak slabosti kao i to što ne priznaje da nije dorastao zadaći.

Predrag Fred Matić, ministar branitelja

Gospodin Matić, PTSP-ovac koji se izliječio navodno je svojevremeno bio omiljen među braniteljima, to nije problem, član je SDP-a to isto nije problem, jer bio je u ratu, borio se za neovisnost Hrvatske, samim time i politički pluralizam, te se može stranački opredijeliti kako želi i tu je sve jasno, no spominjati mirovinu i primanja stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida je neprimjereno i nedolično za kafanski razgovor, a ne za jednog ministra i to je grdan problem, u kulturnom svijetu se ljude ne pita za plaću, vjeru i stranku, no Matić nije dostigao tu civilizacijsku razinu. Pokušaj obezvrijeđivanja Domovinskog rata od strane njegovih pomoćnika je nekorektan, pa tako smo mogli pročitati izjavu Bojana Glavaševića na jednoj društvenoj mreži: “Lijepo li je i krasno za domovinu umrijeti.” Inače stara latinska poslovica, no bahato i neprimjereno od sina vukovarske legende, sat vremena nakon smrti žene invalida u Savskoj…

Siniša Varga, ministar zdravlja

Nije problem što je naslijedio ministarstvo “na pola” ali problem je afera za aferom. Afera, afera, afera… Opet afera. Na skijanje službenim automobilom, kupovanje stola za ured od 90 tisuća kuna, smjenjivanje ravnatelja u 4 bolnice, priče o utegnutim medicinskim sestrama, to su grdni problemi i neprimjereno ponašanje! Nadam se da će neka lijevo orijentirana vlast u budućnosti u Hrvatskoj biti distancirana od ove trenutne, te da će se npr. odreći Tita te proglasiti Vladu Gotovca ocem hrvatske socijaldemokracije.

Priča se o potencijalnoj pobjedi HDZ-a i povratku “lopova” na vlast. U čemu je problem? Nakon ovakvo katastrofalne vlasti, nikakva vlast ne može biti gora čak i da to želi. A glavni argumenti čelnika iz Kukuriku koalicije su ti da je Sanader lopov i da je Milijan Brkić plagirao diplomu. Briga njih za diplomu, gube 4:0 i to je problem. I jedno i drugo izgleda smiješno u usporedbi s aktualnom hrvatskom “ljevicom”. Pobjeda Predsjednice ne mora nužno značiti i pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima, no ako i bude tako svi imaju pravo nadati se promjenama, te boljoj budućnosti jer je jasno već sada da od 21 plana Kukuriku koalicije niti jedan nije proveden, loša vlast se uvijek kažnjavala mijenjanjem te osobno nemam ništa protiv ako se taj ustaljeni hrvatski običaj nastavi.

Ivan CRNJAC/HSPF.info

Komentari

komentara