Ivan Crnjac: Osvrt na izbore u Slovačkoj

marian-kotleba-snp-62vyrocie-zadrzanyRepublika Slovačka, bivši sastavni dio Čehoslovačke nama je najpoznatija po turistima koji ljetuju na Jadranu i jedu slatkastu hranu, manje je poznato da su Slovaci također, nacionalna manjina i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Ono što je Slovacima i Hrvatima još također zajedničko u domeni je mračne prošlosti iz perioda Drugog svjetskog rata. Slovačka je naime također bila nacistički satelit i imala svoju klerofašističku vladu u periodu od 1939 – 1945.

U prošli petak, 05.03 održani su parlamentarni izbori u Slovačkoj. Stranka lijevog centra, socijaldemokratski SMER trenutnog premijera Roberta Fice osvojila je 49 od 150 trenutnih mjesta u parlamentu i kako sada stvari stoje neće sama moći formirati vladu, Smer je u Slovačkoj na vlasti od 2012 i svoj uspjeh može ponajviše zahvaliti onim neaktivnim građanima koji politiku ne prate. Smer je svoj uspjeh izgradio na tome što je pokazao da dobro poznaje studentske i umirovljeničke želje. Veliki dio slovačkog stanovništva po političkoj koncepciji pripada području desnog centra, no ova opcija u narodu ne pije vode jer centra nema!

I lijeva i desna struja djelovanje temelje na antiimigrantskim stavovima, s tim da desni odu i par koraka dalje i upletu u taj splet i Europsku uniju, Mađare, NATO, Rome, krupne kapitaliste, establišment. Marin Kotleba, predsjednik LSNS („Narodna stranka naša Slovačka“) osvojio je 14 mjesta u parlamentu od 150 mogućih. Neo-nacisti (jer im je predsjednik Marian Kotleba javno veličao ovaj režim i nosio uniforme koje su nosili pripadnici svojevrsnog slovačkog Gestapa) su tako postali druga opcija u slovačkom parlamentu.

Krajnja desnica u Europi jača sve više, a zahvaljujući ‘gužvi’ na lijevom i/ili desnom centru, ekstremizmi se bude. Ne oni zanemarivi, poput Radniče fronte ili HČSP-a, već ekstremizmi od 14 zastupnika. Izgleda da bi nakon Bosne i Hercegovine i participacije pro-ustaškog HSP-a u vlasti FBiH i Slovačka mogla dobiti svoje ustaše, s doduše, malo većim legitimitetom. Slovački politolozi upozoravaju na kaos i ustavnu krizu i ostaje za vidjeti može li se ekstremizam, ako ne već van parlamenta, zadržati bar u opoziciji.

Ivan CRNJAC/HSPF.info

Komentari

komentara