Izbori za Europski parlament kao poruka Karamarku i Milanoviću

 

Iako se mnogim pravašima diže kosa kad im se spomene ime i stranka Ruže Tomašić, priznaje se da je ostvarila zavidan rezultat. Ruža Tomašić na zajedničkoj listi HDZ-HSP dr. Ante Starčević-BUZ osvojila je najveći broj glasova. Preko 26% glasova na toj listi predsjednici HSP dr. Ante Starčević osigurali su odlazak u Europski parlament.

 

Piše: Ivan Pepić


 

 

Pozicija Ruže Tomašić prema Europskoj uniji ostaje nerazjašnjena činjenica: prvo, mnogi akteri kritiziraju neodlučnost i neiskren stav prema Europskoj uniji.

 

Ako uzmemo u obzir program njezine stranke u kojem stoji: „Strateški ciljevi vanjske politika HSP-a dr Ante Starčević su zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske, razvijanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama i rješenje otvorenih pitanja, posebno graničnih na temelju međunarodnog prava, članstvo u NATO-u i Europskoj uniji“ jasno je da je Ruža Tomašić sve samo ne euroskeptik. Nadalje, Ruža Tomašić bila je u odboru za europske integracije dok je bila članica HSP-a. Iako to nije dovoljno da se prikaže predsjednicu HSP-a dr. Ante Starčević kao eurofila, sigurno se može dodati i činjenica kako ona u ovih nekoliko zadnjih godina nije zauzela čvrst stav, što potvrđuje i zbunjenost pravaša.

 

Drugo, glavni mediji prikazuju Ružu Tomašić kao euroskeptika. S obzirom da je desničarka i da zauzima čvrste stavove i s obzirom da njena retorika postaje neobična za „europsku“ Hrvatsku, mediji su ju oblikovali kao euroskeptičnu kandidatkinju. Osim toga, predsjednik Vlade Zoran Milanović žestoko je napao Ružu Tomašić zbog nedavnih izjava o Stanimiroviću i „gostima“. Naravno, to je rezultiralo pogubno za SDP-HNS-HSU što se pokazalo i na ovim izborima. Treće, neki mediji tvrde kako je Tomašićka eurofob, no takva je analiza neozbiljna.

 

Međutim, treba uzeti u obzir da je Ruža Tomašić predstavljena kao euroskeptik i da je dobila najveći broj glasova.

 

Treba li ovo Tomislav Karamarko shvatiti kao poruku da je veliki dio njegovih birača dalo glas kandidatkinji koja je prikazana kao euroskeptik? Ovo je pitanje koje si vodstvo HDZ-a treba postaviti. Naime, sad se i službeno veliki dio HDZ-ovaca deklariralo kao tijelo koje je skeptično prema politikama Europske unije pa i prema samom članstvu Rerpublike Hrvatske. Nadalje, lokalni izbori će pokazati jesu li stvarno HDZ i HSP dr. Ante Starčević pobjednička kombinacija, jer je participacija na ovim izborima bila toliko jadna (20%) da se možemo slobodno zapitati jesu li uopće takvi izbori legitimni. Uglavnom, poruka koju desnica šalje ozbiljna je i oštra.

 

Osim skandalozno niske participacije (a uzroci su mnogi), možemo naglasiti i činjenicu da su ovi izbori pokazali kako su ipak preferencijalne liste puno demokratičnije nego krute, jer se javnost bolje upoznaje sa onim što misli biračko tijelo. Niska je participacija obilježena i u Bosni i Hercegovini, gdje je svega par stotina birača izašlo na izbore, kao da ih se to ne tiče. Razumljivo je to i nije ništa čudno. Podsjetimo kako je trenutno jedan od najmoćnijih ljudi u BiH Valentin Inzko: upravo ga je Europska unija poslala da „uvede red“. Kao što znamo, on je učinio puno toga nekorisnoga za Hrvate. Zato i ne čudi takva pasivnost.

 

Vrlo vjerojatno Hrvati u BiH gube nadu i okreću leđa institucijama Europske unije. Uostalom, najvažnija stvar, a to je politička stabilnost u BiH kao glavni faktor za uopće funkcioniranje Federacije BiH i BiH, nije postignuta.

 

Ni Zagreb ni Bruxelles ne pomažu. Hoće li pomagati od 1. srpnja 2013.? Ne zna se. No, podsjetimo, granica će biti još tvrđa, a Europska unija dosad je malo učinila kako bi se postigao dogovor u BiH. Ponavlja li se u ovom trenutku povijest?

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara