Izbori za Europski parlament: Od Hrvata ulaze HDZ kao pobjednik sa 6 mandata, SDP sa 5, te Laburisti sa jednim

 

Zagreb – Na prve hrvatske povijesne izbore za Europski parlament u nedjelju izašlo je samo 20,82 posto birača.


 

 

Bivši hrvatski veleposlanik Ivica Maštruko kazao je za HRT kako je slaba izlaznost znak apatije kod građana.

 

Ne radi se o protestu, nego o pesimizmu zbog situacije u hrvatskom i u društvu Europske unije – objasnio je.

 

Koalicija HDZ, HSP (AS) i BUZ osvojila je 6 mandata, SDP, HNS i LS su osvojili 5 mandata, a Laburisti 1 mandat. Ruža Tomašić i Tonino Picula dobili su najviše pojedinačnih glasova.

 

Karamarko je održao pobjednički govor

 

Izašli smo iz jednog ponora i danas smo, dragi prijatelji, pobjednici. Rekli smo, prijatelji, da HDZ moramo mijenjati, tražili smo razloge zašto gubimo. Lopovluk i kriminal van, a poštenje i domoljublje natrag u HDZ. Mi smo svoju katarzu prošli i sad čekamo da to drugi naprave.

 

Premijer Zoran Milanović dao je svoju izjavu tek oko ponoći.

 

Čestitao je pobjednicima i dodao kako su izbori uvijek neizvjesni. Ipak, priznao je kako je očekivao bolji rezultat.

 

Ruža Tomašić premijeru je zahvalila na pobjedi.

 

Za 24sataTV je izjavila da joj je pomogao Milanović jer ju je htio pribiti na stup srama.

 

Ja sam obični domoljub, nisam za govor mržnje – rekla je Tomašić.

 

Neslužbeni rezultati, Tonino Picula pojedinačno najviše glasova

 

Lista SDP, HNS, HSU

 

1. TONINO PICULA – Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je SDP-ov ministar vanjskih poslova (2000.-2003.) i to mu je najvažnija funkcija koju je obnašao u političkoj karijeri. U istom razdoblju bio je voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Od 1993.-2000. bio je tajnik za međunarodne odnose SDP-a, a od 1997.-2000. bio je isto tako predsjednik Gradske organizacije SDP-a Velike Gorice. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Predsjednik je Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. Godine 2005. ponovno je izabran za gradonačelnika Velike Gorice, a na toj dužnosti ostaje sve do lokalnih izbora 2009. godine. Govori engleski jezik, pasivno njemački i talijanski.

 

2. BILJANA BORZAN – Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2005. do 2009. godine članica je Županijskog odbora SDP-a Osječko-baranjske županije. Zastupnica je u Hrvatskom saboru u mandatu 2007. – 2011. te od 2012., članica je Predsjedništva SDP-a od 2008. godine. Aktivno govori i piše engleski jezik, dok pasivno njemački i ruski.

 

3. MARINO BALDINI – arheolog, povjesničar umjetnosti, načelnik općine Vižinada u Istri. Autor je Monografije Poreča i nekoliko stotina članaka iz područja arheologije, muzeologije, zaštite spomenika te umjetnosti. Tečno govori engleski, njemački i talijanski.

 

4. OLEG VALJALO – diplomirao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Zamjenik je ministra turizma, radi i kao član uprave Jadranskih luksuznih hotela d.o.o.. Svi njegovi prijašnji poslovi vezani su uz područje Dubrovnika. Od jezika navodi da zna samo engleski.

 

5. SANDRA PETROVIĆ JAKOVINA – Diplomirana pravnica. Članica SDP-a od 2006., od 2012. sjedi u Hrvatskom saboru.  Članica je Odbora za zakonodavstvo, Odbora za pravosuđe, Odbora za obranu, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članica Nacionalnog vijeća za vode. Nedavno se udala za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. Tečno govori engleski jezik, služi se njemačkim, francuskim i španjolskim.

 

Lista HDZ, HSP AS, Blok umirovljenici zajedno

 

1. DUBRAVKA ŠUICA – Šuica je potpredsjednica HDZ-a te Zajednice žena Europske pučke stranke. U tri mandata je bila zastupnica u Hrvatskom saboru te gradonačelnica Dubrovnika u dva mandata. Osim toga, obnašala je dužnost potpredsjednice Odbora za europske integracije, članice Odbora za turizam, predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora. Diplomirala je engleski jezik te njemački jezik i književnost, a trenutačno piše magistarski rad na Katedri za amerikanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

2. ANDREJ PLENKOVIĆ – Zastupnik je u Hrvatskom saboru te je aktualni promatrač u Europskom parlamentu. Magistar je znanosti međunarodnog javnog i privatnog prava Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno govori engleski, francuski i talijanski jezik te pasivno njemački.

 

3. DAVOR IVO STIER – Diplomirani je politolog Katoličkog Sveučilišta u Buenos Airesu. Zastupnik je u Saboru te je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i član izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Stier je i međunarodni je tajnik te član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

 

4. IVANA MALETIĆ – Na četvrtom je mjestu HDZ-ove izborne liste za EU parlament. Završila je studij ekonomije na Sveučilištu u Zagrebu te odlično govori engleski jezik. Ranije je radila za državnu riznicu i Ministarstvo financija, a sudjelovala je u pregovorima s EU oko poglavlja koja je Hrvatska trebala odraditi.

 

5. ZDRAVKA BUŠIĆ – Bila je zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata, a radila je i kao savjetnica za informatizaciju u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu. Peta je na listi HDZ-a za Europske parlamentarne izbore. Završila je poslijediplomski studij bibliotekarstva i informatike na Sveučilištu u Clevelandu u SAD-u. Govori engleski i njemački jezik.

 

6. RUŽA TOMAŠIĆ – Predsjednica je Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević te je u dva mandata zastupnica u Hrvatskom saboru. Nakon ulaska u EU zalagat će se za očuvanje hrvatskog identiteta, razvoj gospodarstva, očuvanje tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti.

 

Laburisti

 

NIKOLA VULJANIĆ – Profesor anglistike i kroatistike, jedan od osnivača Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Jedan je od osnivača Hrvatskih laburista – Stranke rada. Od travnja 2012. godine je hrvatski promatrač u Europskom parlamentu. (24sata.hr)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara