Jedina pozicija koju pisac ima i zauzima jest “biti lebdjelac”

1531583_10202142947476946_7660758315112804871_nBožica Jelušić rođena je 16.  prosinca 1951. Godine u Pitomači (Podravina). Studirala je hrvatski i engleski jezik. Bavila se novinarstvom, kulturnom animacijom, pedagoškim radom i raznorodnim poslovima u domeni kulture i društvenih djelatnosti. Književnošću se bavi od srednjoškolskih dana, a članicom Društva književnika Hrvatske / Društva hrvatskih književnika postaje 1974. godine, nakon stihozbirke RIJEČ KAO LIJEPO STABLO (Zrinski, Čakovec 1973. ) nagrađene prestižnom nagradom „7 sekretara SKOJ-a“. Od tada do danas objavila je 40  naslova poezije i proze, gotovo u svim literarnim žanrovima: pjesme, putopise, eseje, pripovijetke, kolumne, književne i likovne kritike,monografije, poeziju i prozu za djecu. Također ima oko 700 jedinica u novinama, časopisima i elektroničkim medijima.

Nositeljica je Fulbrightove stipendije na University of Washington , Seattle, i dobitnica književnih nagrada: Maslinova vijenca, Pasionske baštine, Nagrade Fran Galović, Nagrade Zvonimir Golob, i dr. Paralelno s pjesmama na standardnom jeziku, bavi se dijalektalnim (kajkavskim) izrazom, te je objavila četiri zapažene stihozbirke i knjigu eseja o kajkavskom stvaralaštvu. Dvadesetak puta nagrađena je na Zelinskom recitalu „Dragutin Domjanić“. Zastupljena je u školskim čitankama i lektiri. Suradnica je hrvatskih i inozemnih književnih časopisa. Pjesme joj se nalaze u svim relevantnim antologijama hrvatske poezije u protekla tri desetljeća. Sudjeluje na stručnim skupovima, seminarima , kolokvijima, književnim susretima i festivalima poezije u zemlji i inozemstvu.

Zapažen je i njen prevodilački rad. U samostalnim cjelinama (ciklusima) prevela je pjesme W. B: Yeatsa, Roberta Frosta, Sylvije Plath, Luciana  Blage, Ane Ahmatove i dr. Osobiti interes pokazuje za slikarstvo (250 izložaba različitih autora), te ekologiju, kojoj je posvetila tridesetak godina aktivnog bavljenja, kao predsjednica Ekološkog društva Đurđevac. Surađuje s mnogim mladim autorima u svom zavičaju, upućujući ih u tajne poezije, fotografije, jezika i ljubavi za prirodu. Živi i radi u Đurđevcu i na plemićkom imanju Barnagor u Čepelovcu. „ČIŠĆENJE GLOBUSA“ njezin je prvi roman, kojim se zaokružuje materijalna i duhovna rekonstrukcija jednog od rijetkih sačuvanih i obnovljenih plemićkih imanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

HSPF.info

Komentari

komentara