Jolie i Bellucci posvadile Srbe i Bošnjake u BiH

penelope monica i anđaSve je kao filmska priča. Mjesto radnje BiH. Glumci: Angelina Jolie, Monica Bellucci, Emir Kusturica, Milorad Dodik, Željko Komšić, Bakir Izetbegović… Statisti: Hrvati. Redatelj: međunarodna zajednica. Tema: “rat nakon rata”. Fabula?

S uvodom je krenula Angelina Jolie. Snimila je film “U zemlji krvi i meda”. Ratnu priču protiv bosanskohercegovačkih Srba. Bošnjaci su je doživjeli s oduševljenjem. “Službeno Sarajevo” za vrijeme snimanja stavilo je sve državne resurse na raspolaganje. Naprosto su se natjecali tko će više pomoći. Bilo je bitno hollywoodsku divu i film što jače eksponirati u svjetskoj priči protiv agresora.

Piše: Jozo Pavković/Večernji list

Umjetnički izričaj na velikom ekranu gledao se kao dokumentarni film. Za Srbe bio je bolniji od Haaga. Svijet je zaključivao tko je kriv za rat “u zemlji krvi i meda”. Umjesto Carle del Ponte glumica se prometnula u svjetsku zaštitnicu žrtve! I počasnu građanku Sarajeva!

Nakon “Zemlje krvi i meda” i Angeline Jolie Srbi uzvraćaju “Mliječnim putom” i Monicom Bellucci. Za razliku od suradnje s Angelinom, “službeno Sarajevo” sada svim sredstvima otežava posao slavnoj Monici. Redatelju Kusturici ne daju topove, puške, kamione, vojsku i drugu opremu potrebnu za snimanje. Koju su do sada svima ustupali. Zato se puca iz svih političkih i medijskih oružja. Bjesni pravi rat. I ne samo filmski. Redatelja Emira Kusturicu optužuju za izdaju. Za Bakira Izetbegovića on je najveći izdajnik Bošnjaka kome će zbog toga zagorčavati život. Nikada Bošnjaci neće oprostiti Emiru grijeh što je u ratu napustio Sarajevo i otišao u Srbe.

Zanimljivo je kako Izetbegović doživljava konvertite, primjerice Muhammeda Alija, Mikea Tysona, Francka Riberyja i mnoge druge koji su prešli na islam. Naziva li ih veleizdajnicima kršćanstva?!

Srpska javnost je zgrožena. Progon Kusturice još ih više udaljava od Sarajeva i udružuju se u Dodikovoj prijetnji o odcjepljenju Republike Srpske. Na takve najave reagirao je Željko Komšić upozoravajući: “Pokušate li, mi uzimamo oružje u ruke”. Valjda isto ono što nisu ustupili Kusturici. “Bit će rata”, vrišti s naslovnica.

Dvije filmske priče ovih dana doživljavaju kulminaciju. I to baš u danima dok traje Sarajevo Film Festival koji također obilježavaju filmovi ratne tematike. Prikazana je “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića koja govori o bošnjačko-hrvatskom sukobu u Mostaru.

Rat u BiH inspirirao je i mnoge proslavljene redatelje. Upravo se u svijetu počeo prikazivati navodno neuspio hollywoodski film “Killing season” (“Sezona ubijanja”). Glumci John Travolta i Robert de Niro tumače uloge Srbina i Amerikanca koji su traumatizirani ratom u BiH 90-ih godina. Ljubitelji filma nisu baš bili previše oduševljeni ni “Lovom u Bosni” u kojemu igra Richard Gere.

Za razliku od ratnih filmova koje su radili stranci, domaći redatelji su bili nešto uspješniji. Na koncu, Danis Tanović je postao oskarovac s filmom “Ničija zemlja”. Priča je opet o ratu srpske i bošnjačke vojske.

Mnogi filmovi o ratu u BiH su neuspjeli zato što su umjesto umjetnosti htjeli biti propaganda. Još su prozirnije neke nagrade dodjeljivane za iste te filmove. Doimalo se da ponekad i tako ocjenjivački sudovi u ime svojih vlada peru savjest zbog neinterveniranja tijekom rata u BiH. Bez obzira na sve ekshibicije, pokazalo se da je filmska industrija moćno oružje koje se zadnjih godina sve žešće koristi za nastavak rata u BiH.

I dok Bošnjaci i Srbi ratuju na filmu i zbog filma, Hrvati imaju tek epizodnu ulogu. Slično kao i u političkom životu. Kada im je već američki projekt iz Daytona uskratio ravnopravnost, možda bi ga mogli izboriti preko Hollywooda.

Za početak neka angažiraju, recimo, Penelope Cruz koja je u Sarajevu snimala film “Napokon rođen”. Hrvati bi je mogli angažirati za, recimo, “Izgon iz zemlje krvi i meda” ili “Na izbjegličkom putu”. Tako bi uz “Bošnjakinju Angelinu Jolie” i “Srpkinju Monicu Bellucci” dobili i “Hrvaticu Penelope Cruz”. Svoju zaštitnicu. I film. Konačno bi postali jednakopravni. Barem u virtualnom svijetu. Od nečeg treba krenuti! (Večernji list)

HSPF.info

Komentari

komentara