Kako bi izgledao globalni parlament?

parlamentOvo je misaoni eksperiment u kojem se postavlja pitanje: kada bismo imali globalni parlament, kako bi on izgledao? Osnovna zamisao je ekstrapolacija rezultata nacionalnih izbora na globalno zakonodavno tijelo.

Globalni parlament (624 mjesta)

 Slika-1a

Globalni parlament sa 1.000 mjesta izgledao bi ovako, kada bi ga sačinjavali samo predstavnici neautoritarnih zemalja:

Lijeve stranke (49): Ovaj blok bi obuhvaćao Die Linke, Syrizu, ali posebno bi bili zastupljeni predstavnici indijskog Trećeg fronta.

Lijevi centar (200): Ovdje su obuhvaćene stranke Socijalističke internacionale, Progresivnog saveza, Foruma Sao Paolo, a najveći dio činio bi Ujedinjeni progresivni savez predvođen indijskim Kongresom.

Zeleni (3): Po jedan zastupnik iz Njemačke, Japana i Meksika.

Centar (121): Ova skupina bi obuhvaćala stranke Liberalne internacionale, razne centrističke formacije, a najveći kontingent bio bi iz redova američkih demokrata.

Desni centar (222): Ova vrlo široka kategorija obuhvaćala bi glavne europske konzervativne stranke, američke republikance, indijski BJP, Liberalno-demokratsku stranku Japana i razne umjerene islamske stranke. Članovi Međunarodne demokratske unije ili Internacionale demokratskog centra ili EPP spadaju u ovu kategoriju.

Ekstremna desnica (15): Ovaj blok obuhvaća francuski Nacionalni front, tursku MHP i japansku Stranku obnove, kao i islamiste iz Indonezije.

Ostali (14): Ovdje spadaju Stranka pet zvjezdica Beppea Grilla i tajlandski Pheu.

Ovako bi izgledao globalni parlament, ako bi i autoritarnim državama bilo omogućeno sudjelovati.

Globalni parlament (1000 mjesta)

Slika-2a

Ovako bi izgledao globalni parlament sa detaljnije razloženim autoritarnim zastupničkim mjestima.

Globalni parlament (1000 mjesta)

 Slika-3a

Kraljevine (7): Saudijska Arabija, Emirati, i jordanski blok

Teokracije (11): Iran

Ostali autoritarni (125): Gdje se spajaju Putin, centralnoazijske republike, Nigerija itd.

Komunistička partija (233): Blok predvođen Kinezima, gdje spadaju predstavnici Vijetnama, Sjeverne Koreje i Kube

Europska unija kao cjelina, naravno, ne bi bila značajno predstavljena u globalnoj parlamentu. A ovaj trend će se samo pojačavati. Da dam jedan primjer: kada je Musollinijeva Italija osvojila Etiopiju, to je više nego udvostručilo stanovništvo ove afričke zemlje. Do 2050, predviđa se da će Etiopija imati više nego dvostruko brojniju populaciju od Italije. Čak i najveće europske zemlje su brojčano beznačajne na globalnoj razini.

Predstojeći europski izbori mogu dovesti do do sada najfragmentiranijeg Europskog parlamenta. Usprkos konsolidaciji europskog stranačkog sustava, može se očekivati porast tenzija između glasovanja prema ideološkoj i nacionalnoj ravni. Na globalnoj razini, ove tendencije će biti još izraženije.

Zanimljivo je razmisliti kako bi ovaj globalni parlament glasovao o pitanjima kao što su migracija, trgovina, financije ili klimatska politika. Možda bi bio u sjenci Globalne komisije ili izvršavao naloge Globalnog vijeća pod kontrolom država članica?

Metodološke napomene:

Podatci o populaciji preuzeti su od Svjetske banke, uzimajući starije od 14 godina kao potencijalne birače.

Broj zastupničkih mjesta za svaku zemlju dobiven je dijeljenjem globalnog biračkog tijela sa 1000 i proporcionalnim dodjeljivanjem rezultata na osnovu veličine biračkog tijela zemlje.

Zastupnička mjesta za svaku stranku na nacionalnoj razini dodijeljena su prema D’Hontovom sustavu, sa cenzusom od 5%. U Indiji su mjesta dodijeljena koalicijama umjesto pojedinačnim strankama, zbog kompleksnosti takvog zadatka.

Izborni rezultati su uglavnom preuzeti sa Wikipedije, vodeći računa o najnovijim rezultatima.

Tamo gdje su postojali i okružni i proporcionalni rezultati, korišteni su proporcionalni.

Zemlje su svrstavane u demokratske ili nedemokratske na osnovu Demokratskog indeksa EIU 2012., s izuzetkom Egipta, koji sam svrstao u autokratsku skupine.

Stranke koje su dobile predstavnike na nacionalnoj razini svrstavane su u različite blokove po autorovom sudu. Očigledno ostaje mnogo prostora za poboljšanje i usavršavanje.

Autor: David Lizoain / Social Europe Journal

Izvor: Peščanik

Komentari

komentara