Kako će se presuda za korupciju odraziti na političku budućnost HDZ-a?

sanader_fimi-170214

Dvogodišnje suđenje za za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, Fimi mediu, u kojoj je država oštećena za 70 milijuna kuna, jutros je završeno osuđujućim presudama za sve optuženike.

Bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader osuđen je na devet godina zatvora jer je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom muzla novac iz javnih tvrtki zbog osobnog bogaćenja i pribavljanja novca za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Oduzet će mu se protupravno stečena imovina, ali i imovina njegovih kćeri, supruge te punca. Kao sudionici kriminalne skupine osuđeni su Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević te Nevenka Jurak, Fimi medija i – HDZ.

Iako su predstavnici HDZ-a na suđenju tvrdili da regularna stranačka tijela nisu imala nikakva saznanja o nezakonitim radnjama Ive Sanadera i ostalih optuženika, te su čak od Sanadera i ostalih optuženika zatražili odštetu od 50 milijuna kuna, sudsko vijeće nije prihvatilo ove argumente i HDZ je postala prva politička stranka u Hrvatskoj nepravomoćno osuđena za korupciju. Morat će zato platiti pet milijuna kuna kazne, te mu se oduzima imovinska korist od 24 milijuna kuna. S obzirom da je dio novca stranka već uplatila u proračun, HDZ je državi dužan uplatiti još 17 milijuna kuna.

Uskok je tražio da se HDZ-u oduzme 30, a Sanaderu 25 milijuna kuna, ali sud je te iznose umanjio, zato što je utvrdio da dio novca kojim je HDZ raspolagao nije stigao preko Fimi-medije, već od donacija privatnih osoba.

U stranci, po pisanju medija, nemaju plan kako državi vratiti ove novce, no uvjereni su kako neće doći u situaciju da ostanu bez zgrade na Trgu žrtava fašizma vrijedne 23 milijuna kuna, a koja blokirana još krajem listopada 2011. godine, u sklopu USKOK-ove istrage. Računaju da će cijeli postupak do pravomoćnosti potrajati još godinu-dvije dana, a drže da se ovrha ne može izvršiti niti dok se ne riješi odštetni zahtjev kojim HDZ traži 50 milijuna kuna odštete. U slučaju da ipak moramo vratiti novac, ne bi prodavali zgradu – mobilizirali bi naše ljude i našli rješenje, poručuju iz stranke.

Inače, HDZ će u ovoj godini, s obzirom na broj saborskih zastupnika, iz državnog proračuna dobiti 14 i pol milijuna kuna. Prošlu je pak godinu stranka završila u minusu od 5,3 milijuna kuna, kolika je razlika između prihoda od 40,6 milijuna kuna i rashoda od 45,9 milijuna kuna.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko presudu je nazvao presedanom, ne samo u Hrvatskoj nego i u europskoj praksi. Najavio je žalbu jer su u HDZ-u nisu odgovorni. “Nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Kolektivna stranačka odgovornost u ovom slučaju ne može postojati”, kazao je Karamarko i dodao kako su članovi HDZ-a “pošteni ljudi”. “Naših preko 200 tisuća članova su pošteni ljudi i s ovime nemaju veze. Stranku ne možemo proglašavati lopovskom. Naši članovi su ponosni jer smo mi stranka koja je stvorila Hrvatsku”, rekao je Karamarko i dodao da očekuje da će se ova presuda zloupotrebljavati u političke svrhe.

Kako komentirate presudu u slučaju Fimi-media?

Kako će se presuda HDZ-u za korupciju odraziti na budućnost stranke?

Prijeti li HDZ-u, postane li presuda pravomoćna, bankrot ili će stranka uz pomoć donatora i članstva uspjet prikupiti potreban novac za vratiti dug državi?

Kolika će biti politička šteta za HDZ koja je ovom presudom postala prva stranka osuđena za korupciju?

Hoće li, i u kojoj mjeri, ova presuda utjecati na birače HDZ-a na predstojećim izborima?

 

(barometar.hr)

Komentari

komentara