Kako je uhićenje Budimira poremetilo “sado-mazo” aktivnosti Ureda Visokog predstavnika?

 

Iako su katastrofalni rezultati Valentinove družbe (“koalicije”), koja se u međuvremenu i sama raspala, više no očiti mjesecima, austrijski diplomata nikada nije dovodio u pitanje svoju odluku. Očigledno je na Živka kao važnu kariku družbe, računao i dalje.

 

Piše: Bojan Šunjić/Dnevnik.ba


 

 

Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira “uvjetovat će odgodu nastojanja da se riješi kriza vlasti” u tom entitetu, potvrđeno je Hini iz OHR-a.

 

Budimir se do utorka trebao “očitovati” o prijedlogu za djelomično imenovanje sudaca Ustavnog suda, na nagovor OHR-a koji bi ga time amnestirao za neimenovanje svih nedostajućih sudaca tijela koje odlučuje o najvažnijim pravnim pitanjima u Federaciji BiH.

 

“Zbog novonastale situacije taj sastanak je odgođen”, kazao je glasnogovorik OHR-a Mario i zaključio kako se za sada ne može predvidjeti što dalje.

 

Izjava kako će istraga o korupciji dužnosnika kojega ga, suspendirajući zakone ove zemlje postavio sam Valentin Inzko, “odgoditi nastojanja za rješenje krize vlasti” u najmanju je ruku neprimjerena trenutku i ozbiljnosti događaja posljednjih dana.

 

Nametnuti “za vlastite potrebe” Valentina Inzka?

 

Živko Budimir jedan je od najvećih gubitnika posljednjih parlamntarnih izbora u BiH (bar po izbornom zakonu i svrsi izbora). Njegova stranka, koju je i sam nedavno napustio, izgubila je sve što se moglo izgubiti, a on osvojio tek par tisuća glasova.

 

No, preko noći, zahvaljući odluci Valentina Inzka kojom je suspendirana odluka izbornog povjerenstva i sam izborni zakon, Živko i njegova tadašnja stranka, bez pravde i bez povjerenja, postali su najveći dobitnici. Bez rezultata, iskustva i znanja (neki i bez radnog staža) postali su, kako sami vole reći, “vlast”.

 

On predsjednik federacije BiH, a njegove stranačke kolege ministri, direktori javnih poduzeća, kojekakvi državni dužnosnici, “menadžeri”. Rezultati njihova rada nisu se trebali dugo čekati.

 

Najvažniji rezultat Inzkove odluke više je no očit. Kaos na sve strane. Blokirana je zakonodavna vlast, izvršna je vlast u rasulu, ekonomije skoro pa i nema. Ostalo je samo pravosuđe, no i ono pod sumnjom i obezglavljenim vrhom neimenovanjem sudaca ustavnog suda.

 

Nametnuta patnja

 

Iako su katastrofalni rezultati Valentinove družbe (“koalicije”), koja se u međuvremenu i sama raspala, više no očiti mjesecima, austrijski diplomata nikada nije dovodio u pitanje svoju odluku. Očigledno je na Živka kao dio družbe, računao i dalje.

 

Zašto – Ako su im rezultati onakvi kakvi činjenično jesu? Zašto – ako nisu pokazali ni trun znanja, sposobnosti, volje, rada? Zašto – ako su se i politčke prilike i većinske koalicije promjenile? Zašto – ako se na članove družbe odavno upire prstom za kriminal? Zašto – ako je ta odluka bila najgora za BiH od Wolfgangove pljačke Hercegovačke banke?

 

Na koncu, zašto Inzko ne povuče svoju odluku kada je njeno povlačenje, de facto i de iure, najbrže, najučinkovitije i napravednije rješenje patnje koju nam je sam njom nametnuo.

 

Ostane li Inzko na svome (“za sada ne može predvidjeti što dalje”) i narednih mjeseci, Bosna i Hercegovina i doista će postati država sa sado + mazo uređenjem. Već smo odavno mazohisti stoički trpeći  Inzkove nametnute kvazi političare i odluke. A tko su sadisti? – Pa oni što nam nameću patnje!(Dnevnik.ba)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara