Kako pomoći budućim politolozima?

 

Često me upitaju što znači politolog i što je politologija uopće. Nažalost, ovakva pitanja nisu strana ni mlađoj populaciji. Kada im preoblikujete naziv u političke znanosti, zadivljujuće otvore usta jer onaj dio sa znanosti zvuči doista snažno, pa nakon uvodnog WOW, uglavnom uvijek slijedi drugačije čuđenje, nerijetko i s odmahivanjem ruke. Obje ruke, zapravo! Pošto neupućeni kadar nije tema teksta, početi ću sa svojim osobnim iskustvom, a to je studij politologije.

 

Piše: Ivana Leko – HSPF.info


 

 

Kada bih jednoj rečenici trebala opisati svoj preddiplomski studij koji je došao kraju, rekla bih da je to zapravo moje najbolje iskustvo. Nešto što vas je osvojilo, što iz tebe crpi vječnu radoznalost, potiče kritičko razmišljanje i gura naprijed u želji za usvajanjem novih znanja. I kad bacite pogled unatrag i uvidite kako su vaša promišljanja sazrijevala iz mjeseca u mjesec, kako ste sebi dopustili odmak od nekad, činilo se, nepromjenjivih stavova, imate pravo biti ponosni. Završiti ću sa subjektivnim dijelom teksta i prijeći na konkretne prijedloge i zaključke, koji se , naravno odnose samo na onaj dio mladih ljudi koji se ozbiljno žele baviti ovim poslom i početi sebe izgrađivati kao ozbiljnog intelektualca, u potpunosti isključujući one koji svoje akademsko obrazovanje shvaćaju usputno, za one koji su tu biciklom.

 

Politologija je u svim izgrađenim društvima ozbiljno shvaćena, a biti politolog elitno je zanimanje. U post-jugoslavenskoj regiji stvari baš ne stoje tako. Beogradska, zagrebačka i sarajevska škola imaju svoju tradiciju, dok se ona kojoj pripadam zajedno sa svojim kolegama, mostarska, tom projektu priključila prije 5 godina i zasada izbacuje konkretne rezultate, ako pritom mislim na participaciju studenata politologije i studente s izvrsnim prosjekom ocjena. Budući da političke znanosti obuhvaćaju širok spektar znanstvenih tema, na svakom semestru akademske godine program mu mora namijeniti kolegije povijesti, ekonomije, filozofije, stranih jezika itd., ali i praksu. Ne mora to biti čišćenje prozora negdje u javnoj upravi. Smatram da bi se svaki ozbiljni student politologije zadovoljio s nekoliko predavanja iskusnog diplomata i simuliranim radom diplomatskog protokola ili simulacijom saborskog zasjedanja npr.  Predavanje na stranom jeziku i izlaganje na istom, zatim poželjnim i bitnim smatram uvođenje kolegija neke povijesne ličnosti. Pa da tako umjesto nekog neshvaćenog i uistinu nepotrebnog kolegija vezanog za velebitske degenije, semestralno slušate kolegije „Krleža“, „Matoš“, „Margareth Thatcher“ i sl. Zabraniti čitanje seminarskih radova!! Uvesti obavezno pravilo izlaska pred kolege i izlaganje vlastitoga rada u trajanju od najmanje deset minuta.

 

Dobrim politologom smatra se i dobar komunikator, vješt govorom, gestom i mimikom, između ostaloga. Da bi došao do toga stupnja potrebno mu je omogućiti mjesto i vrijeme uvježbavanja. Nema smisla ako ne spomenem političku participaciju. Ako postoji mišljenje da je studij politologije Sveučilišta u Mostaru najbolji projekt za budućnost BIH, s čim se donekle mogu složiti, onda  takav stav treba analizirati. Nakon pet generacija poželjno je istraživanje i uvid u podatke koliko je magistara politologije primijećeno od strane političkih aktera, kakva radna mjesta su dobili, ako jesu,  koliko njih sebe smatra intelektualcima,i kako su zadovoljni svojim objektivnim znanjem iz struke.

 

Naravno da je profesorska uloga velika i važna, no sve je u našim rukama – koliko smo spremni uložiti u sebe izvan obvezne literature. Potencijalno dobrom politologu mogu pomoći i društvo i institucije, ali najviše njegovo ulaganje u sebe. Za takvo nešto potrebna je ljubav prema svom zanimanju, interes, a ako to dvoje posjedujete, onda imate i volju.

 

Na kraju, nije ovo veličanje vlastitog izbora ili željenog zanimanja, poruku će shvatiti oni koji su po spomenutim kriterijima odabrali svoj put, a oni koji pri riječi „politologija“ grče lice misleći na patologiju, pa ipak studiraju politologiju (barem godinu dana) … oni neka sjednu na gore spomenuti bicikl i otiđu u nepoznatom smjeru.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara