Konačno…

 

Kad sam prije nekoliko mjeseci pisao i iznosio argumente o sramnoj majorizaciji Hrvata od strane Bošnjaka u Federaciji BiH, rijetko koji internet portal koji preferira bošnjačke političke stavove je objavio, dokazima potkrijepljenu političko-pravnu analizu koju sam napravio. Bilo je to klasično zatvaranje očiju „pred nepravdom koju činimo drugima“.


 

 

Piše: Nermin Bajić / Bljesak.info

 

Danas se stvari mijenjaju i bez obzira na razlog (a razlog znamo svi), dobro je što se dvije većinske hrvatske stranke vraćaju u vlast na federalnoj razini. Evo i Radončić Fahrudin, osnivač i predsjednik SBB-a je to danas javno istaknuo i izuzetno mi je drago da je razum prevladao.

 

Posebno mi je zadovoljstvo da utjecaj takvog SBB-a raste (nauštrb SDA i zaboravljene Stranke za BiH), jer Radončić do sada govori stvari koje bošnjački političari prije nisu smjeli izgovoriti. Samo onima koji su zlonamjerni i onima koji nisu nikada razumjeli Ustav BiH i FBiH normalno je da na federalnoj razini u vlasti budu hrvatske stranke koje su osvojile 5% glasova, a ne budu one koje su osvojile 95% glasova.

 

Isto tako, više je nego nelogično da Željko Komšić bude „de iure“predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, a da ga „de facto“ i (ogromnom većinom) biraju Bošnjaci. Pa to su tipični primjeri nelogičnosti daytonskih rješenja koji prosto zrače nepravdom. Kažem tipični, ne jedini primjeri daytonskih idiotarija.

 

Sve hrvatske stranke (koje misle dobro hrvatskom narodu u FBiH) se moraju mobilizirati i udružiti napore kako bi se izmjenio (između ostalog) izborni zakon, a sve u cilju da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH biraju Hrvati. Istom analogijom predstavnika Bošnjaka – Bošnjaci.

 

To je jedino pravedno rješenje, bar što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, sve dok nam je ovakav nakaradni ustav na snazi. Ako se Izborni zakon ne promjeni do sljedećih izbora, to će biti u velikoj mjeri i krivica hrvatskih stranaka, jer do danas nisu poduzeli niti jedan ozbiljan pokušaj mjenjanja izbornog zakona ili edukovanja birača Bošnjaka u Sarajevu, Zenici i Tuzli, da nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana predsjedništva.

 

Pred prošle opće izbore niti jedan takav edukativni plakat u Tuzli ili Sarajevu nisam vidio. Pa zar niti jedan HDZ nema sposobne izborne stratege i zašto im se ista stvar mora dogoditi dva puta da bi shvatili gdje su griješili? Zašto ne pokušaju sa već spomenutim edukativnim plakatima, plaćenim spotovima na TV kanalima, javnim tribinama u bošnjačkim sredinama?

 

Svaka bi im se marka tako potrošena višestruko isplatila. Svaka stranka sukladno rezultatima na izborima dobiva novac iz proračuna (množina), svaki se stranački lider vozi u automobilu skupljem od 100.000KM, pa pretpostavljam da novac nije problem.

 

Ne vjerujem da Bošnjaci u inat Hrvatima glasuju za Komšića. Više je do ne razumijevanja samih načela na kojima počiva i država i entitet Federacija BiH. Dosta ima nerazumjevanja izbornog sustava, nelogičnog izbornog zakona, zanemarivanja stanja na terenu i do zbunjenosti glasača. Napravite anketu (ali znanstvenu, a ne one internetske gdje isti tipovi, po stranačkoj dužnosti, odgovaraju po stotinu puta na jedno pitanje), i pitajte građane u cijeloj BiH jesmo li građansko društvo, nacionalno, multietničko ili nešto peto?

 

Narod nema pojma u kakvoj državi živi. Nema pojma gdje su granice koje se ne smiju prijeći. Mislim na granice kad jedan narod politički ugnjetava drugi narod, kao što je to bio slučaj do sada u FBiH. Vjerujem da to nije jasno ni tvorcima Federacije, a i same BiH.

 

Zato su se i OHR i Specijalni predstavnik EU ušutili u ovim turbulentnim vremenima isto kao da čekaju da vide koji će koncept pobijediti, građanski, nacionalni ili neki novi međufrankenštajnski model još nepoznat u demokratskom svijetu. Stranci su stvorili čudovište, zatvorili ga u podrum, i čekaju da vide jesu li lanci kojim su nas vezali dovoljno jaki.

 

Srećom, iz intelektualne i političke tame koja je prekrila bošnjačku političku scenu, izašla je jedna stranka i jedan čovjek koji imaju dovoljno čovječnosti, i još važnije političke hrabrosti i snage, da se odupru i usprotive licemjerju prema malobrojnijim Hrvatima koje je do sada pokazivao i ispoljavao SDP i SDA.

 

SBB i sam Radončić ovakvim potezom definitivno dobivaju bodove za političku korektnost, normalizaciju odnosa između dva naroda kao i odgovornost da nastave sa pozitivnom, realnom, korektnom i smirujućom politikom u FBiH i BiH.

 

Na HDZ-ovima i ostalim hrvatskim strankama ostaje da inzistiraju na ustavnim promjenama jer su one izgleda najnužnije i najpreče hrvatskom narodu kako u FBiH tako i u cijeloj BiH.

 

 

HSPF.info

Komentari

komentara