Kraljević: Europa u strahu od vojnika Islamske države

charlie_hebdoNakon prošlotjednog terorističkog napada na sjedište satiričnog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, u kojem su islamisti, braća Cherif i Said Kouachi, ubili dvanaest i ranili desetak osoba, ne prestaju antiteroristički i antiislamistički prosvjedi diljem Europe.

Zbog bojazni od eventualnih novih napada pripadnika Islamske države i drugih radikalnih islamističkih skupina, francuska i druge europske vlade pooštrile su mjere sigurnosti na prometnim čvorištima, vjerskim objektima, uredima medija i velikim prodajnim centrima u svojim državama.

Svoju ujedinjenost u borbi protiv terorizma potvrdili su nekoliko dana kasnije na velikom Skupu solidarnosti u Parizu na kojem se, prema procjenama organizatora, okupilo između 1,3 i 1,5 milijuna ljudi. „Republikanski mimohod”, koji je Pariz pretvorio u glavni protuteroristički grad na svijetu, okupio je svjetske vođe, uključujući i nepomirljive političke neprijatelje, koji su predvođeni članovima obitelji žrtava odali počast ubijenima u terorističkim napadima i potvrdili svoje zajedništvo u ovoj borbi.

Europa u strahu

Tjedan dana kasnije Europu je zapljusnuo novi val terorističkih prijetnji. Austrijska policija je već tri dana na nogama nakon što im je bez traga nestao maloljetni islamist Merkan G. (14), koji je krajem listopada prošle godine planirao teroristički napad na bečki Westbahnhof (Zapadni željeznički kolodvor), dok su u sinoćnjoj protuterorističkoj akciji belgijske policije u gradu Verviers ubijene dvije i ranjena jedna osoba.

Državno tužiteljstvo u St. Pöltenu raspisalo je nalog za uhićenje maloljetnog islamista turskog porijekla kojem se od utorka,13. siječnja, gubi svaki trag. Prema podatcima policije, posljednji put je viđen u ulici Hütteldorfer Straße na zapadnom kraju Beča.

Merkan G. (14) je 28. listopada 2014. godine uhićen nakon spomenutog planiranog terorističkog napada u Beču. On je preko interneta nabavio materijal za eksploziv s kojim se planirao pojaviti među mnoštvom na Westbahnhofu. Među građanima St. Pöltena, grada u kojem je živio i pohađao školu za učenike s posebnim potrebama, moglo se čuti kako je maloljetni sljedbenik radikalnog islama imao namjeru emigrirati u Siriju i pridružiti se članovima Islamske države.

Dva tjedna nakon uhićenja Merkan je pušten iz pritvora. Nakon puštanja na slobodu morao je biti pod stručnim pedagoškim i psihološkim nadzorom udruge Neustart koja se skrbi o resocijalizaciji bivših zatvorenika ili žrtava nasilja. Morao se dvaput tjedno javljati u spomenutu udrugu koja mu je omogućila i razgovore s jednim islamskim teologom, koji ga je trebao deradikalizirati.

– Za nas je ovo iznenađujuća situacija. Merkan se posljednjih ponašao sasvim pristojno. Redovno je dvaput tjedno bio u kontaktu s nasim stručnjacima i nije davao nikakve naznake da planira otkazati našu skrb ili da namjerava učiniti neko kazneno djelo, rekao je Andreas Zembaty iz spomenute udruge za resocijalizaciju.

Paralelno s ovim događajem, sa strahom od terorističkih napada susreću se i građani Belgije. Kako javlja tamošnji javni radio RTBF, u Belgiji je zabilježena znatna aktivnost radikalnih islamista među muslimanskim stanovništvom. Upravo iz tog razloga jučer je u poslijepodnevnim satima belgijska policija provela protuterorističku operaciju s ciljem provjere osoba za koje se sumnja da su sljedbenici radikalnih terorističkih skupina i za koje se vjeruje kako su se vratile u Belgiju nakon sudjelovanja na sirijskom ratištu.

Spomenuta protuteroristička operacija izvedena je u središtu grada na istoku Belgije, smještenog između Liegea i njemačke granice. U operaciji su ubijene dvije osobe, jedna je teško ranjena, dok je nekoliko osoba privedeno.

Brza reakcija

Najvažnija europska čelnica i njemačka kancelarka Angela Merkel je za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung istaknula kako razumije zabrinutost i strah od islamista kod svojih sugrađana, ali ih je i istovremeno pozvala da ne sudjeluju u prosvjedima koji su usmjereni protiv islama i muslimana, aludirajući na antiislamizacijski pokret Pegida (Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada) koji od listopada svakog ponedjeljka u Dresdenu okuplja tisuće na prosvjedu protiv islamizacije Europe.

U intervjuu za ovaj dnevni list je istaknula kako u ovoj borbi trebamo znati povući crtu između terorista/sljedbenika radikalnog islama i ostalih muslimana. Kako je navela, zabrinutost njezinih sugrađana i ostalih može biti posljedica njihova nepoznavanja islama. Osim toga, kršćane u svojoj zemlji je pozvala da se bolje informiraju o islamu i „bolje upoznaju i svoju vjeru”. Zamolila ih je da na sve ovo što se danas događa u njihovoj zemlji i Europi ne odgovaraju „povratkom na nacionalno”, čime, kako ocjenjuje, samo doprinose popularnosti radikalnih pokreta u Europi.

Razgovor za FAZ zaključila je opaskom kako je pogrešno misliti da će svaka zemlja moći sama riješiti svoje probleme, te je još jednom pozvala na pronalazak zajedničkog i racionalnog odgovora na islamističke prijetnje.

Pod tim je mislila na planiranu zajedničku akciju Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država protiv radikalnih islamista. Temelje akcije postavili su ministri sigurnosti zemalja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država na sastanku u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, održanom po završetku Skupa solidarnosti.

Tada su istaknuli kako postoji „hitna i ključna potreba” za međusobnom razmjenom informacija i jačanju vanjskih granica EU. No, to je samo ono sto smo mogli saznati iz medijskih napisa. Hoće li ih biti i kakvi će uopće biti konkretni potezi dviju velikih sila u borbi protiv terorizma trebali bi saznati tek na njihovom zajedničkom summitu koji su najavili sredinom veljače u SAD-u. Međutim, hoće li tada biti kasno? Terorizam je postao stalna prijetnja, a ova situacija zahtjeva žurnu akciju. EU i SAD odagnajte strah svojih sugrađana.

Ivan Kraljević/Dnevnik.ba

Komentari

komentara