”Lako je biti slijep”

Više volim mirno i hrabro umrijeti nego ubijati. Ali tko nema te hrabrosti, neka se radije vježba ubijati i biti ubijen nego sramno izbjegavati opasnosti. Jer tko bježi, vrši nasilje svjesno; bježi zato što nema hrabrosti ubijajući i sam biti ubijen.” (Mahatma Gandhi)


 

Piše: Božana Levarda / HSPF

 

Ima li pravo čovjek glumiti sljepoću? Često mi puta ovo pitanje padne na pamet, posebno u posljednje vrijeme i upravo je ono razlog zbog kojeg se zateknem u situaciji kritizirati samu sebe zbog nereagiranja. E, pa ovaj put ću napraviti iznimku. Mogla bih čak ubuduće od ove iznimke pokušati napraviti pravilo, adekvatno reagirati svaki put kad se ukaže potreba.

 

Naime, o čemu se radi. 29. je prosinac, upravo su prošle jedne od brojnih informativnih emisija koje se prikazuju svakih par sati pružajući vijesti i reportaže iz zemlje i svijeta. Izuzetno jak utisak je na mene ostavila reportaža o smrti djevojke koju su šestorica nedavno silovala u New Delhiju, podlegla je zbog ozljeda tog brutalnog i nehumanog zločina koji je nad njom izvršen. Svaki 18 sati u tom gradu policiji se prijavi silovanje, u zadnjih pet godina došlo je do porasta od 17% silovanja. Održavaju se prosvjedi tijekom kojih je policija upotrijebila silu protiv dobrovoljnih aktivista koji su na ovaj način pokušali dati građanski apel državi kako bi se ovaj problem što brže i adekvatnije riješio. Ono što mene ne ostavlja ravnodušnom jest činjenica da je riječ o Gandhijevoj Indiji. Gandhi, jedan od najvećih teoretičara mira i suradnje, a ovo su njegovu sugrađani, oni koji štuju njegovu nauku. Može li postojati veća kontradiktornosti, vjerovati u neke idealne, a raditi suprotno njima.

 

Mi smo u svakom slučaju društvo koje može i više nego dobro služiti kako bi prikazale kontradiktornosti ove vrste.

 

Silovanje za mene nije problem feminista, nije ni problem organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, to je ogromni problem i vrlo teško breme za cijelo čovječanstvo. Riječ je o najvećem zločinu i najgoroj vrsti psihičke traume koja se može učiniti jednoj ženi. Mir, rat, brak, nepostojanje bračne zajednice, nema okolnosti u kojima se ovaj okrutni čin dominacije muškarca nad ženom može opravdati. Biblija, Ku’ran, Tora, ili bilo koja druga vjerska knjiga ne može mi to opravdati, a ne zaboravimo činjenicu da to i ne pokušava.

 

Pod pojmom demokracija ja podrazumijevam jednake šanse kako za najslabijeg, tako i za najjačeg.” (Mahatma Gandhi)

 

Ovo nije situacija u kojoj pojedinac smije biti neutralan ili nezainteresiran, jer se isto može dogoditi bilo kojoj ženi, tvojoj majci, sestri ili kćeri. Imaš odgovornost, jer i promatranje bez reagiranja snosi ogromnu moralnu odgovornost. Ukoliko misliš da se u ovom pogledu možeš pozivati na šovinizam i svejedno se smatrati moralnim, to je jako diskutabilno, ne želim reći gotovo nemoguće.

 

Koliko je samo žena koje su na ovim područjima u ratnim događanjima bile podvrgnute silovanju, bez da su krivci ikada optuženi, a kamoli adekvatno kažnjeni. Koliko muževa sebi daje za pravo tjelesno zlostavljati žene, pa čak da upotrijebe i ovu ”metodu” kako bi ostvarili svoje ”muške nagone” i osjećali se kao dovoljno ”veliki muškarci”. Društvo tabua i društvo ”dobrovoljnih slijepaca”, je li to društvo u kojem želiš da tvoje dijete odrasta, formira se i na koncu egzistira. O tome se ne priča, sramota je za obitelj, čak i kada se dogodi ukoliko je riječ o mlađoj djevojci pošalje se rodbini u inozemstvo i s tim je se naizgled riješio problem, ali daleko je to od rješenja. Ukoliko je riječ o zločinu koji se dogodio u braku, onda se naši ljudi vode starom narodnom poslovicom: ”Šuti i trpi.”

 

Mislim da bi o ovoj temi svatko za sebe trebao jako dobro razmisliti i dati svoj doprinos kako bi se ovakve stvari što manje događale bar u njegovoj bliskoj okolini, a da ne govorim o tome koliko je potrebno da svaki čovjek zauzme čvrst stav kako o ovoj vrsti zločina, tako i o potrebi njegovog kažnjavanja.

 

Patriotizam je čovjekoljublje. Ja sam patriot zato što sam čovjek i što volim ljude.” (Mahatma Gandhi)

Komentari

komentara