Mi Hrvati!!!

 

BiH je zemlja s otprilike 60-ak političkih stranaka. Otprilike kažem, jer vjerojatno ni CIK ne zna koliko točno stranaka ima u BiH. Prije svakih izbora pojavi se 5 novih stranaka, a poslije izbora nestanu najmanje 3 do 4. Za svakog stranca to je pojam demokracije, da svaki „intelektualac“ sa svojom strankom može izaći na izbore.

 

Piše: Josip Antičević/HSPF.info


 

 

Mi Hrvati smo apsolutni rekorderi. Od tih 60-tak stranaka najmanje 20-ak nosi hrvatski predznak u svom nazivu. Gledajući pošteno to je trećina svih političkih stranaka, pa to bi nekom moglo zvučati i normalno, jer se u BiH sve dijeli na tri. Ali nije tako, mi nemamo socijaldemokratske stranke poput Bošnjaka i Srba, mi nemamo stranke zelenih, liberala, umirovljenika i svih ostalih društvenih grupa i opredijeljena,  imamo samo  20-ak stranaka sa demokršćanskim načelima. E, pa to je politički pluralizam o kojem Europa sanja.

 

Imamo dvije stožerne stranke, imamo još dvije ili tri koje su s nama od devedesetih, pa zatim imamo one koje su nastale kao reakcija na HDZ-ovu politiku i na kraju imamo one stranke koje su nastale kako reakcija na reakcijske stranke. Najdraži su mi HSP-ovi, njih 4 ili 5 u „potpunosti“ žive ideju oca domovine Ante Starčevića da svi budemo razjedinjeni, pa se tako neće smirit dok ih ne bude preko 10 u BiH. Ali da politička situacija u Hrvata ne bude ovako dosadna, pobrinule su se još dvije stranke SDP i Za boljitak koji nemaju dodirnih točaka s Hrvatima, ali ih zato drugi biraju za nas, jer smo se mi pogubili između ovih 20.

 

Politički pluralizam je za sustave u kojima svaki pojedinac ima zajamčena prava u teoriji i u praksi. Politički pluralizam nije u ovom trenutku za Hrvate u BiH, jer nam nije donio ništa dobro. Svakim danom na nama se provodi majorizacija, a mi se još dijelimo i olakšavamo posao da nas na fin, kulturan i legalan način omalovažavaju i diskriminiraju. Uspjeli smo na prošlim lokalnim izborima izgubiti načelničke pozicije u nekim općinama, a iako su tu Hrvati većina. Pa tako sad neki Bošnjaci predstavljaju hrvatske općine. Nije da nisam za slobodu odabira, ali u ovom trenutku „manje je više“ dok ne ostvarimo svoja prava.

 

Eh, sada da bi bila još zanimljivija situacija, mi Hrvati se moramo dijelit regionalno. Pa tako u većem dijelu Posavine Hrvata i nema, raseljeni su, pa kako god izađemo na izbore izgubili smo. Možemo samo očekivati na ono jedno mjesto koje dobivamo da bi bili uz većinu. U Središnjoj Bosni nas ima, ali moramo bit 100% jedinstveni da bi ostvarili nešto. Tu je naš pluralizam ostavio traga na prošlim lokalnim izborima, od 6 općina u kojima smo imali hrvatsku većinu 2004., na lokalnim izborima 2008. izgubili smo dvije, Busovaču i Novi Travnik. Čestitam borcima za vitalne nacionalne interese Hrvata.

I sad će svi reći da su HDZ-ovi krivi za ovakvu situaciju, ali u Središnjoj Bosni djeluju i NHI, HSP i HSS i svi oni su uvelike doprinijeli, da ne napravimo korak naprijed u ostvarivanju svojih ciljeva.

 

I naravno Hercegovina. U većini Hercegovine, kako god izađemo na izbore Hrvat je pobjednik ali u Hercegovini su i najveći problemi oko formiranja hrvatske vlasti. Ne prijeti nam nitko pa možemo kalkulirat u nedogled. Tome svjedoči i činjenica da je Herceg-bosanska županija zadnja uspostavila vladu. Samo smo se MI HRVATI dogovarali 17 mjeseci. Divno ime županije ,ali su divni i problemi.

 

Zašto sam sve ovo pisao? Lokalni izbori su u 10. mjesecu, a polako počinju prepucavanja čiji je vođa veći lopov, a čiji je primio novac  iz nekih fondova? Tko je bolji vođa Hrvata u BiH, a tko ih je izdao?

I tako ćemo započinjati rasprave sve do tog famoznog 10. mjeseca. Treba nam zajedništvo sad, što u više općina budemo imali vlast, to su i čvršći temelji za taj treći entitet ako ga uistinu želimo. Nisam utopista, znam da nikad nećemo svi biti na okupu, niti ćemo tako lako ostvariti svoje ciljeve. Mi Hrvati smo i u Domovinski rat ušli s dvije hrvatske vojske, ali smo izašli kao jedno, stoga možemo i sad napraviti barem prividno zajedništvo, dok se ne izborimo za nešto naše, a onda nam je se lako i dijelit u korist hrvatskog naroda.  Ako to ne shvaćaju istaknuti predstavnici ovih naših stranaka, valjda će to shvatiti predstavnici njihovih mladeži i napraviti pomak za budućnost.

 

Napomena!

Stavovi izneseni u tekstu, izražavaju stavove pojedinca, a ne moraju biti nužno i stavovi Udruge

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara