Dr. sc. Mile Lasić: Potrebno je resetirati odnose SDA i SBB

mile-lasic0515Iznenađenje je uvjerljiva pobjeda SDA na prostorima gdje su Bošnjaci u većini, a kojoj je oprošteno mnogo toga što je radila u prošlih 20-ak godina, govori sveučilišni profesor iz Mostara Mile Lasić u intervjuu za portal Vijesti.ba. Intervju koji je vodila Nevena Šarenac u cijelosti prenosimo.

VIJESTI.BA: Rezultati istraživanja američke kompanije Gallup pokazali su da, od svih zemalja na svijetu, građani Bosne i Hercegovine najviše mrze svoju vlast. Tri glavna faktora koja su odlučivala o rangiranju zemalja su mišljenje o trenutnoj vlasti, percepcija raširenosti korupcije i stopa nezaposlenosti. Usprkos nezadovoljstvu, postotak izlaznosti na izbore nije na zavidnoj razini?

LASIĆ: Vrlo sam skeptičan prema svim vrstama anketa, pa i prema ovoj Gallupovoj, mada moramo respektirati renome te institucije. Radi se o tome da građani jesu nezadovoljni ali da ne umiju organizirati svoj prosvjed. Promjena ne može biti, a tako pokazuju iskustva drugih, bez izlaznosti veće od 60 posto. Mi zapravo uopće nemamo u ponudi programe političkih stranaka koji bi odgovorili na krizu, tako da ni veća izlaznost uz postojeću političku ponudu ne bi značila za BiH izlazak iz krize.

VIJESTI.BA: Kako objašnjavate izborni rezultat, na temelju do sada prebrojanih glasova? Je li ovakav ishod bio očekivan?

LASIĆ: Da, skoro u bobu moglo se znati. Iznenađenje ipak je uvjerljiva pobjeda SDA na prostorima gdje su Bošnjaci u većini, a kojoj je oprošteno mnogo toga što je radila u prošlih 20-ak godina. Ovaj put se u svim korpusima glasovalo za one koji, opravdano ili ne, uživaju odgovarajući kredibilitet, pri čemu je iznenađenje što su tako masovno glasači SDP BiH podržali novoformiranu Demokratsku frontu. Od 28 mandata u Federaciji koje je imala SDP BiH, većinu će dobiti DF. Ta vrsta kazne za SDP BiH je bila očekivana, ali da će glasove pokupiti stranka koja u osnovi još ne poznaje vlastiti profil je malo iznenađenje.

VIJESTI.BA: Što je, po Vama, najveće iznenađenje listopadskih izbora? Tko su pobjednici, a koje stranke su doživjele najveći pad?

LASIĆ: SDA se ne smije zaobići ako se ne želi ponoviti situacija iz proteklog postizbornog perioda, iz 2010. godine. Tu je i stranka koja je pobjedila kod Hrvata, mada nije ispunila ni jedno ranije obećanje, dakle HDZ BiH. Zapažen uspjeh ima HDZ 1990 i ne treba zanemariti da je ostala živa unatoč avanturi u koju se upustio Martin Raguž želeći biti novi Komšić. Srećom po njega i cjelokupnu konstelaciju odnosa, to nije uspjelo.

VIJESTI.BA: Nakon izbora, kakve koalicije predviđate na razini FBiH i na državnoj razini?

LASIĆ: Bilo bi potrebno resetirati napetosti koje postoje između SDA i SBB BiH na bošnjačkoj političkoj sceni. To zapravo jesu stranke političkoga centra, koje su veoma slične, a kako bi činile osnovu budućeg koaliranja. Uz njih bi u Federaciji BiH svakako bio uključen HDZ BiH. Matematički a i programski se nameće suradnja s njima. Na državnoj razini, ma kako prošli u RS, dakle slabije nego prije četiri godine, tu je SNSD iz mnogo razloga. Mada, tu se radi o kohabitaciji Mladena Ivanića i SNSD-a. Riječ je o tome da će SNSD pobijediti u RS i postavlja se kao partner. Po mojim uvidima, imat ćemo jednu političku vlast desnoga centra, po vertikali, a koju mnogi zovu nacionalističkom, ali onda, iako ja mislim da je ružno, tako moramo govoriti i o građanima BiH. Ne smijemo im odricati mogućnost da se ponašaju kao razumni politički centar i nužda će ih tjerati da sprovode reforme. Oni imaju dvotrećinske većine i to se mora poštovati.

VIJESTI.BA: Kako će se izborni rezultat odraziti na situaciju u Mostaru?

LASIĆ: Bilo bi krajnje vrijeme da se i Grad Mostar počne tretirati ne kao “grad slučaj” nego normalnim gradom, te da za njega vrijede pravila kao za sve druge gradove. To znači da se princip međusobnog uvažavanja ima primjeniti i u Mostaru i u BiH. Dakle, ne nadbijati se više, ne sprovoditi političko nasilje jednih nad drugima. Ako se pođe od takve logike onda je moguće doći do novog ustavnog teksta u Federaciji i do novog Izbornog zakona i nadam se da će prvaci SDA i SBB BiH s bošnjačke strane za to imati smjelosti, jer bez te vrste spremnosti kod Bošnjaka nije moguće zamisliti uopće institucionalni i konstitucionalni redizajn.

VIJESTI.BA: Kada očekujete formiranje vlasti na svim razinama?

LASIĆ: Ovaj put ne bi moralo biti kao prije četiri godine, ako se postignu dogovori, to jest ako bošnjački i hrvatski politički prvaci kažu da ovaj put idemo raditi bez da se nadbijamo. Sretan trenutak je što više nema one stranke koja je bila glavni proizvođač meteža – SDP BiH. Oni su se zaokupili sami sobom. U idealnom raspletu bi se moglo dogoditi da već krajem prvog mjeseca 2015. godine imamo dogovore po vertikali, a koji će se onda realizirati u 15-ak dana. Dakle, sredinom veljače da imamo dogovorene vlasti na svim razinama, po vertikali. To bi bilo dobro za ovu zemlju.

HSPF.info/Vijesti.ba

Komentari

komentara