Može li Bosna i Hercegovina postati normalna država?

 

Opće je poznata stvar da u Europi i njenom okruženju ne postoji država koja je tako složena kao BiH. Mnogi su europski političari, viši ili niži dužnosnici Europske unije pokušavali pronaći spasonosnu formulu kako urediti društveno uređenje BiH.

 

Piše: Tomislav VUJČIĆ/ABCportal.info


 

 

No, neki od njih nisu uspjeli čak ni prepoznati glavne političke probleme i gdje su nastali u odnosima etničkih zajednica koji žive u ovoj lijepoj ali nesređenoj zemlji. To je čak možda i razumljivo jer se većina tih eurouhljeba vodi sintagmom ‘zadrži postojeće stanje da ne bude gore’ i to svakako nažalost smatraju uspjehom. Većina njih prima pozamašne svote novca na ime svog ‘naučno-fantastičnog’ rada uokvirenog u progamu približavanja BiH ka EU.

 

Promatrajući s našeg gledišta i ove perspektive (FBiH) , rekli bismo da europljani ne trebaju rješavati ovdašnje političke i svake druge probleme jer ih i sami imaju sve više i više u svom dvorištu. Međutim, osobno se ne mogu oteti dojmu kad bi postojalo malo više onih političara koji realno sagledavaju na probleme BiH, vrlo brzo bi riješili postojeće zavrzlame oko bitnih pitanja za ovu državu.

 

Činjenica je da ovu državu potresaju raznorazne krize već od njenog međunarodnog priznanja izazvane najviše majorizacijom većine nad manjinom. Sjetimo se  Alijanse kad je komunistička partija preformuliranog naziva SDP BiH po prvi puta Hrvatima ‘namjestila’likove poput Mije Anića i Mladena Ivankovića Lijanovića za ministre u Vladi Alijanse, iako tada kao i danas minorni NHI i Lijanovićev Boljitak nisu bili prepoznati kod birača hrvatske nacionalnosti. To je bilo prvi put kad se značajnije počela ostvarivati majorizacija većinskog bošnjačkog naroda nad Hrvatima.

 

Druga i ostale velike SDP-ove prevare su novijeg datuma a u glavnoj ulozi našli su se Željko Komšić kojeg su Bošnjaci svojim glasovima dva puta izabrali Hrvatima i tako počinili veliku političku štetu najmalobrojnijem narodu u BiH, te drugi pokušaj majorizacije i negiranje izbornih rezultata što se tiče hrvatskih birača stvaranjem političkog ‘remek djela’ uobličen kroz takozvanu SDP-ovu Platformu. Naravno i ovaj put našlo se saveznike u redovima Hrvata, ovaj put uz standardni Lijanovićev Boljitak, koji doduše i nije hrvatska stranka iako koristi kvotu hrvatskih ministara u Vladi FBiH, i u Jurišićevom HSP koji je teško poražen na prošlim izborima u mjestima gdje žive Hrvati. Iako su ostvarili katastrofalno loše izborne rezultate u većinskim hrvatskim općinama i gradovima (Čapljina, Mostar. Posušje, Š.B., Kiseljak, Vitez…a u Srednjo-bosanskoj županiji nisu uspjeli preći izborni prag to očiglednom foteljašu Zvonki Jurišiću nije smetalo da u vlast uz naklon SDP-a instalira svoj HSP kao i postavljanje čelnog čovjeka Federacije (Živko Budimir) i tako napravi još jednu političku štetu Hrvatima.

 

Ali eto napokon, izgleda da je i platformašima odzvonilo, samo ostaje nejasno jeli drug Lagumdžija ovim htio pokazati svoju političku nadmoću u krojenju političkih karata BiH u što sam na žalost i sam pomalo uvjeren ili je sve ovo stvar realnog sagledavanja bh stvarnosti ostaje da se vidi. Jedni će reći ovo, drugi ono no stvari su se pomakle naprijed.

 

Ovo može dovesti do zaključka…ukoliko postoji stvarna volja da se riješi pitanje majorizacije nad Hrvatima koju je ovih dana priznao i predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, ovo društvo bi krenulo krupnim koracima naprijed u svakom smislu i politički i gospodarski, u školstvu, sportu kao i na putu približavanja BiH ka Europskoj uniji. Europa bi zasigurno prihvatila svaki pravedni dogovor pa makar bio i složen a BiH bi postala sasvim sigurno normalna država  koja bi  mogla zadovoljavajuće funkcionirati u svim sferama društvene zajednice.

 

Nadajmo se da će ovaj proces krenuti bržim koracima i da ćemo i dalje živjeti u ovoj lijepoj zemlji samo ovaj put uređenoj po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda, u državi u kojoj će svi biti bar donekle zadovoljni, gdje većina neće majorizacijom postavljati manjini ‘podobne’ političare koji neće imati nikakvu šansu biti instalirani u vlast bez jasne potpore svojega biračkog tijela.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara