Muke po Vijeću ministara konačno završene

Nakon četrnaest mjeseci natezanja i muke šestorka se konačno uspjela dogovoriti oko uspostave Vijeća ministara. HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SNSD i SDS  približili su svoje stavove te su kompromisom podijelili plijen državne razine. Nijedan od nacionalnih blokova nema razloga za tugu, ali niti za pretjeranu radost.

 

Piše: Vedran Kožul / pogled.ba

 


Kompromisima se nikad ne dobije ono maksimalno, potrebno je napraviti neke ustupke, a oni naravno ne bi smjeli biti preveliki. U tom slučaju iz pregovora ste izišli kao gubitnik. No, ovaj put takvih izgleda nema. Analiziramo postignuti dogovor.

Srbi u Vijeću ministara prošli najlošije, ali su SIPA i RAK „njihovi“

Srpski blok (SNSD i SDS) dobio je vodeća mjesta u ministarstvima financija i trezora, civilnih poslova, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s inozemstvom. Iako je Milorad Dodik konstantno ponavljao kako Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarstva među kojima je i ministarstvo vanjskih poslova na kraju je zajedno s kolegom Mladenom Bosićem iz SDS-a morao popustiti. No, zauzvrat ove dvije stranke su dobile RAK i SIPU pa se na kraju može reći da su prošli solidno jer i ministarstva koja su dobili su vrlo važna.

SDP djelomično ostvario cilj o hrvatskoj poziciji, SDA ipak dobila dva ministarstva?

Bošnjački blok trebao bi u novom sazivu Vijeća ministara imati 4 ministra, među kojima i ministra vanjskih poslova, Zlatka Lagumdžiju. Dobar ishod razgovora za ovaj blok. Iako se nagađalo da bi SDA trebao dobiti samo jedno ministarstvo, posljednje informacije govore da će SDP i SDA svoj plijen podijeliti bratski 2-2. Također, direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) bi trebao biti iz reda bošnjačkog naroda. No, Zlatka Lagumdžiju posebno veseli činjenica da će jedan od zamjenika ministara iz reda hrvatskog naroda biti upravo iz SDP-a. Na taj način ova, po svim relevantnim kriterijima, bošnjačka stranka želi pokazati kako je multinacionalna te kako ne zastupa samo interese Bošnjaka. Iako je hrvatski politički blok očito SDP-u morao dati ovakav ustupak kako bi se stavovi približili isto tako je jasno da ovo nije veliki trijumf Zlatka Lagumdžije jer je SDP otvoreno priželjkivao jedno ministarsko mjesto iz reda hrvatskog naroda.

Hrvatski blok može biti zadovoljan

Predsjedatelj Vijeća ministara kao i ministarstva pravde te ljudskih prava i izbjeglica trebala bi pripasti HDZ BiH i HDZ 1990. Dva spomenuta ministarstva nisu baš najzvučnija, no njihovo preuzimanje je ustupak koji se morao dati kako bi ovaj blok dao i predsjedatelja Vijeća ministara. Ipak, ministarstva su ministarstva i nijedno od njih ne treba podcijeniti. Osim ministarstava, ovaj blok je dobio i dvije zamjeničke pozicije te najvjerojatnije i Upravu za indirektno oporezivanje, iako neki mediji navode da će se o ovom mjestu još dogovoriti HDZ BiH I SDP. Hrvatske stranke su uspjele isposlovati najviše što su mogle. Na njihovu zastupljenost mrlju jedino baca već spomenuto mjesto zamjenika ministra iz reda hrvatskog naroda koje je pripalo SDP-u, no nekakav ustupak se jednostavno morao dogoditi. 

Je li nakon 14 mjeseci konačno gotovo?

Mnogi su odahnuli jer je nakon dugih 14 mjeseci konačno dogovorena uspostava vlasti. U normalnim bi se državama već analiziralo i govorilo o rezultatima njezina rada, no ovo je ipak samo Bosna i Hercegovina, što u prijevodu nažalost znači daleko od normalnog.  Za nadati se da će nova vlast donijeti neke konkretne i kvalitetne poteze, no pitanje je koliko je realno to očekivati s obzirom na cjelokupnu situaciju.

Za kraj donosimo vjerojatni sastav novoga Vijeća ministara te istom želimo puno sreće u radu. Trebat će im:

Predsjedatelj – Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH)
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice – Martin Raguž (HDZ 1990)
Ministarstvo pravde – Borjana Krišto (HDZ BIH)
Ministarstvo vanjskih poslova – Zlatko Lagumdžija (SDP BiH)
Ministarstvo komunikacija i prometa – Damir Hadžić (SDP BiH)
Ministarstvo obrane – Nedžad Ajnadžić (SDA)
Ministarstvo sigurnosti – Sadik Ahmetović (SDA)
Ministarstvo financija i trezora – Nikola Špirić (SNSD)
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Mladen Zirojević (SNSD)
Ministarstvo civilnih poslova – Sredoje Nović (SNSD)

 


hspf.info

Komentari

komentara