O CIF ekipi (Cerić, Izetbegović, Filpović)

muhamed-filipovicPotaknut nedavnim izjavama navedenog trojca osjetio sam potrebu da kao Hrvat progovorim o njima i iznesem svoje mišljenje. Nedavno, u jednom intervjuu član Predsjedništva BiH gospodin Izetbegović je izjavio da Hrvati u nekim segmentima u FBiH imaju veća prava od druga dva naroda iako nije objasnio u kojim segmentima i koja to točno prava, mada bi bilo dobro da jeste pa da Hrvati konačno shvate da žive u zabludi te da nisu svjesni da su pozitivno diskriminirani. Ironija, naravno. Ostaje mi i dalje nejasno o kakvoj vrsti pozitivne diskriminacije je govorio gosp. Izetbegović. Ako je pozitivna diskriminacija to što političke predstavnike zahvaljujući postojećem izbornom zakonu biraju drug i, ako su Berryjeva pravila tj. mogućnost da zastupnike u Domu naroda Parlamenta FBiH bez obzira na njihovi nacionalnu pripadnost mogu birati Bošnjaci, ako je pozitivna diskriminacija Inzkova matematika da je trećina od 17 pet, onda Hrvati zaista jesu pozitivno diskriminirani. No, prema mom mišljenju, a vjerujem i većine Hrvata u BiH ovo nije pozitivna diskriminacija. Dakle, teza da Hrvati u FBiH imaju veća prava od druga dva naroda, narodski rečeno pada u vodu.

Nakon tih izjava oglasio se još jedan čovjek i govorio o Hrvatima i odnosu RH prema BiH, a taj čovjek je bivši reisu -l- uema islamske zajednice u BiH. U svom pismu poslanom Predsjednici RH on poziva gospođu predsjednicu da se ispriča zbog svoje izjave da je BiH nestabilna država. Osobno ne vidim ništa sporno u toj izjavi jer je uzimajući u obzir sve činjenice ma koliko god to bolno bilo za sve nas koji živimo u BiH posve jasno da je predsjednica RH izrekla jednu tužnu i bolnu istinu. Svi mi bi voljeli da je to neistina, ali nažalost nije tako. No, ostaje nam nada da će se ubrzo nešto promijeniti. Također u tom pismu govori o tome kako Bošnjaci imaju samo jednu jedinu domovinu, a to je BiH zaboravljajući pri tom da u BiH žive i druga dva naroda te nacionalne manjine. Istina, mi Hrvati imamo i Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako BiH je moja domovina isto koliko i domovina svih drugih koji u njoj žive. Nadalje, u svom pismu, smatra gospodin Cerić da bi bilo dobro da Hrvati podrže ideju nacionalne države BiH s obzirom da u njoj živi preko 50% Bošnjaka opet pri tom zaboravljajući da u BiH žive druga dva konstitutivna naroda. No, nije mi jasno kako itko može očekivati takvo što. Pa neće se valjda Hrvati odreći svoga identiteta i tako lako odustati od onoga za čime su uvijek težili, od ostvarivanja ravnopravnosti sa svima drugima, neće valjda sami Hrvati podržati to da budu svedeni na nacionalnu manjinu u zemlji u kojoj žive stoljećima? S druge strane, mi također nije jasno kako neki očekuju da se stvori bosanska nacija, te da se druga dva naroda koja postoje stoljećima i koja nisu stvorena preko noći asimiliraju u tu novonastalu naciju. Pa, zašto su onda tadašnji Muslimani a današnji Bošnjaci u vrijeme bivše države Jugoslavije toliko težili ka izgradnji vlastite nacije? Zašto jednostavno nisu pristali da se asimiliraju u druge dvije nacije te budu Hrvati ili Srbi islamske vjeroispovijesti? Prema njegovim riječima u BiH živi samo 15% Hrvata i ima ih manje pa bi zato trebali podržati ideju nacionalne države BiH, a sebe svesti na nacionalnu manjinu ili postati netko drugi, odreći se svoga identiteta, kulture, tradicije i običaja. Ja biram to da budem ono što već jesam, Hrvat. Hrvati u BiH žive stoljećima i prema Daytonskom sporazumu su jedan od tri konstitutivna naroda bez obzira na to koliko ih ima. Nije li onda stvaranje nacionalne države BiH kršenje tog sporazuma? Prema riječima gospodina Cerića to nije kršenje Daytonskog sporazuma, ali zato nastojanje da se izmjeni izborni zakon kako bi Hrvati konačno sami sebi mogli birati političke predstavnike jeste? Dvostruki kriteriji, očito.

Nastojanje da se izmjeni izborni zakon je opasno i vodi podjeli BiH, a nastojanje da se jedan narod koji ovdje živi stoljećima svede na razinu nacionalne manjine nije opasno za BiH i za njen Europski put? To ne bi bilo to da, kada je riječ o Hrvatima, koju ne prozbori akademik gospodin Muhamed Filipović. On je čak otišao i korak dalje pa je tako Hrvate prozvao nemoralnim i psihički nestabilnim narodom te optužio Hrvatsku da je bila agresor na BiH. Ovakve izjave, ovakav način govora jednog čovjeka koji se smatra za akademika za mene su neprihvatljive. Mislim da su Hrvati kroz povijest, a naročito u Domovinskom ratu pokazali osobine suprotne ovim za koje ih proziva gospodin Filipović, Hrvati su pokazali da su moralni jer se zalažu za jednaka prava svih u BiH, nastojanju da približe BiH Europskoj uniji, pokazali su da su itekako psihički stabilni jer usprkos svim napadima i nastojanjima da ih se stavi u drugi plan i podčini nisu odustajali od svog sna, a to je stvaranje svoje države, opstanka i ostanka na područjima gdje su živjeli stoljećima, a vjerujem da će se oduprijeti i trenutačnim napadima i prozivanjima s raznih strana.Za kraj bih još samo kratko progovorio o izjavio da je Hrvatska bila agresor na BiH. Nije mi jasno na osnovu čega akademik Filipović to tvrdi, jer meni nije poznato da je HV bez prethodnog dogovora s tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem ušla na teritorij BiH.

Je li Hrvatska agresor zato što je pomogla u oslobađanju Bihaća i spriječila možda čak i veći genocid od onog u Srebrenici, to što je pomogla u oslobađanju mnogih drugih okupiranih područja? Je li Hrvatska i danas agresor zato što se bori za prava Hrvata u BiH, zato što nastoji pomoći BiH na njenom putu u EU? Niti jedna druga država se u tolikoj mjeri ne zalaže za ulazak BiH u EU kao Hrvatska. Mnogi pozivaju Hrvatsku i predsjednicu RH da se ispričaju. Da se ispričaju za što? Da se ispričaju zato što pomažu BiH na putu u EU? Da se ispričaju zato što pomažu svojim sunarodnjacima u BiH? Da se ispričaju zato što je Hrvatska pomogla u obrani BiH u proteklom ratu?

 

Vlatko Bešlić

Komentari

komentara