Obrazovanje, znanost, umjetnost i mediji Hrvata u BiH

Obrazovanje, znanost, umjetnost i mediji Hrvata u BiH Naslov ovog teksta upućuje na to da se radi o kompleksnoj temi, točnije temama, kojima se svakako mora posvetiti više pozornosti nego što se to dosada činilo.

 

Piše: Vedran Kožul / pogled.ba


 

 

Narod bez povijesti, kulture, tradicije, jezika i nije narod. Hrvati kao narod, naravno sve to imaju, no ako se u tu sferu ne bude ulagalo dovoljno bojim se da bi kroz jedan određeni vremenski period neka od ovih stavki mogla doći u pitanje. Kako? Ono što se ne održava na životu polagano gubi svoje funkcije sve do zadnjega stadija – smrti. Na nama je da našem obrazovanju, znanosti, umjetnosti i medijima osiguramo sretnu i perspektivnu budućnost, a ne slijed događaja koji je naveden u rečenici iznad.

Obrazovanje


Obrazovanje u Bosni i Hercegovi blago rečeno životari. Tako je i u školama i fakultetima koje rade po hrvatskom planu i programu. Škole vape za adaptacijom, metode učenja zaostaju za modernim svijetom prije svega zbog toga što se nema (ili se ne izdvaja) dovoljno novca za školsku opremu i pomagala. Tako sve ostaje na učiteljima, nastavnicima i profesorima koji najčešće jedino uz pomoć krede, spužve i ploče učenicima moraju prenijeti znanje. Iako uvjeti nisu idealni, entuzijazma kod pojedinaca nikada ne nedostaje što potvrđuju i vrhunski rezultati pojedinaca koji nam daju nadu da će se u našim krajevima možda opet pojaviti novi Ivo Andrić ili Vladimir Prelog.

Bogatstvo koje svakako se mora očuvati je hrvatski jezik. Uz poštivanje slobode izbora kao i uvažavanja drugoga i drugačijega ipak nam mora biti prioritet da naša djeca nova znanja i vještine prvenstveno stječu na našem jeziku, naravno uz što bolje poznavanje stranih jezika.

Nakon završene srednje škole oni takvu priliku imaju na Sveučilištu u Mostaru. Iako je ovo Sveučilište bilo predmet podsmjeha pojedinaca, koji usput kazano  danas ismijavanju pojam studiranja u Mostaru, ono danas uza sve svoje propuste i mane izrasta u moderno Sveučilište koje se približava europskim normana. Za takve norme trebati će se još dosta uznojiti, no vidljivi koraci su svakako tu.

Za opstanak ovog Sveučilišta potrebna je pomoć vlasti, koja je dosada mnogo puta zanemarivala Sveučilište u Mostaru očito ne shvaćajući njegovu ulogu, posebno za Hrvate u BiH ali i za sve ostale.

 

Znanost i umjetnost


Nažalost, o znanosti i umjetnosti se na našem području svakako ne govori onoliko koliko bi trebalo, a što je još pogubnije ne radi se dovoljno kako bi se znanost i umjetnost afirmirale. Stoga je svakako pohvalna odluka Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine kojom je podržana ideja osnivanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Hrvatima u ovoj zemlji svakako je potrebna jedna krovna institucija takve vrste koja bi okupljala sve znanstvenike i umjetnike koji bi svojim radom svakako afirmirali hrvatske krajeve u znanstvenom i umjetničkom smislu. Osnivanju HAZU BiH ne bi označavalo podjelu umjetnika i znanstvenike hrvatske nacionalnosti od ostalih, već bi naprotiv takvo nešto značilo odličnu osnovu da Hrvati Bošnjacima, Srbima i ostalima mogu parirati i na tom polju. Trebamo se nadati da sve to neće ostati mrtvo slovo na papiru, ali kao i kod obrazovanja potreban je angažman svih nas da taj projekt uspije. Bez pomoći institucija vlasti takvo nešto nije moguće izvesti.

Potencijala za HAZU BiH ima, samo ga trebamo iskoristiti!

Mediji


Na kraju dolazimo do najbolnijega dijela – medija na hrvatskom jeziku. Ako bismo govorili o internetskim portalima onda bismo mogli reći da je po tom pitanju stanje vrlo dobro. Iako postoji određeni broj portala koji su umjesto prefiksa „neovisni“ čisti promotori određenih političkih opcija u globalu se može reći kako su portali glavne utvrde slobodnih informacija.

Radio postaje svakako imaju značajnu ulogu u informiranju stanovništva no osim Radija Herceg-Bosne te Radio postaje Mir Međugorje ostale radio postaje većinom imaju lokalni karakter.

Kada pričamo o televizijskom programu (programima) na hrvatskom jeziku u BiH nažalost se malo toga dobroga može reći. Dobro su nam poznate epizode s nasilnim gašenjem EROTEL-a te potpunog srozavanja HTV-a Mostar. Danas se program na hrvatskom jeziku može jedino emitira na HTV Oscar C te televiziji Kiss, no kada pogledamo utjecaj tih medija u bh eteru shvaćamo da takvo nešto nije ni izbliza dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe Hrvata u BiH. Zbog toga nas velika većina i prati isključivo televizijske programe iz Republike Hrvatske pa je naše stanovništvo primjerice bolje upućeno u probleme Bjelovarsko-bilogorske nego li Hercegbosanske županije. Naravno takvo nešto nije nimalo ohrabrujuće te je Hrvatima u BiH bez dileme potreban javni televizijski program na hrvatskom jeziku. Televizijski program koji će biti moderan, nepristran i prije svega program koji će prenositi realnu sliku BiH. Za ogledni primjer mogućeg programa treba uzeti Federalnu televiziju. Napraviti televiziju potpuno suprotnu od FTV-a biti će znak da se nalazimo na pravom putu.

Obrazovanje po europskim standardima, znanost i umjetnost svjetskoga glasa, mediji za 21. stoljeće… Realnost ili utopija Hrvata Bosne i Hercegovine? Ovisi o nama!

 

Komentari

komentara