Po jeziku dok te bude i glavom će te biti!

 

Još jednu Novu godinu dočekali smo bez RTV kanala na hrvatskome jeziku. Na jednoj su strani oni koji „brane“ BiH od hrvatskoga jezika, a na drugoj su oni koji ga spominju samo onda kada nemaju o čemu drugom govoriti. Naravno, postoje i oni treći kojima je itekako stalo, ali ti isti nemaju političku moć, stoga je svaki njihov apel samo apel u vjetar.

 

Piše: Jozo Ćosić/HSPF.info


 

 

Ovi prvi, zapravo, i nisu sporni! Dakle, oni smatraju da je hrvatski jezik „višak“, da njegovo uvođenje predstavlja još veće podjele… S njima znamo na čemu smo, protiv njih se trebamo boriti. Sporni su naime „hrvatski“ domoljubi, „zaštitnici“ vitalnih nacionalnih interesa, „čuvari“ hrvatstva… Naš najveći problem jesu naši zaštitnici, od njih se trebamo što prije zaštititi. Kažu, bore se, bore za taj naš kanal, silno se bore. Ali, eto, još nisu uspjeli! Kada je u pitanju njihova pozicija ili pozicija njihove stranke itekako su uspješni. Koriste se svim mogućim sredstvima kako bi sačuvali vlastiti položaj, blokiraju sve ono što se blokirati može pa nije ni čudno ta takav rad poluči i uspjeh. Evidentno je da se stranačka pripadnost i vlastiti položaj stavljaju iznad svega pa čak i iznad interesa naroda kojega „predstavljaju“.

 

Potrebno je što prije shvatiti da je pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku u BiH zapravo pitanje Hrvata u BiH. „Po jeziku dok te bude i glavom će te biti. Bez njega si bez imena, bez djedova, bez unuka. U prošlosti sjenka puka, u budućnosti niti sjenka“, riječi su velikoga hrvatskoga pjesnika Petra Preradovića. Težnja za vlastitim jezikom, za RTV kanalu na vlastitom, hrvatskom, jeziku, jest težnja za konstitutivnosti Hrvata u BiH. A konstitutivnost Hrvata u BiH znači samo jedno, izgradnja države Bosne i Hercegovine. Čim se prije to shvati to bolje po sve narode u ovoj zemlji, to bolje po ovu zemlju!

 

„Budimo vitezovi duha kako bismo obranili ono za što su ginuli naši pređi. Ako se naš jezik zakopa v temni grob, bit ćemo zakopani i mi kao narod.“ Ljudevit Gaj

 

Jozo Ćosić, student Politologije na FPN Sarajevo

 

Napomena!

Stavovi izneseni u tekstu, izražavaju stavove pojedinca, a ne moraju biti nužno i stavovi Udruge.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara