Političko-nogometna borba

hrvatska_navijaci_afp_euro_2008
U jeku krize vlasti koja potresa Hrvatsku, a koja je započela čim je formirana vlada, uspješno je skrivana od javnosti, a svoj vrhunac doživjela sa „ Konzultanticom“ odvija se i za nas Hrvate nešto važnije Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. To prvenstvo je došlo kao naručeno za sve one koji su prouzrokovali ovu krizu da malo „skinu medije s vrata“ i da malo sjednu, razmisle i pametno odluče. Čini se uzalud. Pametne ni na vidiku. Nakon svih sastanaka dogovora pregovora odlučili su da nema priznavanja pogreške. Etika, moral sto je to? Žena vam surađuje sa prijateljem koji radi za tvrtku koja je na sudu s hrvatskom strateškom tvrtkom i da vi o tome ništa ne znate. Zanimljivo. Unatoč pozivanju i prozivanju i od samih europarlamentaraca na odgovornost, a koji glase kao broj jedan većine stranaka, pozivanju od Crkve da se nešto poduzme pa i samih članova HDZ-a, oni ostaju dosljedni svome. A što je to? Je li možda „fotelja“ prirasla srcu, ili da ne kažem čemu? Jesu li privatni interesi ispred nacionalnih? Je li strah od novih izbora? Na odstupanje se i ne pomišlja. Kreće se u opoziv premijera koji sad nema izborni legitimitet kako kaže Karamarko, a kad je bio izabran tada legitimet nije bio upitan jer je imao podršku od 78 članova koji su činili većinu u saboru. Kontradiktoran sam sebi zar ne?
Za rušenje Oreškovića pa tako i vlade treba natpolovična većina od svih saborskih zastupnika, a izgleda da će hadezeovci morati tražiti ručice kod svojih milih SDP-ovaca. Barem će u nečemu bit složni. Ako do izglasavanja nepovjrenja dođe i vlada padne, a HDZ uspije skupiti minimalno 76 ruku imat ćemo novu vladu na čelu sa predloženim Zdravkom Marićem, a ako ne uspiju i dođe do izbora HDZ ima šanse na izborima kao Turska s Hrvatskom na Parku Prinčeva. A od koga to sada Marić ima legitimitet kada nije bio na listi HDZ-a? Je li možda od Todorića? MOST i dalje čvrsto stoji uz premijera Oreškovića i za njih su prihvatljive dvije opcije: ili HDZ daje novog prvog potpredsjednika ili novi izbori.
Da se vratimo na nogomet. Taj žar, ta borbenost, taj duh, to zajedništvo koje nas krasi u tim trenucima su neopisivi. Kamo sreće da ih ima i u politici. Lijepe slike koje dolaze iz Pariza gdje Hrvati i Turci zajedno navijaju pokazuju da smo mi jedno multikulturalno društvo ili barem da idemo prema tome, a ne tamo neki „balkanci“. Ne treba nas policija čuvati i razdvajati kao u BiH. Možemo kad hoćemo. Sad smo to pokazali i EU i Briselu, a pokazat ćemo nadam se i Česima i Španjolcima. Kada dođemo do te mjere da se ponašamo kozmopolitski, prihvaćanja i uvažavanja jedni drugih, a ne osuđivanja tada ćemo znati da smo na na pravome putu. Simbol pravog puta vladajućima bi mogao poslužiti i Vedran Ćorluka, taj temperament ta snaga ta volja ta ljubav prema domovini ne može spriječiti jedna „ranica“ na glavi iz koje krv svako malo krene. Koliko je krvi proliveno za domovinu, a da se mi s njome tako poigravamo. Zar ne? Lijepa li si. Naravno. Herceg-Bosno srce ponosno. Kada će se pojaviti politički „ Ćorluka“ koji nam je prijeko potreban? Na idućim izborima? Možda.

Ilija Gabrić

Komentari

komentara