Povijesni sastanak ili markentinški trik?

Nakon prošlogodišnjeg „povijesnog sastanka“ između čelnika najizoliranije države svijeta Sjeverne Koreje Kim Jong-una i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ovih dana održan je još jedan takav „povijesni sastanak“ koji je prema svemu sudeći propao te se čini da će u budućnosti biti još takvih sastanaka.

Piše: Vlatko Bešlić / HSPF

Na samom početku ovog teksta potrebno je se osvrnuti na sam prostor Korejskog poluotoka. Rat na tom poluotoku trajao je od 1950. do 1953. godine, iako je 1953. g. formalno završio oružani sukob, primirje nikada nije potpisano. Te godine stvorene su dvije države: Južna Koreja i Sjeverna Koreja koja je od tada izrasla u jednu od vodećih nuklearnih sila i važi za najizoliraniju zemlju svijeta, kao i zemlju sa najstrožim režimom u suvremenom dobu.

Sjeverna Koreja je godinama bila potpuno zatvorena zemlja, ali ipak nakon prošlogodišnje najave da će se njen čelnik sastati sa predsjednikom vodeće svjetske sile, „svjetskog policajca“  SAD-a, činilo se da se ta izolirana država pomalo otvara i pokazuje želju za dogovorom.

Na posljednjem sastanku koji je održan u glavnom gradu Vijetnama Trump je ustvrdio kako se on i Kim sviđaju jedan drugome. Ipak, treba podsjetiti na ranije izjave koje su upućivali jedan drugom, pa je tako Kim Trumpa nazvao senilnim starcem, a Trump je njega nazvao „raketnim čovjekom“ te mu poručio da se nalazi na suicidnom putu, kao i da mu nije jasno zašto ga je nazvao senilnim starcem jer on njega nikada ne bi nazvao malim i debelim.

Iz svega ovoga zapravo je jako teško zaključiti kakav je uistinu odnos između njih dvojice i jesu li i jedan i drugi u pregovore ušli sa „figom u džepu“. Ono što svakako može ohrabriti je činjenica da su unatoč svih otrovnih strelica koje su slali jedan prema drugome ipak sjeli za stol i pokušali se dogovarati.

Mnogi analitičari smatraju da Kim zapravo samo kupuje vrijeme kako bi u svijet poslao sliku čovjeka koji postupno želi otvoriti svoju državu prema drugim zemljama, ali zapravo želi izlobirati ukidanje sankcija kako bi nastavio sa svojim nuklearnim programom.

S druge strane, Trumpa bi se moglo opisati kao egoističnog čovjeka koji voli biti u središtu pozornosti, te vjerojatno sanja o Nobelovoj nagradi za mir. Nakon prvog sastanka u Singapuru uspostavljeni su prvi koraci ka denuklearizaciji, ali ipak Kim nije potvrdio da će odustati od nuklearnog programa. Potpisana je deklaracija prema kojoj su se SAD i Sjeverna Koreja obvezali da će raditi na pronalasku nestalih i ubijenih iz vremena Korejskog rata.

Nakon prvog sastanka u Singapuru na kojem se Sjeverna Koreja obvezala na denuklearizaciju, ostala su brojna pitanja na koja nisu dani odgovori. Nisu se dogodili nikakvi ozbiljniji pomaci u smjeru denuklearizacije pa se može zaključiti da su zapravo obojica težila samo bombastičnim naslovnicama u medijima. Ovaj drugi sastanak trebao je poslužiti tome da se sva ta pitanja riješe, no ipak do toga nije došlo. Iako se prije početka sastanka očekivalo da će doći do službenog okončanja rata na Korejskom polutoku, ipak se zadržao status quo.

Na sastanku se ipak dogodio jedan presedan, Kim Jong-un je prvi put u povijesti odgovorio na pitanje nekog stranog novinara što se može opisati kao mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo. Donald Trump u četvrtak je objavio da do dogovora nije došlo te da se nekada jednostavno morate okrenuti i otići, a otkazan je i ručak koji je bio planiran pa se s pravom može postaviti pitanje imaju li ovakvi sastanci ikakvog smisla ili su svojevrsni marketinški trik, ponajprije zbog osobnih interesa kako Donalda Trumpa, tako i sjevernokorejskog čelnika.

Sve brojnije optužbe o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore vjerojatno su natjerale Donalda Trumpa da na svaki mogući način skrene pozornost s toga. Tako je još jedan „povijesni sastanak“ propao te je najavljeno kako se u skorije vrijeme ne treba očekivati ponovni sastanak, što zapravo potvrđuje tezu da su obojica čelnika u pregovore ušli sa „figom u džepu“.

Iako je Kim obećao da neće ponovno testirati svoje raketne sustave, a Trump izrazio zadovoljstvo s tim, Korejski poluotok se ponovno nalazi pred kušnjom. Ostaje se na statusu quo i sigurno da je turbulentno razdoblje pred stanovništvom poluotoka, a ovakvi sastanci im, izgleda, samo daju lažnu nadu u bolje sutra.

HSPF.info

Komentari

komentara