BiH među najkorumpiranijim zemljama u Europi

Na najnovijoj ljestvici Indeksa percepcije korupcije koji je predstavio Transparency International, BiH je zauzela 80. mjesto s 39 bodova,od 175 zemalja na svijetu. Naime Bosna i Hercegovina uspijela zaraditi tri boda manje nego dosadašnje dvije godine,očitavajući tako neučinkovitu borbu protiv korupcije. Na području Balkana korumpiranije od BiH su Albanija i Kosovo,dok  na europskom istoku ljestvicu predvode Moldavija na 103. mjestu,Bjelorusija na 119.,Rusija na 136. mjestu te Ukrajina na 142.  Hrvatska se pak nalazi na 61. mjestu ovog Indeksa.

Danska je na vrhu indeksa s 92 od mogućih 100 bodova, što znači da se njezin javni sektor smatra “vrlo čistim”. Sjeverna Koreja i Somalija dijele zadnje mjesto s osam bodova svaka. Na dnu su također Sudan, Južni Sudan i Afganistan. Međutim, Afganistan, koji pokušava zaustaviti dugotrajni sukob, jedan je od iznenađenja u ovogodišnjem indeksu percepcije korupcije budući da se popeo na ljestvici za četiri boda. U prvih pet najmanje korumpiranih nakon Danske su Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška k
oja dijeli mjesto sa Švicarskom. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, ostala je na 12. mjestu kao prošle godine. SAD je na 17. mjestu. Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, dobila je 36 bodova, što je četiri boda manje u odnosu na prošlu go1dinu unatoč pokretanju velike antikorupcijske kampanje i nalazi se na stotom mjestu. Turska je pala za pet bodova i na 64. je mjestu, a Rusija je na 136. mjestu.

Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i kao “antikorupcijski” alat utječe na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnoj razini – koje potiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama te omogućuje širi nacionalni kontekst za daljnju analizu korupcije. Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocijenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije.

Rezultati Indeksa percepcije korupcije sastavljeni su na temelju ukupno 12 ispitiv
anja koja je provelo 11 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari.

 

Komentari

komentara