Ivan KRALJEVIĆ: „Fraza je da su studenti pasivni, tko želi raditi, on sebi nađe priliku“

kraljevic2Radom na Sveučilištu mi se ostvario san i otvorila mi se vrata za daljnje napredovanje. No, smatram kako sam tek na početku i da tek dolazi vrijeme da svojim trudom ostavim trag u akademskoj zajednici“, rekao je za treći.ba Ivan Kraljević, asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na Odjelu politologije.

Diplomirao je na temu „Prosvjetiteljski i politički rad fra Didaka Buntića“, gdje se, kako kaže, osvrnuo na prosvjetiteljsko-obrazovni i politički rad fra Didaka i njegov nemjerljivi doprinos hercegovačkom obrazovanju u dvadesetom stoljeću.

Već je sudjelovao na nekoliko međunarodnih konferencija i seminara iz oblasti međunarodne politike, tranzicijske pravde i pitanja mladih u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Pobjednik je natjecanja za studente „EUFOR School Cometition“ za 2012. godinu. Za svoj dosadašnji rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja od kojih, kako kaže, posebno izdvaja Dekanovu nagradu za ostvaren izniman uspjeh na završnoj godini studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta, ali i posebno priznanje članova za osobiti doprinos radu i razvoju Udruge Hrvatski studentski politološki forum, čiji je također bio i predsjednik i član svih pet godina studija.

Novinarstvo je bila moja prva ljubav. Oduvijek sam se htio baviti sportskim novinarstvom. Čitati sam naučio iz Sportskih novosti. Za vrijeme osnovne škole su mi čak roditelji htjeli prestali kupovati bilježnice jer sam ih sve ispisao statistikama lige petice i o nogometu općenito, nego o predmetima kao što su biologija i kemija, koje nikad nisam volio. Prema politologiji sam se okrenuo u gimnaziji zahvaljujući profesorici Danijeli Galić i njezinim predavanjima iz sociologije i politike“, objašnjava Kraljević

Objavio je nekoliko zapaženih analitičkih tekstova i intervjua s uglednim osobama iz sveučilišnog i javnog života, te je vrlo odgovorno društveno angažiran. Postao je aktivan već u gimnazijskim danima jer je već tada počeo surađivati s lokalnim portalima i novinama.  Član je amaterskog kazališta „Didak“ s kojim je do sada odigrao preko dvadeset predstava. Tvrdi da se novinarstvom nikad neće prestati baviti jer je to uz politologiju njegova najveća strast i  svoju ljubav prema pisanju i publicističkom radu želi prenijeti u znanstveni svijet kao politolog. Početkom akademske godine sa svoje 24 godine upisao je doktorski studij na Sveučilištu u Mostaru i, kako kaže, i on će ići u smjeru međunarodnih političkih odnosa jer je to ono što ga najviše zanima. Za svoj najveći oslonac u životu navodi roditelje jer su u svakom trenutku bili uz njega i svaku njegovu odluku podržavali.

Fraza je da su studenti pasivni, tko želi raditi, on sebi nađe priliku. Praksa je stvar osobne volje i ona je prvenstveno rad na sebi. Sveučilište studentima nudi kroz razne udruge i novitete nudi tu priliku, a na njima je hoće li to prihvatiti“, rekao je Kraljević i poručio kako će mu biti veoma drago ukoliko njegova priča nekome posluži kao motivacija za rad na sebi i u svojoj zajednici.

Tanja Kraljević/Treci.ba

Komentari

komentara