Kako je Mandela promjenio Južnoafričku republiku

Nelson Mandela, južnoafrički političar i prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike koji je postao međunarodni simbol dostojanstva i strpljivosti, a preminuo 5. prosinca 2013. godine, na mnogo je načina utjecao na politiku u Južnoafričkoj Republici te postao inspiracija ostatku svijeta:

1. Ukidanje apartheida

Prošlo je gotovo dva desetljeća od završetka legalizirane rasne segregacije u Južnoj Africi. Ukidanje apartheida ostaje najveća ostavština Nelsona Mandele.
nelson-mandela-400
Republika Južna Afrika je provodila rasne podjele, negirala prava glasa crnačkog stanovništva sve dok Mandela nije izašao iz zatvora 1990. godine te započeo pregovore s predsjednikom Frederikom Willem de Klerkom. Apartheid završava s prvim multirasnim izborima 1994. godine.

Ova transformacija je postignuta gotovo posve mirno, unatoč dugoj povijesti rasnih nasilja i brutalnosti policije u ovoj zemlji.

Atentat na Chrisa Hanija od strane desnih bjelačkih ekstremista pojačao je strahove za rasna krvoprolića u ovoj zemlji dok Mandela nije uputio apel: ” Sada je vrijeme da svi Južnoafrikanci ustanu zajedno protiv onih koji, iz bilo kojeg razloga žele uništiti ono za što je Chris Hani dao svoj život – sloboda za sve nas.”

2. Prestanak krvoprolića

Odbacivanje nasilja je bio jedan od odlučujućih trenutaka u političkom procesu te su time Mandela i de Klerk 1993. godine dobili nagradu za mir.

3. Stvaranje političkog puta

Republika Južna Afrika izgubila svoj globalni status jer je zbog apartheida bila kažnjena sa sankcijama koje su uključivale trgovinski embargo i zabrane izravnih letova u desetke zemalja, među kojima su i SAD.

Transformacija ove zemlje je službeno pretvorila Južnoafričku republiku u demokratsku zemlju, uvodeći jedan od najnaprednijih svjetskih ustava i dozvoljavajući crnačkom stanovništvu ne samo izlazak na birališta, nego ulazak i u krugove moći.

4. Globalni igrač

Pri svojoj inauguraciji, godine 1994. Mandela je istaknuo ponovni ulazak zemlje na svjetsku pozornicu, sa društvom u kojemu će svi hodati uspravno, bez straha, uvjereni u svoje neotuđivo pravo  te će biti “nacija duge” u miru sa sobom i sa ostatkom svijeta.

5. Mir i oprost

Mandelin najveći utjecaj na novu Republiku Južnu Afriku je bila njegova odlučnost da gnjev zbog zločina u povijesti, uključujući i 27 godina njegovog političkog zatvoreništva, ne bi trebao biti motiv pri donošenju budućih zakona i ostalih aktivnosti. Poticaj takvog razmišljanja je bilo uspostavljanje Komisije za istinu i pomirenje (Truth and Reconciliation Commission – TRC) koja istražuje kršenje ljudskih prava u prošlosti. Mandela se odrekao svih tužbi.
MANDELA
6. Snaga kulture

Iste godine, Južna Afrika je bila domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju, koje je bilo prvi događaj takve vrste od ukidanja apartheida. Ne treba zanemariti da je uz kriket, ragbi igra koja je većinom omiljena kod bjelačkog stanovništva.

Unatoč otporu s obje strane, Južnoafrička Republika je pobijedila te ju je ovaj događaj vratio na put sportskih uspjeha.

7. Velikodušnost

Još jedna Mandelina ostavština je njegov dobrotvorni rad, uključujući i stvaranje Nelson Mandela zaklade, Nelson Mandela Dječjeg fonda i 46664 – HIV-AIDS, nazvana po njegovom zatvorskom broju.

Godine 2009. Ujedinjene Nacije proglašavaju dan 18. srpnja, Mandelin rođendan kao Međunarodni dan Nelsona Mandele, svjetski dan služenja zajednici.

Izvor:

Komentari

komentara