Nataša Kandić: Vučić je shvatio realnost, ali nije smio zvati Dodika u Beograd

natasa_kandicU Srbiji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda u izjavi za novinsku agenciju Patria kazala je da će najvjerojatnije dosadašnji prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić dobiti mjesto premijera, koje mu pripada po njegovoj moći u Srbiji.

Što se tiče Vučićevog odnosa prema regiji, Kandić smatra da do sada, od strane Vučića, nije bilo velike negativne političke retorike ni prema BiH ni prema Hrvatskoj, pa čak ni sada kada su uzajamne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

“Budući premijer Srbije je vrlo jasno rekao da on priznaje, poštuje i uvažava integritet BiH. Mišljenja sam, da kada su počeli prosvjedi u BiH, nije trebao zvati Milorada Dodika iz RS-a ni na kakav razgovor, to nije imalo smisla, kao što nije imalo smisla ni to što je premijer Zoran Milanović išao u Mostar, ali sve drugo je sasvim poznato”, kazala je Kandić za NAP.

Ona je dalje napomenula da nema negativnih aspekata i da se ne može očekivati da će doći do vraćanja retorike iz 90-tih.

“Mislim da Vučić pokušava da minimizira neprijateljstvo iz prošlosti i prizna da odnosi ne mogu biti strašno bliski, ali da će biti korektni s poštovanjem. Što se tiče BiH bitno je da se ne odvijaju i ne započinju neki novi odnosi između Srbije i Republike Srpske odvojeno od BiH i ne vidim naznake da bi se to moglo dogoditi. Odnos države prema državi mora ostati i vjerujem da će tako i biti”, dodala je Kandić.

S obzirom da su mnogi u BiH mišljenja kako vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad misleći pri tom na izjave i ponašanje Vučića 90-tih godina, Kandić smatra da je to prevaziđeno te da se takva retorika ne smije ponoviti.

“Svi mi znamo što je Vučić govorio 90-tih, ali znamo što je i činio. Za ovo vrijeme koliko je u vlasti pokazao je veću hrabrost i odlučnost sa najkompliciranijim srpskim pitanjem, a to je Kosovo. Pokazao je da shvaća što je realnost i da političke priče o kolijevci i nebeskoj Srbiji, on ne podržava i da preuzima odgovornost da se prizna realnost”, dodala je Kandić. (klix.ba)

HSPF.info

Komentari

komentara