Prosvijećeni nacionalist ili napredni radikal?!

Kao i sve republike bivše države, Srbija se pred svake izbore nalazi u velikim dilemama i borbama o izborima kao prazniku demokracije i temelju legitimiteta cjelovitog sustava određene državne vlasti. Jučerašnje izbore za predsjednika Srbije te parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore pratilo je oko 1500 promatrača iz više domaćih i stranih organizacija. S velikom pažnjom, regija, ali i Europa, pratili su događanja iz Srbije.

Piše: Ivan Kraljević / Pogled.ba


 

 

Republičko izborno povjerenstvo je za dva dana skinulo 250.000 ljudi sa biračkog popisa i odjednom ‘izmijenilo’ izborni zakon koji je Borisu Tadiću omogućio pravo na treći mandat, premda do sada nije bio takav slučaj. Sve su to samo neke od nelogičnosti koje su dovele do sumnji u korektnost izbora, pa se stoga s pravom može reći kako se demokracija u Srbiji ponovno teško održala na nogama. Na izbore je izašlo oko 61 % biračkog tijela, dok je nešto više od 4,5 % bilo nevažećih listića. Kako se i očekivalo, aktualni predsjednik Boris Tadić (DS) i bivši radikal, a današnji naprednjak Tomislav Nikolić (SNS) su odmaknuli ispred ostalih protukandidata. Tako će Srbija u drugom krugu izbora 20. svibnja između ovog dvojca saznati ime predsjednika koji će Srbiju voditi kroz sljedeće četiri godine. No, ovi izbori su izbacili jednog ‘pobjednika’.

 

Na osnovu CeSID-ovih završnih procjena koalicija “Pokrenimo Srbiju” koju prevodi SNS osvaja 73 mandata, dok će koalicija “Izbor za bolji život” koju predvodi Demokratska stranka dobiti 68 mandata. Iza ove dvije koalicije slijedi koalicija SPS, PUPS i JS Ivice Dačića sa 45 mandata koji će na kraju i prevagnuti. Kao što je već i najavio, a kako se i očekivalo na osnovu dosadašnje četverogodišnje suradnje, novu vlast bi trebali formirati Tadićev DS i Dačićeva koalicija. Što se tiče same predsjedničke utrke Boris Tadić i Tomislav Nikolić u gotovo identični. Kao najveće iznenađenje ispostavio se odličan rezultat Miloševićevog pulena, sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, tako da će upravo on kao predvodnik tamne strane Srbije odlučivati. Osokoljen ukazanom naklonošću glasova Dačić će već od danas početi s uzurpiranjem i raznim zahtjevima prema vodećem dvojcu. Već u svome prvom obraćanju po završetku prvih prebrojavanja glasova Dačić je poručio kako Srbija još nije dobila predsjednika, dok je premijer već siguran, aludirajući na svoj cilj. U svakom slučaju  će u drugom krugu njegovi birači odlučivati o novom predsjedniku, dok će premijersko mjesto teško prepustiti. Najrealnije je za očekivati da će se upravo na ovakav način nagoditi sa svojim dosadašnjim kolegom iz još uvijek aktualne vlade. Tadić ostaje u predsjedničkoj fotelji, dok će Dačić veliki rezultat okruniti ‘titulom’ premijera Srbije.

 

Što se tiče same kampanje, teme vezane za Kosovo i euroatlantske integracije bile su znatno manje zastupljene u usporedbi s prethodnim izborima u susjednoj Srbiji. Kroz ovu kampanju najviše su dominirale teme vezane za ekonomiju, zaposlenje i investicije, budući da je nezaposlenost u Srbiji u protekle četiri godine porasla sa 13 % na velikih 24 %, za što je i Tadićeva Demokratska stranka platila danak na ovim izborima. Međutim, koja god tema dominirala, teško je očekivati neki veliki zaokret u politici Srbije, pa i u samom njezinu napretku o kojemu mnogi s nestrpljenjem čeznu. I ovi izbori su pokazali kako Srbija još nije odabrala svoj pravi put. Mala je nit koja dijeli europsku Srbiju od one miloševićevske koja i dandanas uživa (izgleda) veliko povjerenje među građanima Srbije. Pitanje Kosova će još duže vrijeme ostati enigma za srpsku vlast, dok, tko god pobijedi, euroatlantske integracije Srbije neće doći u pitanje budući da među strankama postoji ujednačenost stavova po pitanju Srbije i njezina pristupanja EU, ali i u skorijoj budućnosti NATO-u.

 

Tomislav Nikolić se vratio u velikom stilu. Prije nešto više od tri godine oformio je stranku, te od radikala postao naprednjak koji traži najbolje rješenje kako privući građane. Ovo mu je treći put da ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora. Dvaput je gubio, ali, zar nije – treća sreća. Toga je svjestan i Tadić kada kaže da već od jutros kreće u novu kampanju. Premda je i bivši radikal Nikolić izjavio kako vidi Srbiju u EU, Tadić bi u ovom trenutku bio puno bolje rješenje. U maniru prosvijećenog nacionalista, Tadić neće olako odustati od Kosova, ali niti od bliskih i srčanih veza sa Republikom Srpskom, na čemu mu odavno zavide u političkom Sarajevu. Tijekom prethodnog mandata uspio je riješiti pitanja ratnih zločinaca i osigurati status kandidata za Srbiju, a to je velika stvar. Iz tog razloga je sigurno potajni favorit Međunarodne zajednice i EU, a osim toga, uz hrvatskog predsjednika Josipovića nametnuo se kao istinski lider u regiji i veliki zagovaratelj promjena i poboljšanja odnosa među narodima regije. Također, njegova prednost je iskustvo, osim toga i veliki je zagovaratelj proeuropske politike Srbije, dok bi Nikolić to treba tek dokazati. Njegova prošlost je ta koja mu ne daje velike nade. Pred Srbijom su, zasigurno, dva velika tjedna kombinacija i rješenja koje očekuje cijela regija. Njegova naprednost je, za razliku od Tadićeva proeuropeizma, nazadna, kako za Srbiju, tako i za regiju. Od 20. svibnja može doći do velikih promjena koje će svoje odjeke pronaći i u Moskvi, Sarajevu, Banja Luci i Kosovu. Prava kampanja tek počinje.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara