Pucnjevi iz Libije pogađaju i Hrvate u BiH

http://www.abcportal.info/thumb.ashx?i=20110401-sah_1.jpg&f=~/Slike/2011/4/&w=440&h=250U Libiji se potlačeni narod nalazi na povijesnom raskrižju. Veliko je pitanje hoće li nakon 42 godine s vlasti sići režim Moamera Gadafija. Intervencije članica NATO-a nagovještavaju njegov pad i očekivanu slobodu libijskom narodu. Ipak, trebamo se zapitati što Libijce očekuje ako Gadafi i ode s vlasti? Jao pobunjenicima ako ostane, to je sigurno, no i u slučaju pobjede sadašnjih pobunjenika očekivana sloboda je dosta maglovita.

Piše: Vedran Kožul


Ne sama sloboda kao pojam, ali nezavisnost takve države biti će itekako upitna. Velike sile već su obećale „pomoći“ Libijcima oko nafte. Cijena koju moraju platiti da bi spasili živote od naleta režimskih snaga nije previsoka, jer cijena koja se može platiti da bi nečiji životi bili spašeni jednostavno ne može biti takva. Ipak, visoka svakako jeste. S obzirom na goleme zalihe nafte u Libiji, međunarodne snage će „pošteno“ naplatiti svaki gram baruta koji su potrošili u ovoj zemlji.

Igrajmo se šaha – pijuni su u BiH

Oko stanja u Libiji, kao naravno i oko svih svjetskih žarišta igraju se svakojake igrice i igre na geopolitičkoj šahovskoj ploči. Ima tu jačih i slabijih figura, neke se žrtvuju nakon dugotrajnih natezanja, dok se od nekih svjetski moćnici lako opraštaju. Čitavi svijet je šahovska ploča i ne može se ni zamisliti koliko događaji iz jednoga dijela svijeta mogu imati utjecaja na bilo koji drugi.

Ovdje dolazimo do Bosne i Hercegovine. Dok se pitate kad sam ga prije s Libije uspio prešaltati na BiH trebamo svi skupa konstatirati nekoliko stvari:

1. O sudbini Libije kao i BiH velikim dijelom odlučuju Sjedinjene Američke Države;
2.  Veliki utjecaj na stanje u obje države ima i Turska;
3.  Libija, BiH kao i Turska većinski su muslimanske.

 

http://www.abcportal.info/thumb.ashx?i=20110401-sah_1.jpg&f=~/Slike/2011/4/&w=440&h=250

Ovdje bi se moglo nadodati još činjenice, no i ove tri su sasvim dovoljne. Turska, blago rečeno nije oduševljena vojnom intervencijom protiv Gadafijevih snaga. Također, Turska ne bi bila ni zadovoljna kada bi preuzimanje vlasti od strane stranaka okupljenih oko Platforme u Federaciji BiH propalo zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva. Središnje izborno povjerenstvo!? Nikakav problem, amerikanci zovu Inzka i dogovore suspendiranje odluke. Posao riješen u trenu. Turci su zadovoljeni na jednome od dva polja, a pijun iz BiH zvan Središnje izborno povjerenstvo na globalnoj razini nije važan. Libijska nafta sigurno jeste, ona se ubraja među važnije figure.

Do kada će Hrvati u BiH biti žrtva odnosa SAD – islamski svijet?

Odluke središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne zadaju brige svjetskim silama, a zašto bi kada se svaka odluka koju isto donese može bez problema suspendirati. Problem Hrvata u BiH ostaje, ali se on onima koji odlučuju izgleda nalazi na dnu bilježnice. Sjedinjene Američke Države muku muče s islamskim svijetom, preciznije rečeno njegovim dijelom.

Ustupci u korist Bošnjaka, a na štetu Srba i Hrvata plaćanje su savezničkih grešaka u zemljama islamskog svijeta. Pita li se itko u međunarodnoj zajednici da li je naš narod zaslužio biti žrtveno janje preko kojega se prebijaju dugovi?  Očito samo rijetki. Mnogi smatraju da su Hrvati osuđeni na život u dominantno bošnjačkom entitetu Federaciji BiH upravo zbog straha da bi entitet ili jedinica bošnjačkog predznaka značila islamsku državicu u srcu Europe. Što to znači? Da su Hrvati policajci koji će čuvati višestruko brojnije Bošnjake!? Gdje je nestala logika?

Ne nadzire se kraj čudnim potezima međunarodne zajednice koji očito imaju veću težinu nego što obično možemo zamisliti. Trebamo naučiti da događaji iz cijeloga svijeta mogu negativno utjecati na nas. Pucnjevi iz Libije dolaze i do Bosne i Hercegovine. Izgleda da su najviše pogodili Hrvate. Osim ako i njih privremeno ne suspendira visoki predstavnik za BiH…

Komentari

komentara