Rat zvijezda

Ovih dana imamo priliku pratiti u medijima sukobe o povratku neoosmanizma na mala vrata. Govoreći o sve većem utjecaju Turske na Balkanu, bitno je za istaknuti da sve više Bošnjaka u tom vidi spas za BiH. Suština političkog neslaganja u BiH jest oktroirani Ustav, nametnut od strane viših sila koje su poput teorije deizma stvorile BiH i sada je samo pasivno promatraju bez aktivnog sudjelovanja ili participiranja u razvoju političkog dijaloga. Ne manji problem političke današnjice u BiH pitanje je popisa stanovništva, koji je po svemu sudeći planiran kao tihi rat narodnosti i državnosti.


piše: Josip Zelenika/HSPF.info


 

 

„Dakle, agresija na Bosnu i Hercegovinu je izvršena, izvan svake sumnje, s ciljem da se Bošnjaci djelomično pobiju i djelomično protjeraju, a da bi prestali biti relevantan politički subjekt u BiH. Izjašnjavanje Bošnjaka na predstojećem popisu kao Bosanaca je djelovanje u tom cilju i u tom smjeru, ali drugim sredstvima. Bošnjaci su, usprkos agresiji, uspjeli opstati kao većinski narod u BiH. Ali, sada na popisu treba izvojevati da se oni izjašnjavaju na različite načine da ne bi bili kompaktni, homogeni, da ne bi bili većinski narod“, ističe akademik Duraković, profesor orijentalistike. Shvatimo li te riječi kao potez očajnika s ciljem da ukaže svom narodu na eventualne predstojeće podvale lako je zaključiti da međunarodna zajednica pokušava nametnuti nova „pravila igre“ za sve narode u BiH, ne samo za konstitutivne.

 

Ako se Bošnjaci budu izjašnjavali kao Bosanci ili Hercegovci, možda i drukčije postoji mogućnost da će izgubiti atribut konstitutivnoga naroda. Posljedice toga su jako velike, može se reći da se stječe dojam da su Bošnjaci jedini ugroženi narod u BiH. Političko vodstvo, tj. duhovne vođe Bošnjaka čine sve kako bi međunarodnoj zajednici dokazali svoju vjernost nametnutim normama i društvenim vrijednostima. Iz te činjenice proizlaze mnoge političke posljedice. Nije za povjerovati da su Bošnjaci toliko kozmopolitistički narod da se ne žele izjasniti kao Bosanci ili Hercegovci. Međunarodna zajednica nameće rezultat svog, dva desetljeća dugog rada, i pokušava ustrojiti građansku Bosnu i Hercegovinu.

 

Novim pokušajima preustroja Federacije Bosne i Hercegovine europski dio međunarodne zajednice i SAD stvaraju predispozicije da BiH uistinu postane jedinstvena i nedjeljiva, ali ne i suverena država. Hrvati se, preustrojem Federacije, dovode u još težu situaciju i nezavidan položaj. Mažu nam oči spajanjem Bosne Srebrne i Zapadne Hercegovine, aludirajući na propalu „Herceg-Bosnu“, dok nam oduzimaju vjekovima stara ognjišta Srednje Bosne i Posavine. Cilj preustroja je kristalno jasan, kao da ga nisu ni htjeli prikritii. Kako ni u kojem slučaju ne bismo mogli tražiti „treći entitet“, rascijepili su naše teritorije i jednom zauvijek zapečatili sudbinu bosanskohercegovačkih Hrvata. Nesvjesno postajemo oružje katoličke Europe u rukama islamofoba. Hrvati moji, postajemo granični policajci u svojstvu razgraničenja Zapadne Europe od Istoka. Trenutna situacija nalikuje na podjelu Rimskog Carstva, samo je centar moći Zapadnog „Carstva“ Bruxelles, a Istočnog, za čudo, ne Moskva, nego Ankara!

 

Ostaje nam, braćo i sestre Hrvati, čekati novu epizodu „Sulejmana“, nadajući se da će turska diplomatska ofanziva jednako dugo trajati kao i serija, tj. još 30 epizoda.

 

HSPF.info

Komentari

komentara