RECENZIJA/’EUROPA NOW – EUROPA SADA ILI NIKADA’ MILE LASIĆA: Drugog puta nema – bez nasilja, svi u BiH moraju učiti uvažavati jedni druge

 

Povodom promocije knjige “Europa now – Europa sada ili nikada”, održane u organizaciji Depo portala, objavljujemo recenziju dr. Tanje Topić u kojoj autorica rezimira zbog čega je ovo djelo važno, što znači nova europska paradigma te kako moramo početi učiti uvažavati jedni druge.

 

Piše: Dr.sc. Tanja TOPIĆ/depo.ba


 

 

Mile Lasić je iskonski Europljanin, čovjek koji živi i nosi u sebi europske vrijednosti, pokazuje ih, prakticira ih i spreman je učiniti sve da bi iste zaživjele na našim prostorima. I to nedvojbeno pokazuje serijom tekstova objavljenih u ovoj knjizi.

 

Pitkom pričom Lasić nas vodi kroz historijske događaje, specifičnosti naših prostora, ukazujući na svu složenost odnosa u Bosni i Hercegovini. Tu Mile Lasić ne staje, on nam nudi i ono drugačije – europske vrijednosti kroz različite priče.

 

To između ostalog znači i suočiti se sa ratnom prošlošću, ratnim zločinima u vlastitim redovima. Sjajan poznavatelj njemačke prošlosti i procesa koji je ova zemlja prošla, pokazuje kako su to radili drugi nudeći Bosancima i Hercegovcima najbolji put suočavanja sa samima sobom.

 

Istovremeno je Lasić svjestan svih nedaća u ovoj zemlji i činjenice da „živimo de facto u prapolitičkim, beskrajno podijeljenim i po svim linijama odvojenim društvima  u kojima uvažavanje drugoga i drugačijega nije na dnevnom redu. I to nije slučajna nego sustavna greška, posljedica ustavnog uređenja BiH, koje je proizvelo 14 malih ili malo većih državica koje odlučuju čak i o visokom školstvu kako im se „ćefne“.

 

Lasić je vrsni poznavatelj unutrašnjih prilika u Europskoj uniji, njenih institucija, problema, prednosti, te se u svojim člancima otvoreno i kritički bavi i prednostima i slabostima Europske unije. Težište u jednom dijelu ove rasprave stavlja na pitanje, koje je jedno od presudnih i za samu Europsku uniju – može li Europska unija u skorije vrijeme progovoriti „jednim glasom“ u vanjskopolitičkoj sferi. Autor daje pro et contra argumentaciju, uz vrlo jasna obrazloženja, dokazujući da nijedna od zajedničkih europskih politika zemalja Europske unije nije toliko razapeta između želja i stvarnosti kao zajednička vanjska i sigurnosna politika.

 

U toj zajednici čije je vrijednosti potcrtao, za koje se i sam zalaže, čije je slabosti kritički i argumentirano uočio i istakao, Mile Lasić vidi i Bosnu i Hercegovinu, istina u ne tako blisko vrijeme, i unatoč (zlo)volji bh političkih elita, kojima ovo stanje kakvo je danas, naglašava autor, ponajviše odgovara. Lasić naglašava kako će nas Europska unija naknadno pacifirati i civilizirati, iako bi bilo bolje da smo svojevrsnu zakašnjelu civilizacijsku, kulturološko-upravnu revoluciju izveli svojim snagama. Ovakva BiH, pokazuje autor jasno i oštro, nije još sposobna ni osposobljena da ispuni preduvjete za aplikaciju za status kandidata, ni preuzimanje pravne stečevine Europske unije u vlastito zakonodavstvo. Ovom knjigom Mile Lasić nudi ne samo mladima u ovoj zemlji, već i političkim elitama mogućnost osposobljavanja u opisanom procesu, ali i baca rukavicu u lice kojom traži da preuzmemo svoj dio odgovornosti u izvođenju neophodne civilizacijske i kulturološke revolucije. Zbog nas samih.

 

Pred čitateljima je zanimljivo, pitko štivo, pisano razumljivim jezikom, koje otvara brojne intelektualne rasprave, zahtijeva istraživanje, udubljivanje, promišljanje, traži aktivnog sudionika poput samog autora i ne dopušta da prestanete sa čitanjem sve dok ne dođete do posljednje stranice. Djelo pred nama je od neprocjenjive vrijednosti za ovdašnje političke elite, naravno, pod pretpostavkom da čitaju, akademsku i studentsku javnost i za malog običnog čovjeka.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara