Silovanje demokracije

Život u BiH može biti samo: – bolji; – gori?

Ovako od prilike glasi anketni upitnik na jednome bh internetskom portalu. Većina se ljudi, kao i ja osobno, poprilično dobro zamisli kako bi odgovorili na ovo pitanje. Isprva pomislite da nam nikako ne može biti gore, a onda vam napamet padne toliko razloga koji nam mogu još više zamračiti ionako tamne dane i godine koje provodimo u ovoj zemlji apsurda.

Piše: Vedran Kožul/pogled.ba

 


Primjerice, kako objasniti nekome tko dolazi sa strane da „ležimo“ na izvorima pitke vode, a u isto vrijeme je uvozimo u vrijednosti nekoliko desetina milijuna konvertibilnih maraka? Kako objasniti domaćem poljoprivredniku da svoje lubenice i rajčice mora baciti u trap jer ih ne može prodati, dok nam se u isto vrijeme s polica smiješe isti proizvodi iz Grčke, Izraela, Turske… Jednostavno, nekome su zbog takvog nečega puni džepovi, a seljake i ostale „bedake“ tko j…

Da, da, tako vam je to u Bosni i Hercegovini. Znate kako kažu, prirodno je najbolje, sve umjetno je u najboljem slučaju roba druge ili treće kvalitete, klase ili čega već želite. Kada bih vas upitao koje je drugo ime za umjetnu tvorevinu, vjerojatno biste se sjetili banana države u kojoj živimo. Nadam se da banane neće zamjeriti što ih stavljam u ovaj kontekst jer one se makar slobodno razvijaju dok su na stablu, a u Bosni i Hercegovini se malo toga razvija. Ili se narodi, stranke, interesne skupine i ostale družine ne mogu dogovoriti ili pak zadnju riječ ima gospodin Visoki. Visok je on, visoka mu plaća pa mu treba skinuti kapu do poda jer se umjesto u oblacima nalazi u BiH. No, vjerovali ili ne, za takve je ova zemljica obećana i idealna.

Nije dobro, nimalo nije dobro, priznati će svatko realan. Uvaljali smo se u takvu kaljužu iz koje nas ne bi zadugo iščupao ni svjetski dream team političara, a kamoli naše političke elite, u kojima je ruku na srce osim ponekih izuzetaka, bilo i biti će svega i svačega. No, unatoč nekim nedostatcima prakticiramo demokraciju. Njezino sjeme smo zasijali i u listopadu prošle godine, no plodova je zasada jako malo. Našu političku scenu poharao je korov koji napada srž biljke demokracije. Korov u široj javnosti, poznat pod imenom platforma (lat. pulpitum) napada plodove demokracije koji se nazivaju izborna volja hrvatskog naroda. Korov platforma ima više parazitskih podvrsta na koje je zbog njihovog djelovanja konzument demokracije, hrvatski narod, sve više alergičan.

Glavni korijen korova čini matrica kodnog imena eSDePe čiji korijen hrani ostale matrice koje se nalaze pod njezinom krošnjom. Kao najopasniji izdanak ovog korova detektiran je Z.L., koji je i ideološki hranitelj čitave matrice. Korov se posebno ubrzano razvija na nekoliko lokaliteta u Hercegovini: Visoka Glavica, Vir, Posušje…

Glavni poljoprivredni inspektor za područje BiH gospodin Visoki, ne želi plodovima demokracije propisati lijek kojim bi suzbio korov platforma. Tako ovaj korov i dalje širi bolest na bh političkoj sceni, a čitav slučaj zaraze definiran je kao: Silovanje demokracije!

Komentari

komentara