Socijalist, predsjednik nakon skoro dva desetljeća

 

Nakon 17 godina, i vlasti Francois Mitterranda  na čelo Francuske države dolazi još jedan socijalist, Francois Hollande.

 

Piše: Bruno Bokšić/HSPF.info


 

 

Hollande je u prvom krugu predsjedničkih izbora imamo 28,63 % glasova naspram Sarkozyevih 27,18%. U nedjelju, 6.svibnja, Hollande je osvojio predsjednički mandat sa 52 % glasova.

 

To je tek drugi predstavnik socijalista koji je postao predsjednik od kada je Francuska postala Peta Republika, i drugi put da jedan predsjednik nije osvojio 2 mandata za redom ( Sarkozy ). Ali što to znači za francuski narod?

 

Hollande, ili kako ga mediji nazivaju „Gospodin Normalni”, odmah je izjavio ad ce ukinuti stroge mjere štednje koje koče gospodarski rast čime je ugrožen Pakt o stabilnosti koji je zajedno sa Njemačkom potpisalo još 25 drugih članica Europske unije.

 

Hollande je također izjavio da ce smanjiti plaću šefa države za trećinu, te da će ukinuti predsjednički imunitet, pod sloganom „ Vrijeme je za promjene!“, naglasio je uvođenje poreza bogatima od 75%, spuštanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 60 godina, otvaranje novih 60.000 radnih mjesta te nove pregovore o sporazumu zone eura.

 

Po obećanjima Hollande se ne razlikuje od nijednog drugog političara. Kao i svaki drugi , obećava otvaranje novih radnih mjesta kao i veći porez bogatima. Sve što jednog socijalistu čini jest njegov odnos prema običnom narodu i kao što je Hollande više puta rekao: “Predsjednik treba biti čovjek iz naroda, a ne netko tko će po cijele dane, sjedeći u svojoj rezidenciji pričati da zna problem naroda, nego netko tko će te probleme saznati iz prve ruke.”

 

Tek će se u narednim godinama vidjeti, hoće li se ta obećanja ispuniti i je li francuski narod izabrao personu koja će ih izvući iz dužničke krize, ili još jednog političara koji će narodu samo „zamazati oči”.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara