Stop izvanstranačkom mišljenju

 

Izvinite zbog naslova, ponijele me izborne kampanje. Više nego mnogo puta smo mogli čuti stare i novopečene političare kako nam, kao odgovor na svaku kritiku, objašnjavaju da se stvari mogu mijenjati isključivo kroz političko djelovanje, te da, ako smo nezadovoljni trenutnim stanjem, trebamo se priključiti nekoj stranci ili osnovati svoju ako među postojećim nemamo ponudu koja bi zadovoljila naš pretjerano probirljiv ukus.


Drugim riječima, ako imaš neko mišljenje, iskaži ga kroz politiku, a ne kroz kritiku.

Piše: Nadežda Milenković / Peščanik

 

Osim što je netočna, ta poruka je i opasna. Jer, što znači to njihovo arogantno: ili delaj ili kušuj? Pa time nam zapravo kažu da ne smijemo imati, a svakako ne smijemo javno iskazivati kritičko mišljenje o političkim akterima i njihovim djelima. A ako se ipak usudimo, onda smo razmaženi, ”spavači pod jorgan-planinom”, a često i podjednako ekstremni kao i oni čije stavove i ponašanje kritiziramo.

 

Kako smo stigli do toga da se javno iskazano kritičko mišljenje može osporavati stavom: ”moraš da pokažeš, a ne da kažeš”? Otkad to da ti samo aktivno prakticiranje daje pravo da imaš mišljenje? Pa zaboga, ne moram biti automehaničar da bih znala da mi se auto pokvario (pretpostavljate valjda da nisam od onih koji bi na putu ostali bez benzina, što vas obvezno prvo pitaju ako ste žena vozač).

 

Što će biti ako stvarno uspiju kreirati takvo javno mnijenje u kojem će se smatrati neukusnim, negrađanskim, neproduktivnim, gotovo antidržavnim da sjedite sa strane i kritizirate? Što je sljedeće? Da ukinemo udruge potrošača jer ”ako hoćete netoksične igračke, zdravu hranu, ispravne proizvode, izvolite – proizvodite sami, kad znate da zakerate”? Ako ste za bolje školstvo, postanite učitelji, ako hoćete da budete pedagog, prvo izrodite djecu, ako vam smetaju putevi puni rupa, izvolite pa ih popunjavajte kako znate i umijete, ako hoćete bolje zakone, donesite ih sami, ako hoćete sigurnost, uhićujte sami, ako mislite da možete bolje, dođite vi umjesto nas… Stop, stop, stop, stop. Sad ste se zanijeli. Taman posla da bi itko od njih i pomislio izgovoriti nešto takvo kao što je ”dođite vi umjesto nas”. Naročito ne u predizbornoj kampanji. Mada ni izvan kampanje oni ne misle da se mi trebamo umjesto njih baviti politikom. To samo tako kažu kad hoće da nas ušutkaju. Kapirate?

HSPF.info

 

Komentari

komentara