Terorizam, kriminal i još ponešto

Protekloga tjedna imali smo se prilike nagledati različitih situacija koje čak i za okruženje u kojemu živimo nisu svakodnevnica.  Pucnjava u Sarajevu na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država natjerala nas je da se upitamo živimo li možda na Bliskome istoku!? Ili će možda i jugoistok Europe sve više početi podsjećati na najopasnije dijelove Azije.

 

piše: Vedran Kožul / pogled.ba

 


Melvid Jašarević, momak s 23 godine i puškom u ruci sred Sarajeva. Upita se čovjek gdje je tu pamet, razum? Zbog čega je dotični sebi odlučio uništiti život. Vjerojatno su u pitanju ideali, nama do kraja nedefinirani jer su prešli granicu fanatizma. To nije borba u kojoj braniš svoju obitelj, kućni prag, domovinu. To je ozbiljna prijetnja za sigurnost, kako u BiH tako i u čitavom svijetu, na  koju pojedinci u ovoj zemlji svjesno ili nesvjesno zatvaraju oči. Očito dok se nekome ne obije o glavu.

Dok je u Bosni i Hercegovini javnost ponajviše razglabala o članu vehabijskog pokreta iz Novog Pazara u Republici Hrvatskoj se, s druge strane, već nadaleko širi miris predizborne kampanje. Ivo Sanader, optužen da je upleten u sve i svašta, vrlo vjerojatno ima prste i u tom ciklusu, cirkusu ili kako bi sve to već trebali nazvati!?

 

Bivšeg predsjednika HDZ-a Republike Hrvatske ovih dana boli noga, a sadašnju predsjednicu zasigurno muči glavobolja. Razlog svima dobro poznat, stožernoj stranci umjereno desnog političkog opredjeljenja na vrat se stavlja optužnica da su ni više ni manje nego li zločinačka organizacija. Vlada RH, točnije HDZ je, najviše zbog očekivanja Europske unije, krenuo u borbu s korupcijom. Kada se u predizborno vrijeme možda moglo i očekivati da će nakon silnih HDZ-ovaca u Remetincu netko i kukuriknuti  dogodilo se nešto posve suprotno. DORH je iz ladice iščupao optužnicu protiv Hrvatske demokratske zajednice.  Svatko tko želi pravnu državu podržati će svaki oblik borbe protiv kriminala i korupcije, no postavlja se opravdano pitanje zašto se optužnica pojavila tek nešto više od mjesec dana prije Parlamentarnih izbora? Da li je ovim potezom DORH postao peti član Kukuriku koalicije. Očito su svi u Hrvatskoj uvidjeli da HDZ gubi slijedeće izbore pa brže bolje peru ruke od njega. Mediji u cjelokupnoj hajci na HDZ su i zaboravili što to znači objektivnost, kao da su išli na instrukcije kod kolega iz „javnih medija“ iz Sarajeva.

Dok se odvija čitava predizborna priča, Hrvati u BiH još nemaju jasne vizije koga će moći birati u XI. izbornoj jedinici. Sve to i ne zanima previše narod koji se pita može li mu biti još gore!? Odgovor na ovo pitanje ne znam.

 

hspf.info

Komentari

komentara