Tjedni pregled aktualnosti

popl

Borba s poplavama odnosno posljedicama poplava koje su bile biblijskih razmjera  na sjeveroistoku naše zemlje traje i dalje, humanitarne akcije malih ljudi velikih srca traju također i dalje. Situacija se na svu sreću normalizira i u županijama u RH kao i u Srbiji no trebati će mjeseci i mjeseci da se stanje vrati potpuno u normalu.

Piše: Marinko Šanje/ HSPF.info

Koliko će novca biti potrebno da se unesrećenima i izbjeglima osigura i omogući dostojanstven život i povratak u njihove domove teško je još procijeniti, no bez pomoći europskog fonda solidarnosti vrlo teško će se sve ostvariti, nadamo se da će EU pomoći Bosni i Hercegovini iako nemamo status kandidata kao što to  ima Srbija.

Nekako je politika ovih dana pala u drugi plan, volonteri, humanitarci, susjedi, zadnje atome snage daju kako bi pomogli unesrećenima i pružili im topli riječ utjehe.

Europski izbori su iza nas, rezime ovih izbora je slijedeći, porast euroskepticizma i uspjeh radikalnih desnih i ekstremnih lijevih stranaka, no ne u tolikoj mjeri da bi bio zabrinjavajući na sreću, počnimo od Francuske, pobjeda Nacionalnog fronta Marine Le Pen koja se snažno zalaže za progon useljenika i zaustavljanja proširenja EU, snažno je uzdrmala tamošnju političku scenu, EUKIP (JUKIP) u Velikoj Britaniji kada govorimo o EU izborima uvijek ima snažnu potporu jer jedina politika koju vodi je izrazito antieuropska, kada je riječ o tamošnjim unutarnjim izborima rijetko da mogu prijeći izborni prag, u Danskoj pobjeda radikalne desnice, u Grčkoj pak ljevice kao i u Italiji, Njemačka očekivano Cdu Angele Merkel, kao i zapanjujuća činjenica da su neonacisti ušli u EU parlament sa jednim zastupnikom.

Govoreći o rezultatima u našoj regiji, u RH i dijaspori pobjedu je odnijela koalicija predvođena HDZ-om, dvije gospođe donijele su slobodno možemo reći pobjedu ovoj koaliciji, riječ je o Ruži Tomašić ispred HSP-a dr. Ante Starčević i Marijani Petir ispred HSS-a. Druga četiri mandata otišla su članovima HDZ-a Andreju Plenkoviću, Ivani Maletić, Dubravki Šuici i Davoru Ivi Stieru. Kukurika koalicija osvojila je četiri mandata, premoćni broj preferencijalnih glasova osvojio je Tonino Picula, u parlament još idu Biljana Borzan također ispred SDP-a, Jozo Radoš ispred HNS-a te Ivan Jakovčić ispred IDS-.a. osvježenje i najveće iznenađenje ovih izbora zasigurno je ORAH Mirele Holy sa podrškom od deset posto hrvatskih glasača, što ih potvrđuje kao treću opciju, u parlament ispred ove stranke ide Davor Škrlec.

Pale su i prve ostavke, Dragutin Lesar više nije predsjednik Hrvatskih Laburista, mnogi zbijaju šale i govore da je krivi predsjednik krive stranke podnio ostavku.

Kod Slovenaca pak pobjeda demokrata bivšeg premijera Janeza Janše te loš rezultat donedavno vladajućih Pozitivne Slovenije.

Kod nas ništa novo, grad Mostar još nema ni na vidiku rješenje za svoj Statut, u kuloarima se govori o povratku OHR-a u grad na Neretvi, zaista smo svjedočili i jednoj nadasve ridikulnoj situaciji kada građani Mostaru s hrvatskim državljanstvom mogu glasovati za predstavnike u Europskom parlamentu a još uvijek ne mogu izabrati vlastite predstavnike u Gradu Mostaru,  dobre vijesti gledamo gledamo kroz mikroskop loše nažalost kroz teleskop.

Komentari

komentara